Ga naar hoofdinhoud

Jan Maathuis (76) overleden

Jan Maathuis FOTO WWW.ARND.NL

Jan Maathuis is vanmorgen vroeg overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De invloedrijke paardenhandelaar uit Geesteren - grondlegger van het daar gehouden CSI Twente - is 76 jaar geworden.

Jan Maathuis was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw één van de beste en succesvolste Nederlandse springruiters. Hij werd zes keer kampioen van Nederland. Maathuis stond met paarden als Troongravin Anna, Fliegette en Dolman zeer lang  aan de top en maakte 15 jaar deel uit van het Nederlandse team in landenwedstrijden zoals die van Aken en Hickstead.

Lange tijd beheerste Jan Maathuis de paardenhandel. Hij had het niet van een vreemde, want zijn voorvader Johannes Maathuis begon al in 1839 op erve Mensman een handelsstal in paarden voor transport en landbouw. Jans vader Gerard was een begrip in Twente en Jan bouwde die reputatie op erve Mensman verder uit.

Aan zijn ruitercarrière hield Maathuis een enorm buitenlands netwerk over dat hij weer inzette bij de opbouw van het concours op zijn erf, het latere CSI Twente. Hier ontving Maathuis zijn klantenkring en deed hij veel handel. Tegelijk groeide uit het concours op erve Mensman een enorm volksfeest waar half Twente jaarlijks naartoe trekt.

Jan Maathuis was een leermeester van de vele stalruiters die voor hem werkten en die daarna een bloeiende carrière hadden. Onder anderen Johan Heins, Roelof Bril en de gebroeders Schröder kregen hun opleiding bij Maathuis.

Bron: Horses

4 reacties op “Jan Maathuis (76) overleden

 • Sandra Evers

  Een paardenhandelaar met grote klasse .ik weet nog toen ik bij Dhr Mellema in Groningen werkte en Dhr Maathuis kwam paarden kijken kreeg ik als ruiter altijd fooi van hem en een compliment over het voorrijden.
  Dat was deze man een voorbeeld voor velen .
  Veel sterkte voor zijn familie met dit grote verlies

 • Marianne

  Maathuis en Melchior, M&M, wat zullen ze een hoop te bespreken hebben daarboven.

 • Mariët Grootelaar

  Ik wens jullie allen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
  Niet te bevatten…..

 • Th.j de Boer Geerligs

  Bijzondere man met zeer veel paarden kennis en ook mensen kennis Uniek mens

  Wens Fam veel sterkte toe
  met dit grote verlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook