Ga naar hoofdinhoud

Stuurloos

Opinie
Ik denk dat de Koninklijke Vereniging het Trekpaard en de Haflinger (KVTH) het de komende tijd erg moeilijk gaat krijgen. Als eerste is er de tweespalt tussen de Haflingers en de trekpaarden, iets wat je soms wat minder, maar ook soms wat meer voelt en hoort. Twee groepen binnen de vereniging die toch wat verschillende belangen hebben en vaak minder goed samengaan als wel wordt gehoopt.

En dan misschien nog wel veel moeilijker en vervelender zijn de twee groepen die op te merken zijn binnen de trekpaardwereld. Daar is een grote groep die zich neerlegt bij het feit dat veulens niet meer gecoupeerd mogen worden. Maar er is ook een kleine groep fokkers die het couperen zo bij een trekpaard vindt horen dat ze alle mazen in de wet zoeken om dat in stand te houden. Zij lijken niet te willen accepteren en in te zien dat het gewoon illegaal is. En dat ze daarmee alle trekpaardliefhebbers in een kwaad daglicht stellen.

Stamboeksecretaris met gecoupeerd veulen naar keuring

Zelfs de stamboeksecretaris kwam vorig jaar nog doodleuk met een gecoupeerd veulen naar de keuring. Ja, wel met een medisch attest, maar dat is toch grote onzin en zeker geen reclame. Ook dit jaar was er op de Nationale een veulen te vinden waarvan de staart reeds gecoupeerd was!

Moeilijk te sturen

Dit groepje lijkt moeilijk te sturen en dus heeft de minister opnieuw moeten ingrijpen met een nieuw wetsvoorstel dat ook het medische attest niet langer accepteert. Dit voorstel zal dan moeten bijdragen aan de beoogde en gewenste gedragsverandering. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat zoiets van hogerhand moet komen, dat het stamboek dit niet zelf heeft kunnen regelen.

‘Couperen heeft Van der Pols kop gekost’

Dat couperen heeft in mijn ogen ook voorzitter Henk van der Pols de kop gekost, al wordt dat niet aan alle kanten toegegeven. Jarenlang heeft hij zich ingezet om een geleidelijke overgang naar de ongecoupeerde staart mogelijk te maken, maar dat lijkt ook hem niet in dank te zijn afgenomen. En daarmee is het schip nu helemaal stuurloos geworden.

Niemand die durft

Binnen het huidige bestuur is niemand die de koe bij de horens durft te vatten. Het ontbreekt aan een capabel iemand die duidelijk een lijn naar de toekomst uit kan en durft zetten. De KVTH hoopt eind dit jaar een nieuwe voorzitter te hebben, maar ik vrees dat het schip nog wel een tijdje stuurloos zal blijven en als het niet oppast zelfs ten onder dreigt te gaan.

Ik hoop dat er eindelijk inzicht komt – en daarmee een oplossing. Want het trekpaard is een prachtig paard en daar hoort een mooie staart aan te zitten.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
[email protected]

Eén reactie op “Stuurloos

  • Johan Dijkman

    De dierenartsen die verklaringen afgeven, dat op medische noodzaak gecoupeerd mag worden, terwijl deze noodzaak in feite ontbreekt, plegen valsheid in geschrifte. Eigenlijk zijn ze gewoon corrupt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.