Ga naar hoofdinhoud

‘Vermogen is binnen de KWPN-fokkerij een serieus probleem’

Exclusief
Joop Aaldering - Foto: Paardenkrant-Horses.nl
Het KWPN is relatief gezien sterk ondervertegenwoordigd op het hoogste niveau in de springsport. In het 1,60 m staat het grootste stamboek twaalfde (!) op de HorseTelex Results-ranglijst. De redactie van Paardenkrant-Horses.nl sprak met Joop Aaldering, Roelof Bril, Jos Lansink en Kees van den Oetelaar om uit te vinden waar dat aan ligt. Het meest terugkomende antwoord: het gebrek aan vermogen.

Op de HorseTelex Results-ranking heeft het KWPN weliswaar een heel stel paarden die geklasseerd zijn op het hoogste niveau (317 om precies te zijn), maar ze breken geen potten. Het KWPN heeft op 1,60m-niveau een IPV (International Progency Value) van 432,96 en daarmee zijn er elf betere stamboeken. De IPV van de stamboeken wordt berekend aan de hand van de gemiddelde ISV (International Sport Value) van de paarden van dat stamboek. Op 1 in het 1,60m staat het SBS met 50 paarden (IPV: 622,14), gevolgd door het AES met 37 paarden (IPV: 606,73) en Westfalen met 71 paarden (IPV: 548,62). Boven het KWPN staan ook het BWP, Hannover, Zweden, Zangersheide, Holstein, het Deutsche Sportpferd, Oldenburg-International en het Selle Français.

Joop Aaldering: ‘Serieus probleem’

Volgens Joop Aaldering heeft dat een aantal oorzaken, maar de belangrijkste is het gebrek aan vermogen in de Nederlandse fokkerij. “Dat is een serieus probleem hier, maar ik het idee dat dat nog steeds niet helemaal onderkend wordt. We hebben een hele hoop KWPN-paarden die leuk mee doen op 1,40-1,50m-niveau, op 1, 2, of 3 sterren-wedstrijden, maar in de top is de spoeling van KWPN’ers heel dun.”

Jaloers op België

Aaldering en Bril zijn wat het vermogen betreft jaloers op België. “Daar hebben ze nooit concessies gedaan op vermogen en daarom zijn ze ons nu voor. Vermogen raakt nooit uit de mode, sterker nog: ik denk dat we in de toekomst nog meer vermogen nodig gaan hebben.”

Dat beaamt Jos Lansink, die Nederland voor België verruilde: “In de sport krijgen we steeds meer amateurs met veel geld. Die hebben een uiterst vermogend paard nodig. Een goede ruiter kan een scherp paard met vermogen voor het 1,50m, nog wel in het 1,60m laten lopen. Maar bij een amateur gaat dat mis: 1,60m springen doet dat paard pijn en dan raken ze geblesseerd of gaan ze stoppen. Je kunt het vergelijken met een vrachtwagentje met weinig PK’s, die je de hele tijd de bergop laat lopen in het rood. Die gaat kapot.”

Lees het hele artikel in Paardenkrant-Horses.nl van deze week. Klik hier voor de online versie.

Nog geen abonnee? Klik hier

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “‘Vermogen is binnen de KWPN-fokkerij een serieus probleem’

 • jos wouters

  Al jaren dat we zeggen en roepen de belgen gaan ons voorbij.Ook al zijn veel hengsten zowel holstein als belgisch orgine niet de mooiste qua exterieur en er ligt vaker een chip of afvlakking op de loer ,maar ze doen wel mee op het hoogste niveau.
  Het kwpn kan wel roepen onze paarden ,maar 2-3-4-de generatie is een andere afkomst,en dan de vraag wat is hier nog Hollands aan.
  Hoeveel hengsten hebben we puur als kwpn er gefokt die meedraaien op 150 stil zwijgen van 160 niveau,ik denk weinig of geen.
  Ja de Belgen zijn ons al voorbij gegaan 4 jaar geleden.Dus tijd om te overleggen,anders braken we verder achter.Wellicht moet zowel bij kwpn en knhs eens de bezem door beleidt.

 • DaGu

  In Belgie hebben ze veel met hannoveraner hengsten gefokt, en die hebben het vermogen gebracht, ze zijn niet de snelste maar wel vermogen, in Holland hebben ze daar nooit aan gewild!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook