Ga naar hoofdinhoud

CK Noord-Holland: Halfzus keuringskampioen Jameson RS2 kampioen

Jatilinda (v. All at Once) Foto: Jacquelien van Tartwijk
Na een uitzonderlijke IBOP, waarvoor ze met 87 slaagde, en een eveneens overtuigende presentatie op de Centrale Keuring kon het niet missen voor de All At Once-dochter Jatilinda van Stal 104. De halfzus van de KWPN-keuringskampioen Jameson RS2 volgt stalgenoot Irabel (v.Charmeur) op als Noord-Hollands kampioene.

De beste zes driejarige dressuurmerries mochten terug komen voor het formeren van de kopgroep. Daarvan konden vervolgens de eerste vier merries worden uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring. Vanwege haar register A-papier nam Jatilinda van fokker Stal 104 al voor de stamboekopname deel aan de IBOP, om zo aan de aanvullende eisen te voldoen en onder Vai Bruntink behaalde ze daarin de monsterscore van 87 punten.

Dochter Atilinda M

Ook aan de hand kon de dochter van de topmerrie Atilinda M overtuigen. ”Deze rassige, jeugdige merrie heeft een scherp model en is mooi naar boven gebouwd. Dat beeld laat ze ook in beweging zien, waarin ze elke keer opvalt met haar mooie zelfhouding en constante techniek en bewegingsafloop”, roemde Marian Dorresteijn de opvallende merrie.

Everdale

De goed ontwikkelde en aansprekende Jacatra’s Roos (v. Everdale) van fokker Jacatra BV maakte haar sterke afkomst waar in beweging. Ze draaft met veel kracht en heeft op de stamboekkeuring al voor 85 punten gegaloppeerd. Ook uitgenodigd voor Ermelo zijn de als derde geplaatste Janis JS (v. Everdale)  van mevr. Schouten uit Alkmaar, die indruk maakte met haar mooie silhouet en achterbeengebruik, en de nummer vier: de rassige en met souplesse bewegende Just for your Eyes (v. Sorento) van G. Koks uit Warmenhuizen.

Krachtige draf

Bij de vier- tot en met zevenjarige dressuurmerries was de koppositie weggelegd voor de goed ontwikkelde Ginola (v. Belissimo) van G. Koks uit Warmenhuizen. Zij heeft een zeer goede IBOP van 85,5 punten op haar naam staan en combineert een voldoende lang gelijnd model met aansprekende voorhand, met een krachtige bewegingsvorm. In de kampioenskeuring koos de jury voor de aparte driejarige Jatilinda.

Grand Prix-merrie

Opvallend was dat er ook bij de acht jaar en oudere dressuurmerries meerdere goede merries in de baan verschenen, die vlot gepromoveerd konden worden. Diverse merries met prestaties in de Lichte en Zware Tour, zoals de Grand Prix-merrie Zamiraduna  (v. Rubels) van N.M. de Boer uit Aalsmeer. Deze imponerende schimmelmerrie wordt onder de naam Eastend’s Zamira door Sandra de Boer uitgebracht in de hoogste nationale klasse.

Springen

Strijd tussen Joyful Cara C en Geraltha W

In de springrichting konden op de Centrale Keuring van Noord-Holland in Middenbeemster drie merries worden uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring. De Tornesch-merrie Joyful Lady Cara C – die eerder bij de driejarigen op de tweede plaats terecht kwam – greep de algemene titel. In de kampioenskeuring ging het tussen Joyful Lady Cara C en het grootramige kopnummer van de vier- tot en met zevenjarige merries: de zesjarige Geraltha W keur IBOP-spr (uit Jaltha B elite sport-spr prest van Concorde) van fokker G. Knoop uit Slootdorp.

Geraltha W is een halfzus van de Grote Prijzen-winnaar Chaplin (v.Verdi) waarmee Martin Fuchs super presteert op het hoogste niveau en zelf heeft ze een goede IBOP van 80,5 punten afgelegd. Ze staat goed in het rechthoeksmodel en toonde een functionele bewegingsvorm. Toch moest ze haar meerdere erkennen in Joyful Lady Cara C. De merrie mag wel naar de NMK.

Jarona kampioen

De latere kampioene Joyful Lady Cara C werd door de jury bij de driejarigen niet bovenaan gezet. Op kop kwam namelijk de Etoulon-dochter Jarona (uit Karona keur pref prest van Goodtimes) van fokker N.H.G. Broeders uit Hooge Zwaluwe. Op de stamboekkeuring had zij 80 punten voor zowel het exterieur als vrij springen ontvangen. Omdat haar eigenaar niet uit de provincie Noord-Holland afkomstig is, kon ze niet door naar de kampioenskeuring. Ze heeft een grootramig model, met mooie voorhand en sterke lendenpartij. Dat in combinatie met haar gemak in beweging en goede springpunten bracht haar op kop.

‘Iets meer lengte’

Tweede werd dus Tornesch-dochter Joyful Lady Cara C (uit Odycara C keur pref prest van Animo) van fokker Stoeterij ’t Centrum uit Wijdenes. Ook deze merrie had het sterpredicaat verdiend met 80/80 en mag door naar Ermelo. “Deze merrie is goed ontwikkeld, heeft een hele aansprekende voorhand en een krachtige draf. Ten opzichte van haar voorganger zou ze iets meer lengte mogen hebben”, sprak juryvoorzitter Henk Dirksen. Beide driejarige merries mogen naar de NMK.

Mansion (v. Totilas) Foto Jacquelien van Tartwijk

Veulens

Totilas en Harley VDL leveren veulenkampioenen

De eerste kampioenen op de Centrale Keuring in Midden-Beemster waren veulens van Totilas, bij de dressuur, en Harley VDL bij de springgefokte veulens. De Totilas-zoon Mansion kreeg de handen op elkaar met zijn optreden en de titel kon hem niet ontgaan. Miriaantje kreeg het kampioenslint bij de springveulens omgehangen.

Bij de dressuurveulens mag de top-drie zich opnieuw bewijzen op de Nationale Veulenkeuring. Het bleek een close-finish tussen twee totaal verschillende veulens, waarvan de zeer elegante en extra bewegende Mansion van familie Van der Oord uit School aan het langste eind trok.

‘Als een koning’

“Dit charmante hengstveulen kreeg terecht de handen op elkaar. Hij beweegt met veel ruimte, souplesse, techniek en zelfhouding. Daarnaast kan hij fijn stappen en ging hij ook in galop als een koning door de baan. Daarin heeft hij veel souplesse en balans”, sprak juryvoorzitter Marian Dorresteijn enthousiast, die aangaf dat het hier om een sterke kopgroep dressuurveulens ging.

Krachtpatser

Ook een overtuigende indruk maakte de krachtpatser Maestro CC (v. Habanna) van fokker C.A.J. van Diemen uit Heerhugowaard. Hij beschikt over veel hengstuitstraling, is sterk bespierd en straalt ook in beweging veel macht en kracht uit. Tevens naar Ermelo mag de rassige Make My Day (v. Glock’s Toto Jr.) van S.P. de Boer uit Aalsmeer, die met een goede houding en lichtvoetigheid beweegt.

Opvallende draf

Het Harley VDL-merrieveulen Miriaantje (uit de stermerrie Ans van Namelus R) van fokker Klaas Reijne kreeg het kampioenslint van de springveulens omgehangen. “Dit goed ontwikkelde veulen is hoogbenig en laat ook een opvallende draf zien voor een springveulen. In galop valt ze op met haar gemak, souplesse en ze kan al goed changeren”, lichtte jurylid Henk Dirksen toe.

Miriaantje (v.Harley VDL) Foto: Jacquelien van Tartwijk

Sterk gebouwd

Ook de als tweede geplaatste Mac Gyver (v. Dakar VDL uit Aula Utopia sport-dres van Sydney) van M. van Steen uit Nieuw-Vennep mag door naar de Nationale Veulenkeuring. Dit sterk gebouwde veulen heeft een goede, actieve galoppade.

Catalogus
Uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: KWPN/Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook