Ga naar hoofdinhoud

FEI Nations Cup: Brazilië wint, Nederland vecht zich naar tweede plek

Update
Foto: Facebook FEI Nations Cup

Het publiek op de Royal International Horse Show in Hickstead zat op het puntje van hun stoel tijdens de FEI Nations Cup-etappe. De tweede omloop zorgde ervoor dat het complete tussenklassement op zijn kop werd gezet. Brazilië greep uiteindelijk de zege, terwijl het Nederlandse team zich, door drie fenomenale ritten van Smolders, Romp en Vrieling in de tweede manche, van de zesde naar de tweede plek vocht. Duitsland werd derde.

Na de eerste omloop leek een plek in de top drie voor de Nederlandse springruiters ver weg. Smolders en Romp hadden twee sterke ritten neergezet, beide bleven foutloos alleen Romp kreeg een tijdfout aan zijn broek. Gerco Schröder kwam niet in het ritme en bleef op dertien strafpunten steken. Vrieling begon daarentegen sterk, maar Glasgow leek in eerste instantie weinig zin te hebben de sloot te springen waardoor ook deze combinatie op dertien strafpunten uitkwam.

Zicht op finaleplaats

In de tweede omloop vochten de ruiters voor wat ze waard waren. De prestaties van Schröder vielen opnieuw tegen, maar zijn teamgenoten maakten het goed door alle drie foutloos te blijven. Nederland mag door de tweede plek weer de nodige punten bijschrijven in de competitiestrijd waardoor een plek in de finale, met alleen Dublin nog te gaan, steeds zekerder wordt.

Lees hier het liveverslag van de wedstrijd: 

18.48 Beat Mändli kon Zwitserland de tweede plek bezorgen, maar op de een na laatste sprong gaat het alsnog mis en tikt Dsarie een balk uit de lepels, dat bezorgd Nederland de tweede plek.

18.45  Groot-Brittannië kan voor eigen publiek geen vuist maken. Ook de laatste ruiter Michael Whitaker komt met strafpunten over de finish. Dit betekent voor team Oranje een plek in de top drie.

18.40 Wat een stuurmanskunst van Jur Vrieling. Nadat Glasgow vh Merelsnest in de eerste omloop nog dienst weigerde voor de sloot, kostte dit obstakel in de tweede omloop geen enkele moeite. De hengst sprong weer als vanouds met veel machtsvertoon en zette zo de derde foutloze ronde voor Nederland neer in de tweede omloop. Een plek in de top drie komt daardoor steeds dichterbij.

18.25
 Brazilië wint de FEI Nations Cup etappe in Hickstead! Na de derde foutloze rit hoefde de laatste ruiter al niet eens meer aan de start te verschijnen en nadat Marion Stevens voor Duitsland twaalf strafpunten noteerde kon de zege Brazilië niet meer ontgaan.

18.16 Ruben Romp bewees in de tweede omloop opnieuw van grote waarde te zijn. De ruiter werd twee weken geleden in Falsterbo ook ingezet in een Nations Cup wedstrijd. Daar liet hij al zijn visiesitekaartje achter en ook vandaag gaf hij menig routinier het nakijken. Met zijn Audi’s Teavanta II C Z  steeg de ruiter boven zichzelf uit en bleef in de tweede manche opnieuw foutloos. De ruiter verliet met een grote glimlach de piste.

18.10 Spanje, die laatste in de competitie staat, had de punten die in Hickstead te verdienen zijn hard nodig. Maar geen enkele ruiter houdt tot nu toe de lei schoon, zo ook Alvaro Diaz Garzia die met Becantus nu met acht strafpunten zijn rit afsluit. Ook voor Frankrijk had de wedstrijd beter kunnen verlopen. De derde ruiter in de tweede omloop, Mathieu Billot, komt voor de sloot in de problemen waardoor een goede score in rook opgaat.

18.05 Kendra Claricia Brinkop bezwijkt onder de druk en komt met 12 punten voor Duitsland over de finishlijn, een foutloze rit van haar had Duitsland bij Brazilië in de buurt kunnen houden.

18.00 De foutloze rit van Romain Duguet zorgt er voor dat Zwitserland weer volop meedoet om een podiumplek. De volgende starter Pedro Veniss flikt vervolgens hetzelfde kunstje en zet door zijn prestatie Brazilië op de eerste plek in het klassement. Het gaat erom spannen!

17.55 De vorm van Schröder en zijn schimmel lijkt ver weg te zijn. Opnieuw rollen er drie balken uit de lepels. Romp en Vrieling hebben een hoop goed te maken. Ook Robert Whitaker heeft het geluk niet aan zijn zijde. Na eerder vijftien strafpunten te noteren, komen daar opnieuw acht bij.

17.50 Roger Yves Bost kende met negen strafpunten niet de meest succesvolle eerste rit. In de tweede omloop stelde de ruiter orde op zaken en hield de teller op nul, de tweede voor Frankrijk in deze manche.

17.42 Een pechbalkje voor Patrick Stühlmeyer, die Lacan 2 er beter aan had staan als in de eerste omloop, maakt het voor Duitsland spannend.

17.36 Het parcours van de tweede omloop levert tot nu toe nog weinig problemen op.  Ook William Whitaker blijft foutloos. Hetzelfde doet Marlon Modolo Zanotelli voor de als tweede in het klassement geplaatste Brazilië, waardoor zij de druk op Duitsland blijven opvoeren.

17.35 Harrie Smolders en DonVHP Z lieten in de tweede omloop opnieuw zien van grote waarde te zijn voor het Nederlandse team. De hengst speelt met de hindernissen en kwam dan in het parcours nergens in de problemen. Deze foutloze rit had team Oranje nodig!

17.30 Kevin Staut houdt in de tweede omloop ook de Franse driekleur hoog door opnieuw foutloos te blijven.

Het parcours is aangepast, alle hindernissen zijn vanwege de bodem verplaatst, en de eerste ruiter verschijnt zo in de ring voor de tweede omloop.

Eerste omloop

16.46 Wat een teleurstelling voor Jur Vrieling en Glasgow vh Merelsnest. De verder zo fenomenaal springende zwarte gooit voor de sloot zijn ankers uit waardoor de eerste strafpunten voor Nederland werden bijgeschreven. De ruiter kreeg de hengst, na de tweede keer aanrijden, weer aan het springen en pakte vervolgens verder in het parcours weer goed aan. Een kleine touch op de insprong van de laatste dubbel deed alsnog een balk in de graspiste belanden. Dertien strafpunten is niet waar team Oranje op had gehoopt. Nederland gaat met een zesde plek en 14 strafpunten de tweede omloop in.

16.40 Publieksfavoriet Michael Whitaker bezorgd met Viking Groot-Brittanië de eerste en enige foutloze ronde in de eerste omloop. In totaal komen de Britse ruiters uit op 11 strafpunten. Brazilië kon het succes van Duitsland bijna evenaren. De laatste starter Pedro Junquira Muylaert reed een sterke rit, maar voor de laatste oxer week Prince Royal Z MFS van zijn lijn waardoor de balk viel.

16.35 Marcus Ehning en Comme Il Faut bezorgen Duitsland de laatste foutloze rit, waardoor onze oosterburen zonder fouten de tweede omloop ingaan. De wedstrijd begon voor Frankrijk voortvarend, maar de laatste drie deelnemers konden geen potten breken. Met 17 strafpunten sluit het land de eerste omloop af.

16.30 Wat een rit van Ruben Romp en Audi’s Teavanta II C Z. Gecontroleerd en gefocussed tot op de laatste sprong hield de ruiter het hoofd koel. De tijd deed de jonge ruiter de das om waardoor er een strafpunt wordt bijgeschreven. Een fout waar de ruiter, gezien zijn reactie, zeker van baalt.

16.15 De laatste twee ritten voor Frankrijk zijn niet om over naar huis te schrijven. Mathieu Billot stuurt Verdi-nakomeling Ilena S met negen strafpunten over de finishlijn.

16.10 Duitsland kan de reeks met foutloze rondes ook niet vasthouden. De jonge Duitser Mario Stevens kreeg met Baloubet 4 een springfout en tikte op de laatste hindernis ook de balk aan, die met wat geluk bleef liggen. Leek de tijd eerst geen probleem op te leveren, nu lopen toch steeds meer combinaties tegen een tijdfout aan. Zo ook de derde ruiter voor Spanje, Alvaro Diaz Garcia met Bacentus, die op de laatste dubbel ook balk meepakte.

16.05 Zwitserland ging na twee ruiters aan de leiding, maar Philipp Züger kon de prestaties van zijn teamgenoten niet evenaren en noteerde acht strafpunten.  Richie Moloney was dichtbij de eerste nul score voor Ierland, maar de tijd deed de ruiter de das om.

16.00 Ze leken zo goed op weg, Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc, maar op de Hickstead-planken ging het mis. De schimmel kwam wat dicht onder de hindernis en de plak viel in het gras. Daarna leek de combinatie even uit het ritme te zijn waardoor het duo nog twee springfouten kreeg en ook nog met een tijdfout de finishlijn passeerde. Bij het verlaten van de ring keek de ruiter nog even naar de benen van zijn schimmel, maar alles leek in orde.

15:57 Met wat geluk op de sloot komt Pedro Veniss met For Felicia alsnog foutloos over de finish: de tweede nulronde voor Brazilië.

15.55 Wanneer er fouten worden gemaakt gebeurt dat op een van de dubbelsprongen. Daar zag Roger Yves Bost met Sangria du Coty ook een balk vallen, om daarna nog een paal uit de lepels te laten rollen en een tijdfout te noteren. Robert Whitaker reed voor eigen publiek duidelijk niet de rit van zijn leven. Na de Hickstead-planken naar beneden te halen, leek Catwalk IV even van slag te zijn waardoor er een volte volgde om vervolgens nog een balk te krijgen. Met een teleurstellend aantal van 15 strafpunten passeerde de ruiter de finishlijn.

15.50 De eerste twee ruiters van Duitsland doen goede zaken, na Stühlmeyer rijdt ook Kendra Claricia Brinkop A La Carte NRW met gemak rond en blijft foutloos. De ruiters van Spanje, het land dat in de competitie laatste staat en dus de punten voor een plek in finale hard kan gebruiken, zijn ook vandaag niet in hun goede doen. Ook Gonzalo Anon Suarez schrijft negen strafpunten voor zijn land bij.

15.45 Na de eerste nulrit had Zwitersland met Romain Duguet en Sherazade du Gevauda vast gehoopt op nog zo’n score. Toch zag de ruiter, die afgelopen winter tweede werd in de wereldbekerfinale, twee balken in de graspiste vallen.

15:36 Wat een begin voor de Nederlandse springruiters! Harrie Smolders en Don VHP Z reden zojuist een rondje uit het boekje en noteren de eerste nulrit voor Oranje.

15.35 Groot-Brittannië heeft de hoop op de familie Whitaker gevestigd en vaardigde vier familieleden af. De eerste van het kwartet, William Whitaker met Utamaro D’Ecaussines, hield direct de lei schoon, maar kreeg een tijdfout aan de broek. Datzelfde deed Marlon Modolo Zanotelli ook.

15:30 Drie van de vijf deelnemers zijn foutloos. Daaronder Kevin Staut met For Joy van ’t Zorgvliet, die voor Frankrijk sterk opende en met ogenschijnlijk veel gemak foutloos bleef.

15.28 Spanje staat direct op achterstand na de negen strafpunten die Manuel Fernandez Saro noteerde. Duitsland won vorig jaar de Nations Cup-etappe in Hickstead en heeft nu ook door Patrick Stühlmeyer met Lacan 2 de eerste nulrit op zak.

15:25 Ondanks de vele regen die vanochtend is gevallen en er voor aanvang van de wedstrijd nauwlettend in de gaten is gehouden of de bodem goed genoeg zijn, hebben de eerste ruiters het parcours, gebouwd door Kelvin Bywater, inmiddels volbracht. Daniel Coyle beet het spits af. De Ier was goed op weg, maar kwam in de uitsprong van dubbel te dicht onder de hindernis, waardoor hij een balk zag vallen. Nadja Peter Steiner hield daarna de lei schoon en noteerde voor Zwitserland de eerste nul ronde.

Team Oranje

Het Nederlandse team, bestaande uit Harrie Smolders met Don Vhp Z (v. Diamant de Semilly), Gerco Schröder met Glock’s Cognac Champblanc, Ruben Romp met  Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure) en Jur Vrieling  Vdl Glasgow van ’t Merelsnest (v. Nabab de Reve), heeft de achtste en laatste startpositie geloot.

Romp en Vrieling opnieuw erbij

Na een wisselend seizoen was daar twee weken geleden in Falsterbo de overwinning en werd de volledige mep van 100 punten bijgeschreven, waardoor het team onder leiding van Rob Ehrens zich nu bij de beste zeven landen uit divisie I heeft weten te voegen. Romp en Vrieling waren in Zweden ook van de partij.

Startvolgorde

Om 15.15 uur begint de wedstrijd. Daarin trapt het Ierse team af, gevolgd door Zwitserland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Brazilië en Nederland. Ierland, Zwitserland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland strijden om de punten.

Handige links

(live)Uitslag
Livestream FEI TV (betaald)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook