Ga naar hoofdinhoud

Michael Greeve ook in tweede onderdeel NK niet te kloppen

Glenn Knoester met Alpicor. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gisteren moest hij als eerste van start, vandaag als laatste ruiter. Maar het maakt Michael Greeve en Whitney BB (v. Nabab de Reve) niet uit, ze wonnen zojuist ook het tweede onderdeel van het nationale kampioenschap voor senioren. Greeve was de snelste foutloze ruiter en verstevigde zijn leidende positie in het klassement. NK debutant Glenn Knoester werd met 0,1 seconde achterstand heel knap tweede. 

Omdat de strafpunten in het direct op tijd parcours meetellen voor het kampioenschap en de tijd slechts een rol speelde voor de dagklassering, kozen de meeste ruiters voor een rustige poging tot een nulronde. Parcoursbouwer Henk Linders had echter de nodige technische uitdagingen ingebouwd, en de eerste foutloze ronde kwam pas in de elfde rit waarin Wout Jan van der Schans geen fouten maakte met de enige in Mierlo aanwezige vertegenwoordiger van het Springpaarden Fonds, de elfjarige Aquila SFN  (v. Ovidius), waarmee ze de derde prijs opeisten vanmiddag.

Van de top tien van gisteren, wisten slechts vier ruiters de lei schoon te houden. Behalve Michael Greeve hield ook Frank Schuttert stand met Go Easy de Muze (v. Vigo d’ Arsouilles) en staat nu tweede in de tussenstand. Ook Willem Greve en Carambole N.O.P. (v. Cassini) voldeden aan de hoge verwachtingen en sprongen simpel nul en zijn opgeklommen naar de vierde plek.

Leopold van Asten maakte zowel met zijn kampioenspaard VDL Groep Zidane N.O.P. als met VDL Groep Zagreb een springfout en zakte uit de top tien, net als  Gerco Schröder door een fout op de insprong van de driesprong met Glock’s Lausejunge  (v. Ludwig AS). De verrassing van gisteren, Gerben Morsink en zijn Cartaire Z (v. Carthago Z) kregen op het eind van het parcours een springfout en zakten eveneens uit de top van het klassement.

Jur Vrieling heeft in Mierlo twee ijzers in het vuur, en stond na de eerste dag met twee paarden in de top tien. Met zowel  Glasgow vh Merelsnest (v. Nabab de Reve) als VDL Zirocco Blue N.O.P.  liep Vrieling vanmiddag een tijdfout op en staat nu op de plekken drie en elf. Johnny Pals  heeft ook nog twee troeven in de race om het kampioenschap. Pals liet de fantastisch springende For Pleasure-zoon Fernando BH volledig tot zijn recht komen en bleef op zijn score van gisteren staan. Later deed Pals hetzelfde met de hengst Vignet BH (v. Heartbreaker), waardoor hij nu op de vijfde en negende plaats staat. Jeroen Dubbeldam heeft in Carusso LS La Silla (v. Montebello la Silla) een veelbelovende topper, want ook zij kwamen zonder fouten over de streep en klommen op naar de zesde plaats.

Grote verrassing van vanmiddag was de Noord-Hollander Glenn Knoester, die  breedlachend de ring verliet na een keurige foutloze rit in een snelle tijd met Alpicor (v. Lupicor), die geen enkele moeite leek te hebben met het pittige parcours. Knoester werd tweede en staat nu op de 16e plaats met minder dan een balk achterstand op leider Greeve.

Pieter Keunen en Alban (v. Cavalier) moesten lang wachten voor ze van start mochten omdat Gert Jan Bruggink in de rit ervoor een hindernis vernield had. Maar Keunen wist de concentratie vast te houden en produceerde een knappe nulronde waarmee hij in het tussenklassement steeg naar de 20e plek. Henk van der Pol houdt met met de Stakkato-zoon Spartacus TN na een fraaie rit waarin de balken bleven liggen ook uitzicht op het podium houden, net als Ruben Romp met Audi’s Teavanta II C Z  (v. Treasure Z) en Michel Hendrix die met de vosruin Baileys (v.Indoctro) heel simpel in het rond sprong. Remco Been en de negenjarige VDL Holland vd Bisschop  (v. Heartbreaker) deed de VDL Stud ook een groot plezier door een nette foutloze rit te produceren.

Joy Lammers reed zeer geconcentreerd haar Tornado-dochter Taura van de Broekkant zonder fouten naar het einde, en heeft nog alle kansen op een mooie uitslag, net als Leon Thijssen die met Aken Utopia (v. Berlin) een snelle rit reed en vierde werd in de dagprijs.  Ook Doron Kuipers blijft op minder dan een balk van het podium af staan met Zinius (v. Nabab de Reve). Alle drie staan nu in de top tien.

Harrie Smolders schaakt dit weekend op twee borden, door zowel in Antwerpen als Mierlo aan de start te komen. Met de Concorde-nazaat Aiyetoro had hij alle mazzel aan zijn zijde in de driesprong, waar de balk op de insprong stuiterde in de lepels maar bleef liggen. Het duo klom naar de zeventiende plaats.

Een aantal goede combinaties verspeelden vanmiddag waarschijnlijk hun kansen op een podiumplek. Zowel A-kader combinatie Henk van de Pol en Willink  (v. Twister) als Albert Zoer en zijn toppaard Gigolo (v. Cicero Z) maakten twee springfouten.

Greeve was blij met zijn dagprijs, maar nog blijer met het handhaven van de nummer 1 positie: “Het was de bedoeling nul te blijven, en niet om de snelste te zijn. Maar Whitney is van nature snel.”  Vorig jaar stond Greeve er ook heel goed voor maar verprutste hij een podiumplek in de laatste manche. “Ik heb dit jaar veel kunnen rijden, en mijn paard is sterker geworden. Het zou fantastisch zijn als ik het zondag af kan maken en met het fokproduct van mijn vader kampioen kan worden.”

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de tussenstand

Volg de ontknoping van het NK Live via ClipMyHorse

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook