Ga naar hoofdinhoud

Maikel van der Vleuten runner-up in Cascais Grand Prix

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C. Foto: Cedric Vlemmings / www.arnd.nl

Als tweede starter in de vijf man sterke barrage van de GCT Grand Prix in Cascais reed Maikel van der Vleuten de eerste foutloze ronde en zette de te kloppen tijd met VDL Groep Arera C op 47.03. Hoewel de tijd sneller kon, was er slechts één combinatie die het hout onderweg verder onberoerd liet. De voor Israel rijdende amazone Danielle Goldstein finishte in de winnende tijd van 45.56 seconden. 

23 van ’s werelds beste ruiters zadelden hun paarden voor de 1.60m proef op de grote gras arena in Portugal. Maikel van der Vleuten was niet de enige die voor Nederland aan de start kwam in de Grote Prijs. Ook de klassementsleider van GCT na acht wedstrijden, Harrie Smolders, kwam in actie. Smolders startte Colman-hengst Capital Colnardo voor het eerst in de de badplaats nabij Estoril nadat hij de teugels overnam van zijn pupil Audrey Coulter. “De rest zit me op die hielen. In deze competitie weet je het nooit. Ik heb met Don VHP Z en Emerald twee toppaarden die heel goed inzetbaar zijn en voldoen aan de veelzijdigheid die de Tour vraagt. Ik verwacht ook veel van Colnardo, maar niets is zeker. De ranking kan zo weer omslaan”, vertelde Smolders voorafgaand aan zijn rit waarin hij acht strafpunten verzamelde.

GCT rankingtop kleurt oranje
Vijf combinaties mochten hun geluk beproeven in het slotstuk van de Cascais GP, waarbij Smolders als trainer toekeek op de rit van Belg Jos Verlooy. De eerste starter zadelde Casall-telg Caracas waarmee hij de insprong van de dubbel niet foutloos overbrugde en uiteindelijk als vijfde zou eindigen met 4 strafpunten in 48.75 seconden. Maikel van der Vleuten was vervolgens aan zet met VDL Groep Arera C. Zowel de ruiter als de merrie van Indoctro staan niet bekend om toeters en bellen, maar des te meer om de efficiëntie en dynamiek waarmee ze optreden. Zo ook vanavond waarbij het paar in een niet al te gekke, maar toch rappe rit het hout boven hield. Door zijn rit steeg de Brabander van de vierde naar de tweede plaats in het algemeen GCT klassement, net achter Smolders die de leiding na deze negende wedstrijd behoudt.

Wereldwinst
Danielle Goldstein schudde het kaarten vervolgens door in het eerste lijntje een galopsprong minder te rijden met Lizziemary. De Cabri d’Elle-merrie won vorig jaar juli onder haar voormalig ruiter Billy Twomey de Hickstead Gold Cup nog en was ook nu niet uit het veld te slaan. Met iets strakkere bochten en minder tijdverlies over de dubbel liep ze de nodige tijd in op Van der Vleuten. “Dit betekent alles voor me. Het is een kroon op mijn werk en op het talent van mijn paard. Ik ben verrast, maar vooral opgelucht. Dat ik van zulke wereldruiters gewonnen heb is niet te omschrijven zo mooi”, aldus de winnares.

Dure fout
Na haar rit moest ze nog wel wachten tot Martin Fuchs en Bertram Allen hun kunsten ten toon gespreid hadden. Fuchs, de individuele winnaar van de GCL een dag eerder,  klaarde het parcours sneller dan Goldstein, maar kreeg met Clooney een ongelukkige en dure fout op de laatste steil. Favoriet Bertram Allen nam met zijn Molly Malone V een extra galopsprong in de eerste lijn, maar leek toch in volle vaart zijn plan te trekken. Een fout op de oxer zorgde dat het paar niet verder kwam dan de vierde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook