Ga naar hoofdinhoud

Rechtszaak rond ‘zwarte erfenis’ paardenfokkerij in Assen wordt hervat

Volgens de wrakingskamer heeft de rechtbank in Groningen niet partijdig gehandeld door drie getuigen in de rechtszaak rondom een paardenfokkerij in Assen niet te horen. De zaak, die gaat om een witwaszaak tegen de paardenfokkers, wordt morgen hervat. De rechter vroeg onder meer om een verklaring voor de grote hoeveelheid contant geld (760.000 euro) die in 2018, verborgen in een ton, in de fokkerij werd gevonden.

Volgens de 71-jarige verdachte, moeder van de andere twee verdachten, was het geld verdiend door haar inmiddels overleden echtgenoot. De advocaten wilden drie paardenhandelaren spreken die dit verhaal konden bevestigen.

Hoogst onwaarschijnlijke verklaring

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de bewering over de ‘zwarte erfenis’ een hoogst onwaarschijnlijke verklaring en dit werd door de rechtbank overgenomen. De advocaten van de verdachten wraakte de rechtbank vanwege schijn van partijdigheid.

Getuigenis afgewezen

En deze wraking is vandaag dus afgewezen. De rechtbank vindt dat de huidige verklaring van de verdachte, dat het geld afkomstig is uit de paardenhandel, “te dun om de getuigen toe te wijzen.” Daarnaast verwacht de rechtbank dat de gevraagde getuigen niet over de benodigde concrete informatie beschikken om de verklaring te bevestigen. De wrakingkamer vond de motivering van de rechtbank om de getuigenissen af te wijzen niet partijdig.

Contant geld, hennep en vuurwapens

De politie viel in 2018 de paardenfokkerij en tien andere panden in Assen, Roden, Steenwijk, Amstelveen en Amsterdam binnen. De agenten vonden naast een grote hoeveelheid contant geld, onder meer hennep en vuurwapens.

Uitgesteld door doodsbedreigingen

De zaak Engill, de naam van dit langlopend drugsonderzoek, werd in eerste instantie in november behandeld. Maar onder andere vanwege doodsbedreigingen aan het adres van verdachte Gerrie N. werd de rechtszaak uitgesteld naar deze week.

Bron: RTV Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.