Ga naar hoofdinhoud

Peder Fredricson wint kwalificatie, Zwitsers domineren top tien

Liveblog
Peder Fredricson hier met H&M All In. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Lokale favoriet Peder Fredricson heeft onder grote druk de verwachtingen waargemaakt met de fantastisch springende H&M All In. Met ruim een seconde voorsprong op de beste Duitser Marcus Ehning met Pret A Tout won de Zweed het jachtparcours. Nederland eindigde teleurstellend op de voorlopige twaalfde plaats, met 9,38 punt achterstand op het team van Zwitserland, dat Frankrijk en Zweden achter zich liet.

De individuele top vijf wordt volgemaakt door topruiters als Luciana Diniz, Steve Guerdat  en Kevin Staut. Zwitserland (5,15 strafpunten), Frankrijk (6,78), Zweden (7,21) en Ierland (8,11) hadden het beste antwoord op het listige parcours van Louis Konickx. Nederland verzamelde in het jachtparcours, dat meetelt voor de teammedailles, 14,53 strafpunten. De 8,73 van Ruben Romp vormden het streepresultaat.

Geen vuist

Titelverdediger Nederland wist op de openingsdag geen vuist te maken. Geen van de Oranje-mannen bleef foutloos. Jur Vrieling staat door balk maar met een snelle tijd op de 19e plek en heeft daarmee het beste Nederlandse resultaat. Harrie Smolders staat op plaats 29. Ruben Romp en Marc Houtzager staan met twee springfouten in de middenmoot.

Liveblog:

Sergio Alvarez Moya reed G&C Arrayan aanvallend rond en levert met een zesde plek het beste Spaanse resultaat. De Spanjaarden hebben nu drie ruiters in de top 20.

Pieter Devos weet de lei niet schoon te houden met Espoir maar is wel redelijk snel. De Noor Geir Gulliksen lukt het wel om foutloos te blijven.

Letterlijk met de hakken over de sloot rijdt Steve Guerdat zijn Bianca voor Zwitserland foutloos naar de vierde plek. Zwitserland heeft nu drie ruiters in de top tien.

Laatste ruiter voor Frankrijk laat balk vallen op hindernis 11. Pénélope Leprevost, op EK in 2015 nog winnares van openingsrubriek, boekt het derde resultaat voor de Fransen door snelle tijd.

Het Ierse team presteert goed op de openingsdag. Shane Sweetnam produceert ook nulrit en staat op zesde plek nu. Staande ovatie van het Zweedse publiek voor hun favoriet. Peder Fredricson , winnaar van het zilver in Rio, verdringt Marcus Ehning van de eerste plek met de fantastisch springende H&M All In.

Balk voor Vrieling

VDL Glasgow v. Merelsnest toonde absolute macht door het hele parcours en kwam niet in de buurt van het hout. Maar ook op 12A ging het mis voor Jur Vrieling, maar dankzij de grote galopsprongen van de hengst toch plek net buiten top tien.

Jur Vrieling met VDL Glasgow vh Merelsnest. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Luciana Diniz en haar dappere Fit for Fun tonen hun klasse, hebben wel alle mazzel op hindernis acht, maar vechten zich samen naar de tweede plek, op 0,16 seconde afstand van Ehning.

Szabolcs Krucso rijdt in heel rustig tempo foutloze rit voor Hongarije.

Niet heel snel maar wel een belangrijke foutloze rit voor de Noren van Marit Haarr Skollerud en haar merrie Nicole. Michael Whitaker heeft zijn paard teruggetrokken uit de strijd en zal niet aan de start komen.

Jérôme Guery, de last minute vervanger van Olivier Philippaerts, weet geen nulrit voor de Belgen te produceren. Met een balk staat hij net buiten de top tien met Grand Cru van de Rozenberg.

Martin Fuchs had alle mazzel aan zijn kant toen de geweldig springende Clooney de balk op hindernis 12 deed stuiteren in de lepel. Maar de Zwitser blijft foutloos en staat voorlopig op de derde stek.

Op voortreffelijke wijze plaatste Marcus Ehning zijn Pret a Tout voor de verraderlijke laatste dubbel, en kwam foutloos in de snelste tijd over de streep.

Marcus Ehning met Pret a Tout. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Europees kampioen van 2013, ‘Bosty’ rijdt een uitgekookte rit met Sangria du Coty. Foutloos en een snelle tijd. De derde topprestatie van de Fransen.

De insprong op hindernis 5 werd zwaar aangetikt, een balk op 12, maar door de snelle tijd staan Denis Lynch en de inmiddels 14-jarige All Star toch in de top tien. De tweede prestatie op maat van de Ieren.

Ook de Darco-nazaat Ferrero van Overis gaat met Ulrich Kirschhoff in de fout op de voorlaatste dubbel.

Douglas Lindelöw laat het stadion ontploffen. Voor Zweden motiveert hij de Cardento-zoon Zacramento tot een mooie prestatie. Foutloos in de tweede tijd.

Alberto Zorzi, de nummer drie in de tussenstand van de Global Champions Tour, laat op de rug van geweldenaar Cornetto K zien waarom hij daar staat. In hoog tempo blijft de Italiaan foutloos en staat voorlopig vierde.

Calimero maakt indruk en fout

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero trappen ook in de val van Louis Konickx. Na een uitgekiende rit, met perfecte afstanden,  gaan ook beide sprongen van de laatste dubbel naar beneden voor het duo.

Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De in Nederland woonachtige Finse Juulia Jylas leek even op nulrondje af te stevenen, maar ook zij gaat de fout in op hindernis 12, de dubbel vlak voor het eind van het parcours. Acht strafpunten voor Juulia en Finishing Touch Wareslage.

De Spanjaarden doen het prima in zonnig Gothenburg. Manuel Fernandez Saro rijdt een uitgekiend rondje met U Watch en staat een plek achter zijn landgenoot, maar beiden in de top tien. Voor Noorwegen blijft ook Marie Longem foutloos.

Knappe prestatie van Niels Bruynseels met Cas de Liberte , ze namen geen grote risico’s en blijven foutloos voor België

Julia Houtzager-Kayser bewijst Oostenrijk een dienst met een fraaie rit. Sterrehof’s Cayetano heeft geen enkele moeite met schaduw of hoogtevan de hindernissen en blijft knap nul.

Het eerste foutloze resultaat voor Zwitserland. Romain Duguet blijft nul met Twentytwo des Biches en gaat naar plaats drie.

Eén van de meest ervaren combinaties van het deelnemersveld doet wat er verwacht mocht worden. Kevin Staut en de 16-jarige Reveur de Hurtebise HDC blijven simpel foutloos in 77,52 seconden en pakken de leiding met drie seconden voorsprong op O’Connor.

Good Luck van Cian O’Connor heeft geen enkel probleem met het listige parcours. In een supersnelle tijd kon de Ier zich zelfs een fout op de laatste dubbel permitteren.

Ook Tailormade Chaloubet van Sören Pedersen vindt de steilsprong na de sloot net te blauw en schiet er langs, hetgeen al meerdere ruiters overkomen is.

Voor eigen publiek rijdt Malin Baryard-Johnsson haar Cardento-dochter H&M Cue Channa in vlot tempo rond, maar ook haar schimmel komt iets teveel terug op de laatste dubbel en krijgt zoals velen een fout op de uitsprong.

Danielle Goldstein rijdt als individuele deelneemster een prima ronde met Lizziemary. Foutloos en voorbij Harrie Smolders

Ruben Romp 2 balken

Weinig blijde gezichten in het Oranje-kamp: Ruben Romp en Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure ) krijgen fout op de oxer (hindernis 6) en op de uitsprong van de laatste dubbel.

Ruben Romp met Audi’s Teavanta II C Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Aanvallend gereden van begin tot het eind:  Gerardo Menendez Mieres gaat voor Spanje aan de leiding, na vlekkeloze rit met de schimmel Cassino DC. voorlopig aan de leiding

Voor Tjechië blijft Emma Augier de Moussac keurig zonder fouten met de No Limit-dochter Diva

Groot-Brittannië heeft geen team naar Gothenburg gestuurd, maar als individuele deelnemer maakt William Whitaker met Utamaro d Ecaussines (v. Diamant de Semilly) indruk door foutloos te blijven. Zijn tijd is niet snel genoeg voor de koppositie.

Winnaar van het EK-zilver in 2015, Gregory Wathelet leek geen probleem te hebben met het parcours van Konickx. Maar ook de Belg reed de laatste dubbel niet goed genoeg aan en Coree werpt het nodige hout naar het zand.

Gregory Wathelet met Coree. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De eerste deelnemer is foutloos: Voor Estland blijft Verdi-dochter Ibelle van de Grote Haart van het hout af, maar door niet al te snelle tijd staat Urmas Raag voorlopig op de vierde plek.

EK-debutant Mathieu Billot in het zadel van Shiva d’Amaury (v. For Pleasure ) neemt de eerste plaats over van Harrie Smolders. Ook de Fransman blijft niet foutloos door fout op laatste dubbel, maar is halve seconde sneller dan Smolders

De Ieren hadden zich een andere start voorgesteld met Bertram Allen, die door weigering van Hector van d’Abdijhoeve de nodige secondes in het parcours verliest maar verder wel de balken laat liggen.

De eerste Deense ruiter Thomas Velin laat het publiek schrikken, zijn Chopin van het Moleneind (v. Quick Star) springt te vroeg af op de verraderlijke zandkleurige dubbelsprong, waar de paarden tegen de zon in lopen.

Thomas Velin met Chopin van het Moleneind. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Thuisrijder Henrik von Eckermann verspeelt zijn kansen met Mary Lou (v. Montendro) door een fout op de sloot en een weigering op hindernis 12, de laatste dubbelsprong aangereden vanuit een scherpe linkerwending.

Parcoursbouwer Louis Konickx heeft een jachtparcours neergezet dat flink aan de maat staat. Vooral in het begin zijn er langere lijnen en kunnen de paarden goed door galopperen. Het venijn lijkt in de staart te zitten. Na de eerste twee deelnemers die fouten maakten leken Harrie Smolders en de patent springende Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) simpel foutloos te blijven. Maar op de uitsprong van de laatste dubbel tikt DonVHP een balk naar beneden en staat met 84,74 voorlopig aan de leiding.

Harrie Smolders met Don VHP Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De wedstrijd van vandaag

Een snelheids- en wendbaarheidswedstrijd vormt het eerste onderdeel van het Europees kampioenschap springen in het Ullevi Stadion in Gothenburg. 81 ruiters en amazones komen vandaag aan de start, zeventien teams met vier ruiters en dertien individuele deelnemers. Het parcours is uitgeschreven op 1,50m en is gebouwd door de Nederlandse parcoursbouwer Louis Konickx.

Strafpunten worden vandaag omgezet in strafseconden. Na afloop van de wedstrijd wordt het aantal seconden verschil met de winnaar van vandaag omgerekend in strafpunten, die zowel in het landenklassement als het individuele klassement meetellen.

Programma EK springen

Woensdag 23 augustus 08:45  –   Eerste kwalificatieronde (individuele- en teamkwalificatie)
Donderdag 24 augustus 13:30 – Landenwedstrijd deel I
Vrijdag 25 augustus 20:30      –  Finale landenwedstrijd
Zondag 27 augustus 14:00     –  Individuele finale

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de livestream van FEI (betaald)

Klik hier voor de volledige startlijst.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook