Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Lawaaidraven

Opinie
Secret (v. Sezuan) - Foto: Still YouTube.com

Een kennis van mij heeft twee merries hoogdrachtig van Indian Rock. En hij weet nu al dat hij ze straks gaat insemineren met Secret. Noch Indian Rock, noch Secret zag mijn kennis ooit in levenden lijve. De ‘praat’ van de keuring, respectievelijk 25 seconden YouTube bepaalden de hengstenkeuze. Bij het spektakel vooraan zitten, dat is de moderne dressuurfokkerij.

Doen springfokkers zo raar? Dat ze opeens massaal naar die ene hengst vliegen die op internet ruig over een hindernis zeilt? Dacht ’t niet. Die hebben meestal heel wat meer benul van wat de sport vraagt. Het lijken wel tuigpaarden of Tennessee Walkers, de jonge dressuurhengsten die een belangrijk deel van de populatie bezwangeren. Zij die daar voor vallen fokken geen dressuurpaarden voor de sport, maar gangenpaarden voor de show.

Revolution

Mijn probleem is ook dat ik de ene gladjanus niet meer van de ander kan onderscheiden. Allemaal tot halverwege de knieën in de bandages, springschoenen om en gáán met de commerciële banaan. Bij Helgstrand zag ik Revolution. Is dat een goed paard? Geen idee. Ze lopen daar bijna allemaal op dezelfde manier.

Bonhomme

Afgelopen weekend was ik op Gestüt Bonhomme. Daar vertelden ze dat ze dit jaar maar eens van een presentatie onder het zadel hadden afgezien. Wat je hengsten moet laten doen om aan meer dekkingen te komen past niet echt in het plan om ze als jong sportpaard op te leiden. En als je ze níet met hun beentjes laat zwaaien, vinden veel fokkers het tegenwoordig niet goed genoeg. Dan maar een paar dekkingen minder, de opleiding als sportpaard gaat voor. Rebecca Gutman, de eigenaresse van Bonhomme, kan het zich permitteren om tegen de commerciële stroom op te roeien.

Eilandjes

Terwijl springsport en –fokkerij steeds dichter bij elkaar komen, dobberen fokkerij en dressuursport nog als eilandjes rond. Een oplossing heb ik niet. En je kunt je afvragen of er wel een probleem is. Spectaculaire veulens en met hun voorbenen zwaaiende jonge paarden zijn goed te verkopen.

Gezond sportverstand

Maar als je ziet hoe weinig dressuurpaarden de internationale sport halen, hoe moeilijk topruiters het hebben om wat ruimer in hun stal te raken (op Isabell Werth na, natuurlijk), dan wordt het wel tijd voor iets meer gezond sportverstand. Doe eens gek en kies voor een hengst die fluisterstil kan galopperen in plaats van alleen maar met veel lawaai kan draven. En zorg dat er een fikse scheut Grand Prix-bloed door de aderen stroomt.

Niet fokken

Op fokkersavonden wordt me altijd gevraagd: aan wie moet ik zo’n veulen verkopen? Ik antwoord dan altijd: als u het antwoord niet weet, moet u hem niet fokken.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

26 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Lawaaidraven

 • Laura

  Het resultaat van die fokkerij zie ik regelmatig op foto’s en in de baan, paarden met heel veel actie in de voorbenen en achterbenen die niet eens in de buurt van dragen komen……

 • Irene

  Mooi verwoord.

 • J Andela

  Geweldig. En maar aan de kop trekken en als je vraagt; moet het been er niet aan? Nee dat durf ik niet, want dan gaat ie zus of zo

 • Yvonne Meijer

  Beetje kort door de bocht.
  Ik mag dat wel, maar ben het er in dit geval niet mee eens. Van de ruiters heb ik op dit moment geen hoge pet op, maar ook van de fokkers niet. We fokken een paard wat uberhaupt helemaal niet in balans kan lopen, door hoe wij het paard tegenwoordig willen zien.
  En de ruiters hebben het geduld, kennis, wat het ook is niet meer wat nodig is om een paard gedegen op te leiden. En het paard te laten swingen. In plaats van strak met veel actie.

 • Gerrit bras

  Helemaal mee eens. De zin,zorg dat er veel grandprix bloed in de hengst zit kan niet genoeg benadrukt worden. Emotie fokkerij leidt tot veel teleurstellingen. Maar het is wel commercieel.

 • Hans

  Beste heer Rosie, hield jij hier niet onlangs een betoog dat jij Vivaldi ook altijd als ‘lawaaidraver’ had gekwalificeerd, maar dat jij je mening had moeten bijstellen?

  Je betoogt dat er een flinke scheut grand prix bloed door de aderen moet stromen, en opent je verhaal met Indian Rock en Secret als voorbeelden van lawaaidravers. Je verhaal is echter niet zo weloverwogen in elkaar geknutseld, want zijn Apache en Zack geen Grand Prix paarden dan? En wordt Sezuan als 3 voudig wereldkampioen geen grand prix paard denk je?

  Als Lawaaidravers van weleer zou jij vast Sandro Hit of Stedinger kwalificeren. Geen druppel grand prix bloed aan te pas gekomen en toch leveren ze volgens horsetelex wereldwijd de meeste bovengemiddelde dressuurpaarden in hun leeftijdsgroep op grand prix niveau. Onverwacht volgens velen, maar wel een feit.

  Kort samen gevat, er is maar 1 ding dat telt in fokkerij en dat is of een hengst fokt of niet. En die wijsheid heb ook jij niet vooraf in pacht. Dat heb je bij Vivaldi immers al toegegeven. Blijkbaar heb je hier geen leering uit getrokken.

  En aan wie moet je een veulen van Secret verkopen. Ik gok dat de fokkers daar weinig moeite mee zullen hebben.

 • Hans

  Ook grappig dat je zegt dat jonge dressuurpaarden op tuigpaarden lijken. Net als Verdades van Laura Graves zeker, die onlangs 2e werd in de wereldbeker finale? Misschien geef je de jonge dressuurhengsten die lijken op een tuigpaard wel een groter compliment dan je bedoelde. Verdades is immers niet het eerste opvallende dressuurpaard met tuigpaardenbloed.

 • A

  Ik heb al een aantal keren Zardando gebruikt voor mijn merries en ik moet zeggen dat ik de nakomelingen die ik wilde verkopen altijd heel goed heb kunnen verkopen. Daarom kies ik ook de hengst op wat hij fokt uit. Karakter, super fijne instelling heel belangrijk, maar ook de heel sterke beweging waardoor de paarden door zowel amateurs als door profs gewaardeerd worden. Ik kies niet op spectakel ik kies op correctheid en instelling.

 • Irene

  Denk dat het een wereldje is dat elkaar in stand houdt. Hengstenhouder zet paard bij bekende dressuurruiter, die hemelt het paard in de media flink op. Juryleden van dressuurwedstrijden en competities laten hun oren naar de profs hangen en keuren de paarden goed en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Paarden worden een “beetje getrixt” en fokkers ook blij. Er wordt vooral gekeken naar zwaaiende voorbenen, maar dragend achterbeen is er niet. Geen jury die als amateur tegen de grote mannen in gaat.
  Als er gekeurd zou worden zonder dat iemand weet van wie een paard is, wie de fokker is en wat de afstamming is, zouden de resultaten anders zijn. Geldt overigens ook voor de dressuur, ruiter een bivakmuts op, paard een nummer, voorlezer van de organisatie en ook die uitslagen worden anders.

 • Adri Zekveld.

  Helemaal met Hans eens. Lawaaidraven is een ander woord voor souplesse?

 • Sandra van den Hof

  Beste Dirk,
  Je column van 14 april kwam voorbij via Facebook waarin je een vergelijking maakt van de huidige dressuurpaarden en hun extreme beweging die je vergelijkt met Tennessee Walking Horses. Ik begrijp als geen ander wat je bedoelt, helaas is je vergelijking foutief en schaadt je hiermee het ras en beledig je hun eigenaren/liefhebbers in Nederland en België.

  Waar jij ongetwijfeld op doelt is de discipline die bij Walking Horses ook wel Performance of Big Lick wordt genoemd. Een discipline die nooit had mogen ontstaan en hopelijk, nu er voor de 3e keer een bill is ingediend, wordt er dit jaar echt definitief een einde aan gemaakt. Deze bill heet de PAST Act, voluit, Prevent All Soring Tactics Act (https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/1847). Weet je, Dirk, Tennesse Walkers hebben nl helemaal geen speciale knie actie. Wat je ziet in de showring bij de Performance klasse is 100% manipulatie. En ja, dit betreft Tennessee Walking Horses maar ook Racking Horses, Saddlebreds, Morgans en Spotted Saddle Horses. Maar wist jij ook dat tegenwoordig zelfs Arabieren in Amerika op deze ‘spectaculaire’ wijze worden geshowd? Het is een schande dat dit straffeloos gebeurd en tot zover sta ik volledig achter je. Dit heeft niets met dressuur nog natuurlijke aanleg te maken.

  Wat ik niet kan waarderen is dat je een ras benoemd zonder enige nuance te maken. Of nee, je vermeld ook dat het een gangenpaard is. Heb je ooit een gangenpaard gereden? Tennessee Walking Horses worden hier in Nederland en België gefokt en gereden in de gangen waar ze oorspronkelijk voor zijn gefokt; vlak, zonder enige vorm van knie actie en/of manipulatie. Vrijwel alle Walkers lopen hier overigens zonder ijzers, juist om een vergelijking zoals de jouwe de grond in te boren.

  Dus wanneer je doelt op Big Lickers of Performance horses dan volg ik je in je vergelijking in je column. Bedoel je het ras Tennessee Walking Horses, en alle sport disciplines? Dan wordt het de hoogste tijd om eens persoonlijk kennis te maken met deze bijzondere paarden!

 • Laura Dijkhoff

  Helemaal mee eens, fokkerij is helemaal de verkeerde kant op aan het gaan, met name de Dressuurfokkerij. Veel te veel inteelt en fokken op dezelfde bloedlijnen, veel te veel knieactie terwijl de motor achter hoort te zitten. Opleiden met allemaal marteltuig eraan om het plaatje goed te krijgen, maar zonder de tijd te nemen, het paard te laten uitgroeien en fatsoenlijk de kleuterschool en lagere school te doorlopen voor ze naar de universiteit moeten, daardoor géén ontspanning, het zijn allemaal trucjes om het plaatje er goed uit te laten zien. Paarden met gemengd bloed ( dus waar ook springbloed inzit) zijn eigenlijk de beste natuurlijkste dressuurpaarden. Ik heb dit scenario al geroepen, toen het KWPN de paarden ging splitsen in dressuur en springpaarden en ook al geroepen, dat de problemen door dit fok beleid zouden gaan beginnen, Ik begin helaas nu mijn gelijk al te krijgen. Terug naar paarden keuren in een ring, zonder begeleider en zonder aanjager. Kijken naar de echte natuurlijke bewegingen van het paard, dan zie je wat ze echt in hun mars hebben. En als je fokt, kijken naar wat de merrie zelf al in huis heeft en wat je wilt verbeteren en daar een hengst bij zoeken. dat heet fokken!!

 • Gerrit bras

  Een feit is wel dat Vivaldi en Sandro Hit zelf geen grandprix hebben gehaald ondanks hun spektakulaire manier van bewegen.Sandro Hit is door zijn hoge dekgeld massaal gebruikt op top merries en heeft dus enorm veel kansen gehad.Flemmingh gaf ook veel showpaarden maar weinig grandprix paarden.Je ziet zijn bloed nog steeds bij veel kampioenspaarden terugkomen. Feit is ook dat Gribaldi en de Donnerhall fokkerij minder spektakulair zijn maar wel veel gemakkelijker grandprix paarden geven. Dus Dirk Willem heeft wel degelijk een punt.

 • P

  Er zijn inderdaad heel veel fokkers die de markt achterna lopen om met een hengst te dekken die op dat moment in de picture loopt. Die hebben totaal geen fokkers gevoel, of die hengst wel past en aansluit bij hun fokmerrie. Deze fokkers dienen wat strenger te zijn op hun eigen fokmerrie en wat milder voor die van een ander. De weinige goede fokkers buiten beschouwing gelaten natuurlijk want die zijn er zeker nog wel,fokkers die een hengst zoeken die bij hun merrie past en de kwaliteit verbeteren van een pedigree. Mbt de springhengsten is het volgens mij nog erger. Als een hengst het hoogste niveau springt vliegen ze er allemaal achteraan, maar heren fokkers, niet alle hengsten die goed springen zijn fokhengsten die dat ook vererven. In de huidige hengstenstapel van Nederland zijn ruim voldoende hengsten aanwezig die u kunnen helpen naar een beter fokproduct. Je moet alleen de juiste combinatie weten te vinden. Wat dat betreft dient extra vermogen zeker de aandacht in onze fokkerij. Daar kan ook het KWPN door GOEDE voorlichting nog veel bereiken!

 • P

  Laura, Ben het helemaal met je eens. De splitsing van dressuur en springen is toegeven aan je eigen tekortkoming.

 • Hans

  @gerrit bras; Fokkerij is volgens sommigen gokken, maar je kunt de gok verkleinen door je gevoel met feiten te controleren. Fijn dat horsetelex bijvoorbeeld feiten publiceert inzake nafok van hengsten in de sport op Grand Prix niveau. Als je het artikel ‘stedinger knalt top 3 horse telex ranking binnen’ van 12 april j.l. er even bij pakt, zie dat je gevoel en feiten niet overeenstemmen. Sandro Hit (4e plaats) levert in getal in de A groep in absolute zin de meeste Grand Prix paarden. En die presteren bijvoorbeeld beter dan de nafok van Don Schufro, Gribaldi, Dimaggio en Jazz. Flemming doet het in tegenstelling tot je aanname ook heel goed. Hij staat 12e in de ranking (en United en Vivaldi staan 16 en 20) en daarmee staat hij aardig in de buurt van Jazz en Rousseau. De kinderen van Sandro Hit die nu deze ranking bepalen zijn de oudste kinderen, uit de periode dat zijn dekgeld in vergelijking met Nederlandse hengsten in die tijd heel laag lag (600 euro). Dat verhaal van die goede merries gaat dus niet op. Dresuurfokkers moeten met Gribaldi en Donnerhall in jouw optiek wel heel ver terug in de tijd. Donnerhall werd 36 jaar geleden geboren en is al heel wat jaartjes dood. Zijn beste zonen in de ranking De Niro en Don Schufro zijn beiden 24 jaar. Gribaldi is al een tijdje geleden overleden en er staan nog geen zonen in de top van de ranking. Welke hengst moeten fokkers in jouw optiek dan dit jaar inzetten in hun fokkerij? Dirk heeft een punt, zeg je, want hij zegt wat je niet moet gebruiken. Maar daar krijg je geen veulens van. Wat wel, dat is toch veel interessanter, lijkt me.

 • m.boone

  Daarom bewust voor Henkie gekozen bewezen bloedlijn met sportpaarden de moeder van t veulen ook hoog id sport gelopen en nu uitkijken wat ze later gaat doen is ook afhankelijk van verschillende factoren !

 • Gerrit bras

  De horsetelex rankings geven een verrassend beeld.Hengsten met een matige sportindex lijken nu toppers te zijn . De praktijk heeft het dus blijkbaar volledig verkeerd gezien. Stedinger is als sportpaard naar Australie verkocht, United dekt minder als 10 merries per jaar , Sandro Hit staat voor de halve prijs ter dekking enz.Door mijn ervaring als fokkerij voorlichter met indexen weet ik dat deze nooit liegen als ze genoeg betrouwbaarheid hebben. Het is goed dat deze leidend zijn en niet een ranking waar je vraagtekens bij kan zetten. En zet eens een volledige naam bij een reaktie.

 • Dirk Willem Rosie

  @Gerrit: De HorseTelex-rankings tonen de waarheid van het fokdoel, de sport op het hoogste niveau. HorseTelex berekent voor de dressuurpaarden het gemiddelde van de gereden percentages, om te voorkomen dat veeldekkende hengsten automatisch bovenaan komen. Hetzelfde doet HorseTelex in de springrichting. Er wordt gekeken naar het gemiddelde van de geleverde prestaties in plaats van dat alle prestaties van de nakomelingen van hengsten bij elkaar op worden geteld.
  Bij de dressuur moeten we steeds de kanttekening maken dat hier sprake is van relatief kleine getallen. Slechts eentiende van het aantal paarden dat presteert in de internationale springsport komt uit in de internationale dressuur. Dit maakt de berekeningen minder betrouwbaar. Omdat het gaat om daadwerkelijk geleverde prestaties (nogmaals: op het niveau van het fokdoel), zijn ze niettemin indicatief.

 • Adri Zekveld.

  Indexen en rankings. Lekker kibbelen welke nu de beste is. Als fokker kijk ik ernaar en houd er wel degelijk rekening mee. Het is een indicatie. En dan ga ik ervan uit dat ze allemaal gebaseerd zijn op goed onderbouwde uitgangspunten en goed verzamelde data. Dan zie je dat over het algemeen dezelfde hengsten in de top tien staan. Wel in een wat andere volgorde.
  Nu het lawaaidraven. Aan het begin van mijn fokkersloopbaan zei een zeer ervaren fokker tegen mij, “Lopen doet verkopen”!!!En dat is nog steeds zo. Daarnaast, en dat heeft meer met fokkerij in het algemeen te maken, kijk eens om je heen. Ga eens naar stamboekkeuringen. Of selecties voor veulenveilingen. Nou, de tranen springen me nog net niet in de ogen. Wat valt er nog heel veel te verbeteren. Zeker ook aan de berwegingsvorm. Niet alleen aan het voorbeen maar bewegen in al zijn vormen. Hengsten die daarin kunnen verbeteren zijn zeer welkom en óók nog eens hard nodig. Dus wat Lawaaidraven? Kort door de bocht wat mij betreft.Zoek een passende hengst, daar gaat het om.

 • Dorien Tulner

  Dorrit

  Ik ben het geheel met de heer Zekveld eens.
  Zelf fok ik met een grand prix merrie die uit een stam komt met veel grand prix paarden. Mijn filosofie: GP prestatie x GP prestatie geeft grotere kans op prestatie. tot zover volg ik de heer Rosie. Maar twee zaken maken het moeilijk om dit vol te houden:
  1 Afzetproblemen. Twee goede maar niet spectaculaire veulens uit deze grand prix merrie en twee verschillende internationaal vermaarde grand prix hengsten leveren net de kostprijs op. De Grand Prix ruiters die hun stallen niet vol krijgen heb ik niet gezien en aan de kwaliteit van deze veulens lag dat zeker niet.
  2 Anders dan bij springhengsten worden er erg weinig buitenlandse Grand Prix dressuur hengsten erkent en daarmee is de keus uit bewezen Grand Prix dressuur hengsten binnen het KWPN erg beperkt.
  En ja, dit jaar ga ik bij Revolution dekken, niet omdat hij groot loopt of 20 seconden youtube maar omdat hij uit een stam komt met springbloed, grand prix paarden en bij het DWB erg goed uit de verlichtingstest komt. Het DWB heeft door het goedkeuren van Sezuan (met transparantie t.a.v. OCD) laten zien dat ze de prestatiefokkerij serieus neemt en dat geeft mij als fokker vertrouwen.

 • Gerrit Bras

  Het probleem van de horsetelex rankings is dat het gelelezen wordt als een genetische ranking maar het is een fenotypische ranking. Het is best interessante informatie maar het moet wel op de juiste manier geïnterpreteerd worden.

 • Adri Zekveld.

  Overigens, de genoemde kennis van D.W.R. zal het sowieso niet worden. Omdat hij niet de moeite neemt om een hengst zelf te gaan bekijken die gewoon het hele reguliere keuringstraject van het KWPN heeft afgewerkt. Dus alle 3 de bezichtigingen, aanwijzing verr.o. ,kamp.keuring en het volledige verrichtingsonderzoek. Kansen te over om zonder dagreizen de hengst zelf te zien en niet alleen afhankelijk van een videootje van 25 seconden.. En om deze redenen ook een onterecht voorbeeld van de columnist om deze hengst als Lawaaidraver op te voeren. Ik heb het over Indian Rock.

 • Geurtvan Thuyl

  Dirk Willem Rosie, wat een fantastische column. U heeft het bij het rechte eind. We zijn 10 jaar geleden al in de fout gegaan en langzamerhand beginnen de resultaten door te dringen. Bij de wereldtop horen we al lang niet meer, we mogen blij zijn als we rond de 75 % scoren. Als we meer scoren dan is het met oud bloed ( jazz, ferro,krack). De fokkerij loopt achter de veilingen aan. Hoe beter ze draven, hoe mooier. Ieder jaar zijn de prijzen hoger en de resultaten in de sport lager.
  Het milieu is ook verbeterd . We hebben krakers , fysiotherapeuten, supervoeding, teugeldrukmeters, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel.
  Ook de opleiding van de ruiters is fantastisch, de nieuwe bondscoach heeft er een mooi verhaal over geschreven,
  we hebben inmiddels meer dan 200 Grand Prix ruiters, waarvan echter slechts een handvol boven de 65 % rijdt. Instructeurs die binnen een aantal maanden een opleiding bij de KNHS kunnen volgen en vervolgens op alle niveau’s les mogen geven.

  De tranen springen in je ogen als het om de kwaliteit van de fokkerij,opleiding en sport gaat.

  Gelukkig maakt het GELD veel goed.

 • Ilse

  @hr. van Thuyl, ik ben het helemaal met u en Dhr. Rosie eens, maar het is HELAAS allemaal om het GELD te doen,
  Het gaat al lang niet meer om het ‘diervriendelijke’ achter dit fantastische dier!! Helaas is het idd lawaaidraven en huizehoog springen geworden, want dat brengt geld op, walgelijk!

 • Esther

  Hehe, eindelijk iemand die het opvalt en er wat van zegt. Nu de dressuurjuryleden nog een andere bril geven/leren met een andere bril te kijken en correct rijden en africhten promoten en vooral ook waarderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook