Ga naar hoofdinhoud

Guerdat geschorst, FEI denkt aan voerbesmetting

Steve Guerdat won vorig jaar de wereldbekerkwalificatie in Basel. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Olympisch kampioen Steve Guerdat is voorlopig geschorst omdat twee van zijn paarden positief zijn bevonden bij een dopingtest in mei in La Baule. Ook bij het paard Charivari KG van de Zwitserse Young Rider Alessandra Bichsel zijn verboden middelen aangetroffen. De FEI houdt in alle drie gevallen rekening met voedselbesmetting, maar voert wel gewoon het dopingreglement uit.

Bij Nino des Buissonnets, de bruine ruin waarmee de 33-jarige Zwitserse ruiter in 2012 in Londen Gerco Schröder van de olympische titel afhield, zijn sporen gevonden van codëine en oripavine. Deze morfine-achtige middelen zijn verboden. Guerdat won in La Baule met Nino des Buissonnets de Grote Prijs.
De schimmelmerrie Nasa, Guerdats tweede toppaard, viel eveneens door de mand. Zij bleek sporen van de pijnstiller codeïne in haar bloed te hebben.

Nu Steve Guerdat vanwege de op handen zijnde zaak voor het FEI-tuchtcollege twee maanden lang niet aan de start mag komen, is zijn deelname aan de Europese kampioenschappen in gevaar. Maar in eerdere gevallen is de voorlopige schorsing opgeheven indien er sprake was van verdenking op voedselbesmetting.

Secretaris-generaal Sabrina Zeender van de FEI meldt op de website van de FEI dat de aanwezigheid van oripavine duidt op de mogelijkheid dat deze stof, die geen enkele veterinaire toepassing heeft, via het voer in de bloedbaan van de paarden is gekomen. “De combinatie van oripavine, morfine en codeïne is bij andere sporten ook regelmatig aangetroffen in gevallen van voedselbesmetting. Maar we voeren vooralsnog gewoon het dopingreglement uit.”

In 2014 zijn drie vergelijkbare dopinggevallen voor het FEI-tribunaal behandeld. Het betrof toen de pony van de Nederlandse springamazone Chenna van de Spek en de paarden van de Griekse Monika Martini en de Fransman Julien Anquetin. Dit leidde aanvankelijk tot schorsing van de betreffende ruiters, maar toen hun verdediging sterke bewijzen van voedselbesmetting overhandigde, werd de voorlopige schorsing opgeheven. In deze drie gevallen is nog geen definitieve uitspraak gedaan.

Het ligt voor de hand dat Steve Guerdat – op grond van deze jurisprudentie – appèl zal aantekenen tegen de voorlopige schorsing.

Bron: Horses / Le Cavalier Romand / FEI/ Teletekst

3 reacties op “Guerdat geschorst, FEI denkt aan voerbesmetting

 • marcel dufour

  In zo’n geval zou het de FEI sieren het voordeel van de twijfel aan de ruiter te geven tot onomstotelijk is vast komen te staan dat hij schuldig is. In dat geval kan alsnog die schorsing opgelegd worden daar het voor een ruiter weinig uitmaakt wanneer de schorsing is omdat die bijna altijd ongelegen komt met de kalender die tegenwoordig van januari tot januari loopt.

 • Johannes van Oene

  Kijk daar gaan we weer, eerst beschuldigen en gaan onderzoeken of het ook daadwerkelijk zo is en wat mij altijd mateloos irriteert is, dat het altijd een eind na een OS of een WK te gehore gebracht, wisten de bestuurders van de FEI dat al niet voor de OS of WK en zijn zij niet gewoon in gebreke gebleven en dan ook de regel van, ZIJ BLEKEN HET IN HET BLOED TE HEBBEN, NEE ze hebben het in het bloed of e hebben dat NIET, al met al weer een zogenaamd verhaal of er een dopingzondaar is, aan de andere kant, zeggen wij ook, waar rook is, is vuur, maar hou op met verdacht makende verhalen te schrijven en schrijf niet eerder dan dat de waarheid boven tafel is, mocht et wel zo wezen, gewoon voor 15 jaar lang geen deelname meer aan wedstrijden, maar dan wel voortaan alle wedstrijden alle paarden en ruiters controleren en hard straffen om dit in de toekomst te voorkomen, trouwens de lijst met wedstrijden op dat niveau mag ook wel ingekort worden, het is voor de paarden ook haast niet meer te doen, alleen de hele groten die tientallen paarden tot hun beschikking hebben, kunnen het hele jaar door deelnemen en afwisselend, het ene na het andere paard gebruiken, maar als rijder van een enkel paard ben je dan in het nadeel, tja haken en ogen.

 • eddy crul

  Volgende is algemeen bedoeld naar aanleiding van bovenstaand artikel.
  Ja,zulke vervelende situaties ontstaan als er geen klaar en duidelijk reglement is of als het reglement niet strikt wordt toegepast.Of als naargelang de naam van de zondaar het FEI en dopingscontrolerende instanties zich in allerlei bochten wringen,om toch maar (onder om het even welk druk) af te wijken van het reglement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook