Ga naar hoofdinhoud

Beleid

Habanna (v. Vivaldo), hier onder Astrid Reinders - Foto: Melanie Brevink

Ik was begin deze week even vergeten dat je het woord systeem nóóit mag gebruiken als je het over dressuur hebt. Ik las op het internet dat ik met mijn column die ouwe Steinbrecht heilig had verklaard en me had aangesloten bij Colleen Kelly om de kwade LDR-ruiters eindelijk een halt toe te roepen.

Wat ik eigenlijk bedoelde was beleid. En daar heb ik nog wel wat meer over te zeggen. Morgen is de afstammelingenkeuring van het KWPN, waar zes dressuurhengsten hun nafok tonen.

De afgelopen twee jaar werden er meer dan 80 (!) hengsten goedgekeurd, daarvan 32 dressuurhengsten. Van de in 2014 goedgekeurde dressuurhengsten (21) toonden elf hengsten vorig jaar hun nakomelingen op de afstammelingenkeuring, dit jaar komen er daar drie bij.

Maar waar is de nafok van Galandro, Gin Tonic, Gyon, Glock’s Gironn, Googel?
Capri Sonne JR en Golden Gate werden in 2014 ook nog goedgekeurd, maar de eerste werd verkocht naar Engeland en de tweede heeft nog geen enkele merrie gedekt…

Om goedgekeurd te blijven is er beleid opgesteld. Regeltjes waar de hengsten aan moeten voldoen. Althans, als dat de hengstenhouder uitkomt.

De afstammelingenkeuring is volgens de website van het KWPN verplicht en bestaat uit twee onderdelen: Ten eerste worden er maximaal 25, of zoveel als mogelijk, veulens per hengst thuis bij de fokker lineair gescoord. Daarnaast wordt een collectie veulens van de eerste jaargang van een hengst op het KWPN-centrum in Ermelo beoordeeld. De hengstenhouder nodigt hiervoor minimaal zes nakomelingen van zijn hengst uit.

Van de bovengenoemde hengsten heeft het merendeel meer dan zes nakomelingen. Waarom worden die dan niet in Ermelo getoond? Daar komen ook nog de vorig jaar goedgekeurde hengsten bij. Van de in 2015 goedgekeurde hengsten (elf) zijn er maar liefst drie die hun nafok tonen.

Het zou misschien helpen als de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie zelf het goede voorbeeld zou geven. Volgens de KWPN database heeft zijn hengst Habanna twaalf merries gedekt in 2015. Je zou mogen aannemen dat uit die twaalf dekkingen op z’n minst zes veulens zijn gekomen. Genoeg om de veulens te tonen in Ermelo.

Er is nog zo’n ‘regel’. Vijfjarige dressuurhengsten moeten deelnemen aan de Pavo Cup. Dit jaar is dat de G-jaargang.

Van de 21 goedgekeurde hengsten uit de G-jaargang verschenen er tien in de halve finale van de Pavo Cup. Waar waren al die andere hengsten? Allemaal ziek? Dat kan natuurlijk, maar moeten de fokkers daar dan niet over op de hoogte worden gesteld?

Deze week kondigde Maarten van der Heijden een sanctie aan voor reserveruiters die het vertikken om naar kampioenschappen mee te reizen. Het is maar een idee, maar misschien moet het KWPN ook sancties hangen aan het niet voldoen aan de ‘regels’?

Rick Helmink, redacteur Paardenkrant-Horses.nl

5 reacties op “Beleid

  • Han Coolen

    G-Jaargang….
    Je kunt deze fokkers toch weer niet opnieuw op laten draven..Daar moet toch een rapport van geschreven kunnen worden.
    —————–
    “Een opvallende rol was deze editie van de NVK dressuur weggelegd voor Ghandi. Uit zijn jaargang van slechts 22 veulens mochten er zes in Ermelo opdraven en daarvan verschenen er drie in de kampioensring. Reservekampioen werd zijn zoon Landal G (mv. Rousseau).”

  • Maria vd Berg

    Beste heer Helmink
    Het is mijn gewoonte om iemand altijd serieus te nemen. Ik vind het dan ook ergerlijk wanneer iemand achteraf, als dat goed uitkomt, zegt; ‘Ja, maar, ik bedoel eigenlijk….’ Hoe kan ik u dan serieus nemen?
    Daarbij, in mijn ogen, staat of valt het grote succes van welke
    opleiding, welk systeem of beleid dan ook bij de input van toptalent. Wat betreft de paardensport; men kan nog zo’n goede, super getalenteerde ruiter zijn, een fantastisch beleid hanteren, als de eindschakel ontbreekt, het bovenmatig getalenteerde toppaard, dan blijft de felbegeerde gouden plak uit.
    Wellicht dat u daarom nu het beleid van de fokkerij onder de loep neemt?

  • Henk

    Schei toch uit met dat g.z..k over de reserve ruiter als je niet weet welke afspraken hier van te voren over gemaakt zijn

  • J Andela

    ik denk dat de dames, heren fokkers zelf wel een conclusie kunnen trekken als hengsten waar dan ook voor niet komen opdraven. Ook als ze verdwijnen naar het buitenland.

  • Jaco de Bruin

    Wij hadden helaas een dood geboren veulen van Gin Tonic. De oorzaak lag niet bij deze hengst. Het was een heel mooi merrie veulen en ik had heel graag gewild dat het anders gelopen was. De keuze voor deze hengst bij deze merrie was perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.