Ga naar hoofdinhoud

Meer kans op een merrieveulen met een oudere fokmerrie

Een Europees onderzoek wijst uit dat de kans op een merrieveulen vele malen groter is bij een fokmerrie die nog geen veulen heeft gehad of een oudere fokmerrie. "Merries die nog geen veulen hebben gehad en oudere merries zouden niet gebruikt moeten worden voor de fokkerij met als doel het fokken van een hengstveulen omdat de geslachtsverhouding naar de vrouwelijke kant neigt", aldus de Oostenrijkse en Duitse onderzoekers in PLOS ONE

Ze kwamen er eveneens achter dat de moederlijn de duur van de dracht en het geslacht sterk beïnvloedt. Ze onderzochten de gegevens van 142 warmbloed merrie’s van de Brandenburger stoeterij in Neustadt. De stoeterij heeft sinds 1946 bijgehouden welk geslacht hun merries voortbrachten. Uit de gegevens bleek dat er per merrie gemiddeld 4,6 levende veulens werden geboren. Het percentage levende veulens was 83,5% en de gemiddelde duur van dracht was 338,5 dagen. De duur van de dracht varieerde van 313 dagen tot 370 dagen wat betekent dat er een verschil kan zijn van bijna twee maanden.

Van de 640 veulens die geboren werden waren 48% hengst en 52% merrie. De merrielijn en de leeftijd van de merrie bleken daarbij van grote invloed op het geslacht van het veulen volgens de onderzoekers.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen eerdere onderzoeken waaruit bleek dat de maand en het geslacht van het veulen van invloed is op de lengte van de dracht. “Ondanks de korte periode waarin veulens worden geboren op de stoeterij, waarbij de meerderheid van de merries in een periode van drie maanden een veulen krijgen, was de duur van dracht korter in het begin en aan het einde van het seizoen”, aldus de onderzoekers.

De gemiddelde dracht van hengstveulens was langer dan van de merrieveulens.

Bron: Horsetalk 

 

2 reacties op “Meer kans op een merrieveulen met een oudere fokmerrie

 • jw

  Grote onzin is dit,met 10 jarige eerste veulen gefokt een hengstveulen.Met een 4 jarige gefokt merrie veulen,weer veulen erbij merrie.

  Ook de dracht ben ik het niet mee eens ,bepaalde stammen bij ons ,veulenen bepaalde merrie s steeds 4 dagen te vroeg zowel bij hengst als merrie veulens.

  Vorig jaar 4 grote 2 jarige gedekt ,uitkomst alle 4 verschillende stammen ,4 dagen te vroeg en zo zeg ik het zowaar 2 merrie als 2 gezonde hengst veulens,zal ik wel weer wat aparts hebben.

 • Glenn V

  Merrie’s ==> Merries.
  beïnvloed ==> beïnvloedt.
  warmbloed merrie’s ==> warmbloedmerries.
  van Brandenburger stoeterij ==> van de Brandenburger stoeterij.
  wat betekend dat ==> wat betekent dat

  Aan de zinsbouw begin ik nog niet eens, want daar scheelt veel meer mee…

  @jw: Dat je statistisch gezien meer/minder kans op een hengst-/merrieveulen als je merrie oud/jong is en al vele/nog geen veulen had, betekent niet dat het andere geval uitgesloten is. Dat de cijfers bij jouw zeer kleine groep paarden anders zijn, betekent niet dat dit onderzoek fout is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook