Ga naar hoofdinhoud

Heliotroop en halfzus Funita competitie-winnaars

Heliotroop VDM in 2016 Foto: Rosan Wilts
Op Paardensportdag Hoogland, waar zowel regionale als nationale rubrieken op het programma stonden, stond ook de finale van de tweespan competitie op het programma. Het zal nog niet zo vaak zijn voorgekomen dat een goedgekeurde KWPN hengst naast zijn halfzus in het span loopt en de competitie winnend weet af te sluiten. Dit bijzondere resultaat noteerden Heliotroop en Funita neer. 

Het aantal limiet tweespannen dat deelneemt aan de competitie is meestal niet zo groot omdat het voor een concoursrijder elk jaar toch weer een hele klus zal zijn een nieuw span te formeren. Henk Hammers had een span gevormd met de KWPN-hengst Heliotroop VDM (v. Colonist) en halfzus Funita (v. Manno). Dit span is van Jaap van der Meulen uit Broek. De vossen wonnen vandaag hun rubriek. Zij hadden even tijd nodig om de nodige eenheid te genereren maar die kwam er wel naar mate de wedstrijd vorderde. Deftig en lichtvoetig showden zij zich. Naast de dagwinst zat er voor dit span ook de overall-winst in.

Ule Haarsma was ook creatief geweest. Hij had met zijn Imposant (v. Eebert) en Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC-stal een span geformeerd, een span met formaat en grote bewegingen dat vandaag tweede werd en dat werd ook hun finaleplaats. De keurig bewegende merries Inara (v. Colonist) en Isabella Teusje C (v. Waldemar) van Ronnie Beuving werden derde.

Pracht eenheid

Bij de ereklasse tweespannen had Ule Haarsma het winnende span voor de wagen. Zijn topspan Celebration en Zavanno, beiden van Manno, is al diverse jaren een fantastisch span. Derk Jan Mekkes werd tweede met de PrimeVal  Varanno (v. Manno) en PrimeVal Wizzkid’s Gonda (v. Patijn). De spannen van Leendert Veerman en Nico Calis volgden.

Winst in regionale en nationale ereklasse

In de nationale ereklasse was het Brandy (v. Uromast) die in handen van Harry van Middelaar met de winst ging strijken. Met zijn geweldige front blijft hij zich in de kijker rijden. Dendrini (v. Manno) ging in handen van Henk Hammers naar plaats twee. Dendrini heeft heel veel aan beweging in huis waarbij ze op de linkerhand wel wat toe moest geven. Daarom leek Besterly Amadeus (v. Saffraan), die met veel takt en regelmaat showde, ook een optie voor plaats twee te zijn. Hij werd nu derde.

Harry van Middelaar wist met de spontaan showende en veel front makende KWPN hengst Delviro HBC (v. Vulcano) van de HBC stal ook de regionale ereklasse te winnen.

Gretige schimmel

In de gecombineerde rubriek fokmerries wist Lubbert van Oene de schimmelmerrie Disaronno (v. Victory) naar de koppositie te rijden. Disaronno showde heel gretig en Lubbert wist haar eigenlijk steeds grootser te laten presteren en dat leverde niet alleen een fraai beeld op, maar dus ook de winst. Disaronno verwees daarmee Dendrini met Henk Hammers naar de tweede plaats. Daarna volgden de groot bewegende Elegant (v. Waldemar) met Cor van Dijk en de luchtig showende Jarina (v. Delviro HBC) met Harry Claassen.

Weer KWPN hengst

De KWPN-hengst Dylano (v. Plain’s Liberator) showde fantastisch en zeer uitbundig in de nationale hoge limietklasse en won die op overtuigende wijze. Emerson (v. Manno) met aan de leidsels Manon Veerman werd tweede voor Funita met Henk Hammers.

Ook gecombineerd

Ook de damesrubriek was gecombineerd en daar was het oranje voor de elegant showende Wonder (v. Ganges) met Renske van der Sluis. Een mooi tweede plaats was er voor PrimeVal Bentley VDL (v. Larix) met Hanneke Mekkes. De deftige vos showde zich met een mooie royale actie en wist Gentleman (v. Saffraan) met Manon Veerman voor te blijven. Wat zuinig weg te komen leek Ineke Haarsma met Elburg (v. Morocco Fieldmarshall). Elburg werd achtste.

Van Middelaar heerst waar zijn roots liggen

Een rubriek waar met veel belangstelling naar werd uitgekeken was het VTN-Kampioenschap voor zes- en zevenjarige tuigpaarden met deelnemers uit de diverse regio’s. Een achttal kwam er in de baan, vier mochten er naar de finale. Die finale bracht verdeeldheid bij de jury zodat de arbiter er aan te pas moest komen. Het ging tussen Gardenia HBC en de hengst Heliotroop VDM.

Kampioen werd de sportmerrie Gardenia HBC (v.Victory) van fokker Jan Schep, die onlangs op de Nationale Tuigpaardendag Fokker van het Jaar werd. Harry van Middelaar werd een week geleden ook al Kampioen Fokmerries met deze geweldig bewegende merrie, die zonder één misse pas haar kampioenschap binnen haalde. Haar drafvermogen is enorm, elke slag is raak en van opgeven lijkt ze niet te weten. Ze streed er met zeer veel inzet voor, deze ijzersterke schimmelmerrie die gedurende de wedstrijd nog opschaalde. Zij wist bij arbitrale beslissing de KWPN-hengst Heliotroop VDM (v. Colonist) met Henk Hammers achter zich te houden.

Heliotroop keek er goed over en daarin deed hij niet onder voor Gardenia. De hengst genereerde veel actie, maar de grote en overtuigende bewegingen van Gardenia genoten de voorkeur. Ook een sterk beweger is PrimeVal Havana (v. Bentley VDL). Derk Jan Mekkes behaalde met Havana, die in haar twee voorgangers wat front betreft haar meerdere moest erkennen, een eervolle derde plaats. Heel mooi binnen kwam de KWPN-hengst Hertog Jan (v. Cizandro) met Mark de Groot. Zou hij die prestatie gedurende de gehele wedstrijd kunnen vasthouden, dan leek hij een kandidaat voor de titel. Dat lukte hem niet, hij werd minder vast en werd vierde.

Harry van Middelaar scoorde ook in de lage nationale limietklasse de hoofdprijs, nu met Icanita (v. Colonist). Icanita showde heel vrij en wist de goed optredende KWPN hengst Idol (v. Manno) van Black Hose B.V. met Mark de Goot achter zich te houden. Heel fijn showde ook Giantha (v. Atleet ) in handen van Henk Hammers waarvoor de derde plaats.

Zevende titel dit jaar

Twaalf paarden deden er mee in de rubriek onder het zadel om het VTN-Kampioenschap. Ook daar waren vier finalisten. Manon Veerman vormt met Emerson (v. Manno) een duo met veel chemie, maar de concurrentie was niet mis. De herkansing leverde hen het kampioenschap op waarbij Manon altijd het allerbeste uit Emerson weet te halen. Het werd de zevende titel voor dit tweetal dit jaar. Manoek van Ewijk liet Helandro B (v. Cizandro) er ook met zeer veel ruimte en groot bewegend over gaan en werd tweede. Emaire (v. Manno) ging er met in het zadel Gerbrich Elgersma geweldig over. Haar grote gedragen bewegingen in combinatie met veel schwung door het lijf maakten indruk. Zij werden derde voor de actievol bewegende Diesel (v. Unieko) met Debbie Boogerd.

Nederlands Kampioenschap

Voor de rijders van oogstwagens stond de Nederlandse Titel op het spel. De rubriek was klein en de jury kon er dan ook in één omloop uitkomen. De titel ging naar titelverdedigers Toon van Doorn met zijn charmante en actievolle vosmerries Iris Lonka (v. Eebert) en Hianca (v. Crescendo HBC). Concurrentie kwam van het goed bewegende span Alwin en Zyon van Bud de Gooyer, die niet onder deden voor de kampioenen, zodat ook hen de titel zomaar had kunnen worden toegekend.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.