Ga naar hoofdinhoud

Nations Cup Falsterbo: Jur Vrieling haalt zege Nations Cup binnen in barrage

Liveblog
Jur Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest Foto FEI/Richard Juilliart
18.01 Jur Vrieling flikt het. De ruiter die het zwaar te verduren kreeg in Rio, bezorgt Nederland nu de zege in de Nations Cup in Falsterbo met de geweldig springende VDL Glasgow van 't Merelsnest, die drie keer foutloos bleef in Falsterbo en in de beslissende barrage met 46,35 seconden sneller was dan Beerbaums Comanche. 

Nederland op 1, Duitsland op 2 en Ierland op 3. Het Nederlandse team, bestaande uit Jur Vrieling, Ruben Romp, Aniek Poels en Michel Hendrix, pakt dus de volle honderd punten in het klassement. Een belangrijke zege voor de ruiters van Rob Ehrens, die voor Falsterbo nog laatste stonden in het klassement van de FEI Nations Cup. Nu is er een voorlaatste plaats, Italië gaat nog steeds aan kop in het klassement en Duitsland stijgt naar de 2e plaats.

17.58 Denis Lynch wil All Star sneller laten springen dan hij kan en dat pakt verkeerd uit. Wel een snellere tijd dan Beerbaum, maar een fout. Dus Duitsland nog op 1.

17.56 Marcus Beerbaum foutloos in 47,8 seconden. Zijn ronde zag er uit alsof het nog sneller kon.

17.53 Rob Ehrens heeft gekozen om routinier Jur Vrieling de barrage te laten springen, Ierland kiest voor Denis Lynch (licht in het voordeel omdat All Star nog maar een keer gelopen heeft, maar aan de andere kant is de Argetinus-zoon geen barragepaard) en Duitsland zet in op Marcus Beerbaum met Comanche, die net zoals Glasgow dubbel foutloos was.

Jur Vrieling bezorgt Nederland barrage tegen Ierland en Duitsland

17.47 Zoals verwacht wandelt Denis Lynch’ All Star (met enige verbale aanmoediging van zijn ruiter) over het parcours van Frank Rothenberger, maar ook Janne-Friederike Meyer klaart – net zoals in de Nations Cup finale in Barcelona vorig jaar – de klus voor Duitsland en voor Nederland doet Jur Vrieling het zelfde. Dit is een parcours voor VDL Glasgow van ’t Merelsnest. Hij wappert erover. Het wordt een barrage tussen Nederland, Ierland en Duitsland.

Italië eindigt met 9 strafpunten op plaats 4 (8 strafpunten) en de Verenigde Staten en thuisland Zweden staan op de gedeelde 5e plaats (12).

17.30 Een dure balk voor Mark McAuly. Die zette Ierland namelijk gelijk met Duitsland, de Verenigde Staten (jonge Amerikaanse meiden die eerder deze week nog onderuit de zak kregen van Katie Prudent) en Nederland. Dat Nederland nog in de strijd is, is te danken aan Baileys en Michel Hendrix. Baileys tikte in de eerste manche nog een balk uit de staanders, maar komt er nu niet in de buurt van het hout. Voor alle teams moet nog een ruiter rijden, maar Jur Vrieling met Glasgow in zijn huidige vorm en in dit parcours, is bijna een te voorspellen 0.

Michel Hendrix met Baileys. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17.10 Berlin-dochter Athene hijgt en kreunt, maar lijkt lang foutloos te blijven met Aniek Poels. Maar op de laatste hindernis, een dikke oxer, krijgen de twee een echte pechfout. Rob Ehrens slaat z’n handen voor zijn ogen. Nu gaat Nederland gelijk op Amerika (twee foutloze rondes in de tweede manche  door de jonge amazones Chloe Reed en Ali Wolff), Zweden (0 Henrik von Eckermann/4 Douglas Lindelöw) en Duitsland (Meredith Michaels Beerbaum 0/Andre Thieme 4).

Ierland nog steeds aan de leiding, maar nu niet langer foutloos. Callisto van Cian O’Connor maakte een fout, maar die kan nog weggestreept worden als Denis Lynch’ All Star en Miebello van Mark McAuly foutloos blijven.

16.55 Het blijft spannend in Falsterbo. Nadat de eerste ruiters hebben gereden in de tweede manche staat Ierland nog steeds op 0 na een topronde van Shane Sweetnam. Audi’s Teavanta II C Z verslikt zich in een enorme oxer onder Ruben Romp en daarmee staat Nederland – hoewel het nog te vroeg is om echt iets te zeggen – op een kleine achterstand. Bij een tweede fout van het Nederlandse team kunnen de Zweden en de Amerikanen zich zo maar eens met de strijd gaan bemoeien. Het komt dus aan op Aniek Poels zo.

In de pauze zijn de balken in het al stevige – maar niet al te technische – parcours nog eens opgetrokken. Dat deerde de 21-jarige Amerikaanse Chloe Reed (Codarco) niet en ook de thuisrijdende Henrik von Eckermann (in Rotterdam ook al dubbel 0 en derde in de Wereldbekerfinale met Mary Lou), Shane Sweetnam (Chaqui Z) en de Italiaan Luca Marziani (Tokio du Soleil)  houden de lei schoon.

Jur Vrieling houdt hoofd koel en loodst Nederland foutloos door ronde 1

15.43 Jur Vrieling heeft VDL Glasgow van ’t Merelsnest super in vorm. Na twee foutloze rondes in de Nations Cup in Rome, vervolgens daar ook nog de winst in de Grote Prijs, is er nu weer een foutloze ronde in Falsterbo. Daarmee gaat Nederland, net zoals Ierland, zonder fouten naar ronde 2. De Verenigde Staten, thuisland Zweden en Duitsland, waar de echtelieden Marcusl en Meredith Beerbaum voor het eerst weer samen in een team zitten na 13 jaar (beiden foutloos), staan op 4 strafpunten.

Ierland heeft een voordeel ten opzichte van Nederland: Denis Lynch besloot zijn topspringer All Star (het succesvolste springpaard van 2016 volgens de HorseTelex Results Ranking) te sparen in ronde 1 en verschijnt dus met een fris paard in de ring. En All Star kennende wandelt hij over dit parcours.

15.29 Baileys van Michael Hendrix is fris, goed in vorm en heeft onderweg tijd voor een paar bokjes. Hij let even niet goed op en er valt een balk uit de hoge steilsprong, maar het blijft wel bij die ene fout. Nederland verliest nu wel de aansluiting met Ierland. Miebello van Mark McAuly kwam niet in de buurt van het hout en voor Ierland staat er dus nog geen strafpunt op het scorebord en de Ierlands laatste ruiter, Denis Lynch besluit dan ook om niet in actie te komen.

Die ene fout van Hendrix hoeft nog niets te betekenen, de held van het Nederlandse team in de Nations Cup in Rome, Jur Vrieling met VDL Glasgow van ’t Merelsnest, komt nog in actie. En Vrieling is in vorm, hij heeft al twee rubrieken gewonnen in Falsterbo dit weekend. Als hij nul rijdt, blijft Nederland net zoals Ierland op 0.

15.05 Voor zowel Ruben Romp als Aniek Poels is het de eerste keer dat ze zijn opgesteld in het 1e divisie Nations Cup team dit jaar. Net zoals Ruben Romp blijft ook Aniek Poels foutloos en daarmee staat Nederland na de tweede ronde ruiters gedeeld eerste met Ierland dat dankzij Shane Sweetnam en Cian O’Connor nog 0 strafpunten op het scorebord heeft. Italië staat op 1 strafpunt.

Aniek Poels
Foto FEI/Richard Juilliart

14.47 Dat Rob Ehrens besloot Ruben Romp met Audi’s Teavanta II C Z voor de eerste keer dit jaar opstellen in het Nations Cup team is geen slechte keuze geweest. Hij begint met een mooie eerste ronde, waarbij het bij een dikke oxer even spannend is. Maar de balk blijft liggen. Nederland, net zoals Zweden, Amerika, Zweden en Ierland op 0 fouten na de eerste ruiter. Italië op 1 en Duitsland op 4.

Ruben Romp met Audi’s Teavanta II C Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

14.41 Alsof er niets staat gaan de eerste drie ruiters foutloos door het flinke parcours van Frank Rothenberger op grasbodem op de Falsterbo Horse Show: Jannika Sprunger begint met de eerste 0 op Aris CMS (v. Nassau, genoemd naar Aris van Manen), gevolgd door Chloe Reid met Codarco (v. Darco) en Henrik von Eckermann met Marylou (v. Montendro). Die laatste krijgt een groot applaus van het thuispubliek voor zijn sublieme rit.

Nederland laatste in het klassement

Nederland staat momenteel met 190 punten op de laatste plaats in het klassement van de FEI Nations Cup. Daar probeert het Falsterbo-team van Rob Ehrens, Ruben Romp met Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure), Aniek Poels met Athene (v. Berlin), Michel Hendrix met Baileys (v. Indoctro) en Jur Vrieling met Vdl Glasgow van ’t Merelsnest (v. Nabab de Reve) vanmiddag iets aan te veranderen.

Het Zwitserse team begint de wedstrijd in Falsterbo vanmiddag. Daarna volgen Amerika, Zweden, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Het Nederlandse team als zevende in actie en de Italianen komen als laatsten in de ring. Zwitserland, Zweden, Duitsland, Ierland, Nederland en Italië rijden voor punten in Falsterbo.

Nog drie wedstrijden

Nederland heeft na Falsterbo nog drie wedstrijden te gaan waarvan de punten meetellen voor het klassement. Dat zijn Hickstead en Dublin. Met vandaag erbij zijn er dus nog genoeg kansen om een plaatsje op te schuiven en bij de beste zeven teams terecht te komen die naar de finale in Barcelona mogen.

Handige links

(live)Uitslag
Livestream FEI TV (betaald)

Uitslag en tussenstand

Uitslag FEI Nations Cup™ Falsterbo (Zwe), 1.60m

1. Nederland, 4 str pnt, 0, 46.35 sec
Ruben Romp (Goirle), Audi’s Teavanta II C Z (v.Treasure Z), 0 – 4
Aniek Poels (Swolgen), Athena (v.Berlin), 0 – 4
Michel Hendrix (Kessel), Baileys (v.Indoctro), 4 – 0
Jur Vrieling (Holwierde), VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 0 – 0, 0, 46.35 sec
2. Duitsland, 4 str pnt – 0, 47.89 sec barrage
3. Ierland, 4 str pnt – 4, 46.65 sec barrage
4. Italië, 9 str pnt
5. Zweden, 12 str pnt
5. Verenigde Staten, 12 str pnt
7. Zwitserland, 20 str pnt
8. Noorwegen, 30 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand FEI Nations Cup™ 2017 Jumping Series, 1e divisie
1. Italië, 415 70
2. Duitsland, 375
3. Zweden, 365
4. Frankrijk, 302,5
5. Zwitserland, 300
6. Ierland, 290
7. Nederland, 290
8. Spanje, 250

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.