Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse Asgards Ibiza Oldenburger Hauptprämiensieger 2017

Ibiza, hier met Emmelie Scholtens Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De door Luc Boogert uit Winterswijk gefokte Asgards Ibiza (Desperado x Jazz x Contango) is in Vechta gehuldigd als Hauptprämiensieger 2017. De Oldenburgs en Hannoveraans goedgekeurde hengst van de Duitser Vasco Janke, die in de sport wordt uitgebracht door Emmelie Scholtens, kreeg deze titel die jaarlijks in Oldenburg wordt uitgereikt aan hengsten die hun test hebben afgelegd en hun eerste jaargang veulens hebben getoond. 

De voshengst uit de Wendy-stam van Huub van Helvoirt, die als veulen voor 72.000 euro werd geveild op de veulenveiling Midden-Nederland, behaalde dit jaar in de sporttest in Münster-Handorf gemiddeld een 8,73 en leverde in Oldenburg op de Summer Mixed Sales een veilingtopper (prijs: 28.000 euro). In de Pavo Cup finale werd hij vijfde.

Nieuw bloed en veel gebruikt

Fokkerijleider dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghof had het in zijn toelichting over het nieuwe bloed dat Ibiza meebrengt vanuit Nederland, zijn goede prestaties in de testen en de goede eerste veulenjaargang. “Hij was zeer geliefd bij de fokkers en ik geloof dat de fokkers niet teleurgesteld zijn met de veulens.” Vorig jaar dekte Ibiza meer dan 180 merries in Duitsland.

‘Afgewezen’ Ogano nu Hauptprämiensieger

De Belgische Ogano (Ogano Sitte x Diarado) van Gerd Sosath kreeg de titel bij de springhengsten. Deze door Willy Hendrix gefokte hengst, die in de sporttest in Verden dit jaar gemiddeld uitkwam op een 9,2 (met een 10 voor vermogen), werd in eerste instantie niet eens goedgekeurd in Oldenburg.

Gerd Sosath stelde de hengst als tweejarige voor op de hengstenkeuring van Oldenburg-International in 2014 alwaar ‘nicht gekört‘ door de speakers schalde. Sosath bleef geloven in de Belgische hengst en nam de Ogano Sitte-zoon een jaar later mee naar de 30-dagentest in Schlieckau. Daar scoorde hij gemiddeld een 8,15 op de springonderdelen. Daarna stelde Sosath de bruine opnieuw voor in Oldenburg. In 2015 was er wel groen licht.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook