Ga naar hoofdinhoud

Ongastvrij

HengstenkeuringNormaal gesproken werkt het Nederlands Shetland Pony Stamboek fijn mee om een compleet artikel te kunnen maken van een bepaalde Shetland-keuring. Als pers mag je de ring in om de beste foto’s te kunnen schieten en de jury neemt na afloop de tijd om commentaar te geven over de pony’s.

De hengstenkeuring van de nieuwe jaargang vorige week was helaas een ander verhaal. Onze fotograaf was niet welkom in de ring en kreeg niet de mogelijkheid om goede standfoto’s te maken. Ook op de premiekeuring voor hengsten in januari krijgt zij geen toegang tot de ring. Wil het stamboek dan niet dat de pony’s op hun best worden afgebeeld in De Paardenkrant?

Ook was het lastig om de jury te spreken te krijgen voor commentaar. Na de keuring was het jurycorps snel uit het zicht verdwenen, terwijl ik na de lunchpauze al had gevraagd of ik ze na afloop kon spreken. Dankzij de behulpzame ringmeester vond ik de juryleden in een kamer boven de hal, waar ze al klaarzaten voor het avondeten. Een beetje ongemakkelijk liep ik naar binnen, want het leek er niet op dat mijn komst op prijs werd gesteld. Gelukkig had de juryvoorzitter wel even tijd om te vertellen hoe er werd gedacht over de algemene kwaliteit. Per goedgekeurde pony commentaar geven, wilde hij helaas niet.

De jury had besloten geen beschrijving van deze hengsten te geven om te voorkomen dat de eigenaren al conclusies gaan trekken voorafgaand aan de premiekeuring in januari. Maar als de jury bij elke goedgekeurde pony vertelt waarom deze door mag naar de keuring in januari, worden alle pony’s toch gelijk behandeld? Ik wilde graag weten wat de jury positieve punten vond van de hengsten. Zolang niets gezegd wordt over of de ene hengst beter is dan de andere, kunnen eigenaren toch geen conclusies trekken voor de aankomende premiekeuring? Wil het stamboek dan niet dat de goedgekeurde pony’s goed uit de verf komen in de krant?

Hoe dan ook, na gesproken te hebben over de algemene kwaliteit verschenen de broodjes kroket op tafel. Mij werd niets aangeboden en de hint was duidelijk, dus maakte ik me snel uit de voeten.

Geregeld hoor ik dat Shetland-liefhebbers graag meer nieuws over hun favoriete ras in de krant zien. Meer nieuws betekent uitgebreidere verslaggeving en kwaliteitsfoto’s. Helaas maakt het stamboek dat op deze manier niet mogelijk. Jammer.

Tamara van de Krol, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 16 december in De Paardenkrant

2 reacties op “Ongastvrij

 • Meta

  Ja onbegrijpelijk dat ze deze kans niet met beide handen aannamen…prachtige PR gelegenheid.
  Perslot staat er in praktisch elk weiland wel zo’n leukerdje.Elke ruiter heeft wel herinneringen aan één of andere Shet.Ze zijn taai,sober,veelzijdig ,lekker eigenwijs.winterhard,kindervriend enz enz Ze kunnen wel 35 jaar oud worden en hebben vaak een zeer mooie vacht.Helaas gaan ze vaak van hand tot hand ,maar soms zijn ze een half mensenleven lang in het bezit van één en dezelfde eigenaar.PRACHT DIERTJES! ;-))
  Helaas deze keer een gemiste kans NSPS !

 • Karel de Lange

  Misschien heeft deze ongastvrijheid te maken met de positie waarin het NSPS verkeert. Recentelijk heeft de PVV de EU-erkenning van dit stamboek ingetrokken omdat het zich jarenlang niet aan de EU-regels heeft gehouden.

  Ook hier heeft de commissie ETP, onder voorzitterschap van de heer Jaap Werners, weer een behoorlijk scheve schaats gereden want die heeft o.m. tot taak daarop toe te zien. De commissie ETP heeft er vaker blijk van gegeven op het terrein van de EU-regels en de fokkerij niet bepaald een grote deskundigheid aan de dag te leggen.

  Kennelijk is het voor Bleker gemakkelijker om zijn pony’s dan zijn ambtenaren in het gareel te houden.

  Dit alles heeft geleid tot de oprichting van een nieuw Shetlandstamboek dat de uitgangspunten van het moederstamboek in Engeland hanteert.

  Het lijkt er meer op dat de jury zich niet branden wil aan uitspraken die mogelijk strijdig met de EU-erkenning zouden zijn en straks tegen het stamboek gebruikt zouden kunnen worden.

  Het stamboek had er echter beter aangedaan om opening van zaken te geven, want nu wordt het publiek afgeschilderd zich van achterkamertjespolitiek te bedienen.

Reacties zijn uitgeschakeld.