Ga naar hoofdinhoud

Paardenfokkerij in Grolloo krijgt boete voor onvoldoende zorg

Voor het onthouden van de nodige zorg aan tenminste dertien paarden op een paardenfokkerij in Grolloo heeft de rechter een maatschap in Harkstede, waar de fokkerij onder valt, een boete van 3.000 euro opgelegd. De helft daarvan is voorwaardelijk.

Tijdens de inspectie in mei 2021 liepen zes paarden met ongekapte hoeven rond in de weilanden. De hoeven waren gebrokkeld, gescheurd en in sommige gevallen stonden die omhoog. Op de stal stonden nog eens zeven merries met ernstig verwaarloosde hoeven.

Beschimmeld voer

In de stal lag beschimmeld ruwvoer waar de paarden van moesten eten. Het voer stonk en vertoonde zwarte plekken doordat het bedorven was. Paarden die net een veulen hadden gekregen moesten daarvan eten, schetste de rechter. De maatschap was maandag uitgenodigd voor de economische politierechter, maar niemand verscheen.

Geen bevoegdheid

Verzorgers zeiden tijdens de eerste controle in 2021 dat ze wisten dat de hoefsmid hoognodig moest komen, maar zij hadden niet de bevoegdheid die in te schakelen. De eigenaar werd hierover gehoord. De ondernemer zei dat hij wel degelijk een hoefsmid had ingeschakeld, maar voor de paarden op de locatie van het bedrijf in Donderen.

Tweede controle in Grolloo

Hij zou dit omzetten naar de locatie in Grolloo. Ruim een maand later volgde een tweede controle in Grolloo. Nog steeds liepen zeven paarden met te lange en ingescheurde hoeven rond. Het bedrijf kreeg een boete van 1.500 euro opgelegd, maar ging hiertegen in verweer. De zaak werd daardoor aan de rechter voorgelegd.

Verdachte afwezig

“En nu komt er niemand en weten we de reden hierachter niet”, aldus de rechter. Vorig jaar in juli werd de locatie in Grolloo opnieuw geïnspecteerd. Opnieuw liepen paarden met te lange hoeven rond. “Het bedrijf heeft de zaken herhaaldelijk niet op orde”, aldus de officier van justitie. Die eiste een boete van 3.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Gissen over motieven

De maatschap is niet eerder veroordeeld voor dergelijke feiten. De rechter neemt het de maatschap kwalijk dat de dieren meermalen in hun welzijn zijn benadeeld. “De maatschap is in gebreke gebleven en niemand komt om dit uit te leggen. Over de motieven kunnen we gissen.” De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Bron: RTV Drenthe

2 reacties op “Paardenfokkerij in Grolloo krijgt boete voor onvoldoende zorg

  • Anneke

    Het zou goed zijn als er vanuit de paardenwereld fors wordt gereageerd en actie ondernomen. Dit soort wantoestanden schaden de hele sector.

  • Sam

    Helemaal mee eens Anneke.
    Het zijn schandalige praktijken,waar we met z’n allen,die om paarden geven,dit een halt moeten toeroepen en fors moeten straffen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.