Ga naar hoofdinhoud

Onweersbui

De fokkerij staat op de helling. Grote bolwerken als KWPN en Hannover hebben serieus last van kleinere, innovatieve en klantvriendelijke stamboeken als Zangersheide en de beide Oldenburgen. Ik zag de panelen schuiven, afgelopen weekend. Op de Hannoveraanse hengstenkeuring in Verden en in de media van het KWPN.

In de stallen achter de nieuwe Niedersachsenhalle zijn de vergeelde afbeeldingen van Ratina Z en For Pleasure inmiddels vervangen door foto’s van paarden die ik helemaal niet ken. Zou het niet beter zijn om de huidige nummer 1 van de wereld Fine Lady, winnares van Olympisch brons, een plekje te geven, vraag ik mij af als ik de nieuwe lichting Hannoveraanse springhengsten van nabij ga bekijken.

Lelijke paarden

Oef, wat een lelijke paarden. Althans, volgens het ideaal dat Hannover lange tijd hanteerde. Nu zijn de sluizen helemaal open gegaan. In navolging van de succesvolle Belgische stamboeken en Oldenburg International keurt Hannover anno 2017 ook knoesten met een hersenpan zo groot als een vioolkist goed voor de dekdienst. Als ze er maar met een flap overheen jenzen.

Beegien SFN

Op diezelfde dynamische wereldranglijst van HorseTelex, die steeds alle resultaten van het afgelopen jaar verwerkt, bevinden zich in de top 20 slechts twee KWPN’ers. De door Bennie Wezenberg gefokte Arrayan (Baloubet x Grannus) op plaats 8 en op plaats 20 de vroegtijdig door het SFN verkochte Brighton/Beegien (v. Contendro II), door Ed Santing gefokt uit een merrie van Quick Star.

Merrieselectie

Aan de afstammingen van deze beide paarden – met niet-KWPN-vaders en gefokt uit een Oldenburgse, respectievelijk een Holsteinse moederlijn – is al te zien dat je als stamboek met je internationaal georiënteerde fokkers mee moet denken. Daarom ben ik niet verbaasd dat het KWPN nu ook zijn sluizen open zet. Maar dan met veranderingen in de merrieselectie. Dat las ik in cryptische bewoordingen in de nieuwsbrief van het KWPN.

AES-dochter

Vanaf komend jaar gaan de nakomelingen van alle hengsten van alle WBFSH-stamboeken het Register A in. Deze kunnen allemaal meedoen aan de keuringen, tot en met de NMK. Een pijnlijke maatregel voor het KWPN, dat vergeleken met sommige andere stamboeken een veel intensievere hengstenselectie heeft. Straks wordt misschien wel een AES-dochter kampioen van Nederland.

Gezondheid

Op weg naar wat in de toekomst een Europees stamboekverband zal zijn zie je grote jongens als Hannover en KWPN een stukje van hun DNA opgeven. Bij het KWPN, dat op kosten van zijn leden veel investeerde in de strijd tegen OC, zit de pijn vooral bij de gezondheid. Geen cornage meer en de drang om met geprokte merries van niet-KWPN-vaders te fokken neemt aanzienlijk af.

Ik zie dit als een onweersbui. Je kunt er niet over van mening verschillen. Het is vervelend, maar een voldongen feit.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.

Lees ook