Ga naar hoofdinhoud

Amerikanen winnen goud na zinderende barrage tegen Zweden

Liveblog
McLain Ward en Clinta Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Een ongekend spannende ontknoping vanavond in de finale voor landenteams. Een barrage moest het goud en zilver verdelen omdat Zweden en USA na drie parcoursen van 4 ruiters allebei op 20,59 strafpunten stonden. Ook in de barrage gaven de ruiters elkaar geen duimbreed toe, maar de Amerikanen waren onder aanmoediging van eigen publiek net een fractie sneller. Duitsland  wint brons.

Nederland begon de finale voor landenteams vanaf de vijfde plek en klom even omhoog door de zinderende foutloze finale rit van Frank Schuttert. Maar de strafpunten van Marc Houtzager(4), Jur Vrieling (13) en Harrie Smolders (4) leverde uiteindelijk de vijfde plaats op waarmee een Olympisch ticket is veiliggesteld. Marc Houtzager en Harrie Smolders hebben zich geplaatst voor de individuele finale op zondag.

Uitslag teamwedstrijd

Tussenstand individueel

Podium WEG Tryon springen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Lees hieronder de liveblog

Barrage:

Peder Fredricson rijdt nul, totaaltijd Zweden nu 102,73 seconden. McLain Ward antwoordt met foutloze barrage, en sleept het goud binnen voor Amerika met een totaaltijd van 100,67.

Henrik von Eckermann opent voor Zweden met nulrit in 32.99. Devin Ryan en Eddie Blue maken ook geen fout maar is 1.89 langzamer. Malin Baryard-Johnsson en Adrenne Sternlicht krijgen beide een balk. Nog niets beslist! Fredric Jonsson rijdt nulrit, net als Laura Kraut!

Peder Fredericson met H&M Christian K Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Laatste ruiters

McLain Ward  maakt de gevreesde springfout, waardoor de Zweden en Amerikanen op gelijke hoogte komen. Een barrage zal moeten beslissen wie het goud en zilver omgehangen krijgt. het brons is voor Duitsland, Zwitserland vier en team Ehrens wordt vijfde en stelt daarmee een Olympisch ticket veilig. Marc houtzager en Harrie Smolders hebben zich geplaatst voor de individuele finale op zondag.

McLain Ward met Clinta Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Peder Fredricson baalt als hij met twee balken over de finish komt. Zweden is zeker van medaille, maar de Zweed  zakt een eind in het individuele klassement. Marcus Ehning bezorgt Duitsland het brons met een foutloze rit.

De medailles waren al uit het zicht, maar de fout van Don VHP Z N.O.P heeft wel gevolgen voor de klassering van Harrie Smolders in de individuele finale. Nederland op vijfde plaats

Cian O’Connors Good Luck maakt ook een fout. Ierland nu zevende. Alexis Deroubaix redt de Franse eer met slechts een tijdfout, daarmee komt de Fransman ook in de individuele finale op zijn WK-debuut.

Eric Lamaze heeft besloten niet mer van start te gaan. William Whitaker doet dat wel voor de Britten en zet acht strafpunten op het scorebord, teveel om Australië te passeren in het klassement. 40.04 voor de Britte. Australië eindigt op 33.32 na nulronde van Rowan Willis en Blue Movie. Australië stelt Olympisch ticket veilig.

Marcus Ehning met Pret a Tout Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Derde ruiters

Clooney en Fuchs laten het aanwezige Zwitserse publiek weer lachen met een simpel ogende nulrit, belangrijk voor het individuele klassement. De strijd om goud en zilver gaat tussen Zweden en de Amerikanen. Nederland staat nu op vijfde plek.

Laura Kraut spreekt al haar ervaring aan om met Zeremonie foutloos te blijven. USA staat nog steeds op eerste plaats. Een balk en tijdfout van Maurice Tebbel (Duitsland) leveren het Zweedse team zeker het zilver op. Duitsland zakt een plaats.

Laura Kraut met Zeremonie Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jur Vrieling onder kunnen

Opnieuw heeft Jur Vrieling onder zijn kunnen gepresteerd met VDL Glasgow v Merelsnest.  De eerste fout kwam op de relatief simpele oxer (H7) en vervolgens verslikte Glasgow zich volledig in de driesprong; de hengst tikte het b-element naar beneden en ging dwars door de uitsprong heen. Zweden is zeker van een medaille nu Fredrik Jönsson de derde Zweedse nulrit rijdt

Fredrik Jönsson met Cold Play Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Paul O’Shea en de KWPN-er Skara Glen’s Machu Picchu houden met enig kunst en vliegwerk de schade voor Ierland beperkt. Alleen de balk op hindernis 13 valt.

Ook Australië heeft eerste nul te pakken. Billy Raymont levert deze mooie prestatie met zijn 13-jarige vos Oaks Redwood. Alexandra Francart had wat recht te zetten na gisteren, maar net als de andere Franse ruiters lukt dat niet vandaag. Acht strafpunten erbij voor de Fransen.

De derde ruiters zijn aan zet. Nederland start vanaf de vierde plaats, nu Zwitserland vrij val heeft gemaakt. Mario Deslauriers begint na de break met vijf strafpunten voor Canada. Amanda Derbyshire stuurt Luibanta BH zonder fouten rond, de Britten komen nu dichtbij ticket voor Tokyo.

Tweede ruiters

Een medaille voor  Zwitserland leek een zekerheidje, maar de werkelijkheid is anders. Bacardi VDL krijgt op de eerste hindernis een harde fout, en stopt daarna twee keer op de daaropvolgende steilsprong. Dat betekent dat de 13 strafpunten van Muff meetellen en Zwitserland keldert naar vijfde plaats. Het kampioenschap ligt weer volledig open!

Nog geen nulrit voor de thuisrijders. Adrienne Sternlicht had geluk op hindernis 8, maar tikte dan toch 12 naar beneden. Vijf strafpunten voor USA

Laura Klaphake heeft weer een geweldige ronde met Catch Me If You Can. Maar ook bij de Duitse valt met enige vertraging de balk van de driesprong. Malin Baryard-Johnsson had twee dagen het streepresultaat voor de Zweden, maar vandaag perst ze een scherpe nulronde uit H&M Indiana. De tweede nul voor Zweden.

Malin Baryard Johnsson met H&M Indiana Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Nergens kwam Sterrehof’s Calimero in de problemen en ook  de driesprong leek een overwonnen obstakel. Toch plofte het uitsprong naar beneden. Vier strafpunten voor Marc Houtzager en Oranje erbij.

Ook de Ier Shane Breen gaat de fout in op de steil na de driesprong. Vier erbij voor de Ieren. De meer dan ervaren Scott Keach krijgt met Fedor een fout op de steil die op een listige afstand na de driesprong staat. Vijf er bij voor Australië. Nicolas Delmotte gaf Ilex VP een tik mee op de uitsprong van de driesprong maar kon niet voorkomen dat de balk viel. Acht strafpunten erbij voor de Fransen die er al 12 van Kevin Staut hebben staan.

De tweede ruiters van elk land zijn nu aan zet. De 22-jarige Kara Chad weet Carona niet voldoende bij de les te houden. 8 strafpunten erbij voor Canada.  Holly Smith doet de Britten een groot plezier door de pas negenjarige AES-hengst Hearts Destiny met een tijdfout over de streep te rijden.

Simone Blum met DSP Alice naar toppositie in klassement

Daimler wordt onder Werner Muff iets te gretig in de combinaties en zet 13 strafpunten op het bord, dat verhoogt de druk op de andere Zwitserse ruiters. Devin Ryan maakt voor team USA een fout op hindernis 12, een oxer. De voorsprong op Duitsland is nu iets minder groot. Nederland na alle eerste ruiters plekje opgeschoven.

Met een uitgekiende rit, ruim binnen de tijd, heeft Frank Schuttert de eerste nul voor Oranje op het scorebord gezet. Chianti’s Champion speelde met de loodzware proef. Maar Zweden is nog niet gepasseerd . Henrik von Eckermann rijdt ook foutloos met Toveks Mary Lou net als Simone Blum met DSP Alice voor Duitsland, al tikte de machtig springende Askari-dochter wel de balk op Hindernis 11 aan.

Simone Blum met DSP Alice Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Net als gisteren heeft Shane Sweetnam 9 strafpunten op zijn conto met Chaqui Z. Kevin Staut zal met weinig plezier terugkijken op zijn rondje met Reveur de Hurtebise HDC, die ongebruikelijk veel balken nar het zand tikt. Fransen krijgen er 12 strafpunten bij. Alles is nog mogelijk in deze ontknoping

Erynn Ballard trapt af voor Canada maar merkt al snel dat de opgave te zwaar is voor haar tienjarige Darkos Promise. Twintig strafpunten erbij voor Canada. Britse veteraan William Funnell maakt twee van zijn fouten in de combinaties. 13 erbij voor Groot-Brittannië. Jamie Kermonds Yandoo Oaks Constellation speelt met de zwaarte van het parcours, maar de korte afstand van de driesprong naar de steil erachter is net iets teveel gevraagd. Vijf strafpunten voor Australië

Tickets voor de zondag

Chardonnay van Max Kühner springt rond alsof hij zijn eerste rondje in Tryon loopt. De Oostenrijker blijft opnieuw foutloos en blijft op een totaal van 2,97 strafpunten staan. Absoluut een medaillekandidaat op zondag. Lorenzo de Luca’s Irenice Horta verslikt zich in de driesprong en tikt het b-element naar beneden. De Italiaan nu voorlopig op tweede plaats in klassement achter Kühner.

Samantha McIntosh heeft niet haar dag en moet negen strafpunten optellen bij haar totaal. Quabri de L’Isle tikt de bovenste balk van de Longines steilsprong naar beneden. Pedro Veniss kan zijn negende plek niet vasthouden.

Naast Jos Verlooy lukt het nu ook Nicola Philipparts om de nul te houden met H&M Chilli Willi. In de rit erna een prachtig optreden van Danielle Goldstein en de AES-merrie Lizziemary. Goldstein is verzekerd van een startplaats op zondag. Carlos Enrique Lopez Lizarazo zakt een paar plaatsen door de vijf strafpunten met Admara (v. padinus)

Karen Polle kan haar geluk niet op. Op haar eerste wereldruiterspelen stijgt ze opnieuw boven zichzelf uit als With Wings slechts een tijdfout krijgt. Alle kans dat de Japanse pupil van Jeroen Dubbeldam zondag nog een keer kan acteren. Twee balken voor Cas de Liberte en Niels Bruynseels.

Individuele deelnemers

Daniel Bluman, sinds vorig jaar rijdend voor Israël, produceerde weer fraaie rit met Ladriano Z, maar maakte op de laatste oxer, die net van de uitgang af staat, een springfout. De oudste deelnemer van het veld, de 64-jarige Argentijn Luis Magnasco maakt exact de zelfde fout maar krijgt daarbij nog drie strafpunten voor tijdsoverschrijding.
Jos Verlooy is de eerste ruiter die slaagt het parcours van Wade tot een goed einde te brengen. Terecht geeft hij met een gebaar alle credits aan zijn meewerkende Igor (v. Emerald van ’t Ruytershof).  Slowaak Bronislav Chudyba levert ook een topprestatie door slecht een tijdfout op te lopen. Eduardo Alvarez Aznar maakt een fout op de steil na de driesprong. De Spanjaard zakt daardoor een paar plaatsen in het klassement.

Ook de tweede ruiter uit Egypte, Alaa Mayssara, houdt de balken niet bovenin met KWPN-er Dittorio S. Negen strafpunten erbij, net als voor Enrique Gonzalez. De 29-jarige Abdel Saïd is de derde ruiter voor Egypte in de individuele klassificatie. Zijn Jumpy van de Hermitage maakt op het lijntje van oxers in het midden van het parcours twee fouten. Het wachten is nog steeds op de eerste foutloze rit.
Daniel Meech ging voor een rustige ronde zonder fouten, maar is tevreden met een balk en twee tijdfouten. De 23-jarige Egyptenaar Mohamed Taher Zeyada is slechts 6 jaar ouder dan zijn paard Capuccino 8. Hun eerste WK  stopt na vandaag nu er 13 strafpunten bijkomen op het scorebord.

Emma Augier de Moussac blijft keurig binnen de tijd met de No Limit-dochter Diva. Vier strafpunten erbij voor Emma. Patricio Pasquel noteert 12 strafpunten met Babel (v. Billy du Lys).
Portugees Luis Sabino Goncalves is de eerste  die de opgave van Alan Wade mag  testen. Unesco du Rouet (v. Allegreto) maakt een fout op de steilsprong (H9) die uit linkerwending  aangereden wordt en op c-element van de driesprong. Verdi-zoon Comic doet het beter onder Luiz Francisco de Azevedo. Alleen de laatste eraf en twee tijdfouten

Deelnemersveld

Bondscoach Rob Ehrens liet gisteren de hoop op een teammedaille al een beetje varen. Oranje staat vijfde in het tussenklassement met ruim zes strafpunten achterstand op brons. Heeft Team Ehrens nog een verrassing in petto of ligt de focus op een top zes notering om een ticket naar Tokyo veilig te stellen?

Tien landenteams strijden vanavond om het eremetaal. Zwitserland gaat aan de leiding voor Amerika en Duitsland. Oranje moet ook Zweden voor zich dulden en voelt de hete adem van Ierland, Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië en Canada in de nek.

De wedstrijd begint met 23 individuele ruiters, die zich voor de derde ronde gekwalificeerd hebben, maar geen deel (meer) uitmaken van een landenteam. Italiaan Lorenzo de Luca gaat aan de leiding in het individuele klassement. Na de eerste pauze begint de finale van de landenwedstrijd. Frank Schuttert komt als 29e ruiter de ring in, Marc Houtzager heeft startnummer 39, Jur Vrieling komt in actie als 49e ruiter en Harrie Smolders is Neerlands laatste strohalm op startplek 59.

Het parcours

Parcoursbouwer Alan Wade schotelt de ruiters vandaag opnieuw een lang parcours voor, met 14 hindernissen waaronder een driesprong en een dubbelsprong. De maximale hoogte is 1,65m en de toegestane tijd is 82 seconden.

Wedstrijdformat

Zaterdag 22 september is een rustdag.

Zondag 23 september volgt de individuele ontknoping, waarin de 25 hoogstgeplaatste combinaties van start gaan in de eerste manche. De strafpunten behaald in de voorgaande wedstrijddagen blijven op de teller staan. De 12 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en dan weten we wie de opvolger van Jeroen Dubbeldam is.

Handige links

Programma
Startlijst
Uitslag
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook