Ga naar hoofdinhoud

Léon Melchior (88) overleden

Judy Ann Melchior met haar vader Leon in 2014. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Léon Melchior is afgelopen nacht op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheidstoestand liet al jaren te wensen over en verslechterde de afgelopen maanden zienderogen. Met Léon Melchior is een top-ondernemer, maar vooral ook een top-paardenman heengegaan.

Voor de springsport en de fokkerij is Léon Melchior van ongekende waarde geweest. De in Maastricht geboren bouwondernemer begon in de jaren 70 van de vorige eeuw een zeer succesvolle springstal op Domein Zangersheide. Melchior was zelf een verdienstelijke amateur die tot op het hoogste niveau van de springsport deelnam. De echte sportieve successen kwamen door toedoen van zijn stalruiters. Johan Heins werd Europees kampioen, Piet Raijmakers behaalde met Melchiors eigen fokproduct Ratina Z teamgoud en individueel zilver op de Olympische Spelen van Barcelona (1994) en ook Willy van der Ham boekte veel successen op Z-paarden.

De springpaardenfokkerij zou zonder Léon Melchior een stuk minder ver zijn opgeschoten. De tot Belg genaturaliseerde Maastrichtenaar liet de hele wereld zien hoe je springpaarden moet fokken. En de fokkerij plukte daar wereldwijd de vruchten van. Melchior kocht een halve eeuw geleden al merries die zich hadden onderscheiden in de springsport. Het sprekendste voorbeeld hiervan is de merrie Ratina Z die via Argentina Z afstamt van Hermann Schridde’s topmerrie Heureka.

Melchior kocht in de opbouwfase van zijn stoeterij heel veel Hannoveraanse merries met uitzonderlijk goede springgenen (Gotthard, Lavendel, Agram) en kruiste deze merries met de speciaal voor zijn eigen fokkerij aangekochte top-Grand Prix-hengsten Alme en Ramiro. De outcross van Holsteins maal Frans op de goede Hannoveraanse stammen heeft zeer veel vooruitgang opgeleverd. Talloze invloedrijke hengsten gaan terug op het Zangersheide-recept, zoals Athlet Z en Robin II Z. Onder zeer veel meer is Léon Melchior de fokker van de invloedrijke hengst Lux.

Léon Melchior was levenslang een ziener en vernieuwer. Bijna alle ontwikkelingen in de fokkerij – zowel in termen van selectie als in veterinair opzicht – kregen een aanzet op Zangersheide. Verzend- en diepvriessperma, selecteren op het gebruiksdoel, inzet van röntgenologie, zelfs genselectie. Melchior experimenteerde ook graag, bijvoorbeeld met sterke inteelt. Broer Rebel I Z x zus Ratina Z leverde Rex Z op, de vader van Regina Z, de merrie van Harrie Smolders die jarenlang de Zangersheide-ranking aanvoerde.

De laatste jaren investeerde Melchior in klonen van topmerries en -hengsten. Het erfelijke materiaal van de overleden cracks Air Jordan en Chellano is dankzij deze moderne techniek nog steeds beschikbaar. Van Ratina Z werden drie klonen gemaakt en ook Grande Dame (v. Grannus), één van de beste paarden waar Jan Tops ooit mee reed, leeft voort in een kloon.

Met zijn vooruitstrevende gedachten kwam Léon Melchior regelmatig in botsing met de conservatieve paardenwereld. Begin jaren 80 liepen Nederlandse fokkers in Den Haag te hoop tegen een stoutmoedig plan van Melchior en de toenmalige minister van landbouw Fons van der Stee om in Nederland een staatsstoeterij te vestigen. Van der Stee moest bakzeil halen, de Nederlandse overheid hield er de enige staatshengsten uit de moderne vaderlandse geschiedenis Ramiro Z, Alme Z en Fürst Ferdinand Z aan over.

Een ernstig conflict met het Hannoveraanse stamboek, waar Melchior lange tijd al zijn paarden registreerde, leidde tot de oprichting van zijn eigen stamboek, Studbook Zangersheide. Zijn visie op de opleiding en selectie van jonge paarden (en de informatie over hun ouders) leidde tot een hoogstpersoonlijk georganiseerd wereldkampioenschap voor jonge springpaarden op zijn eigen domein Zangersheide, waar de FEI en de WBFSH gauw bij aanhaakten om de boot niet te missen.

Vanwege zijn leeftijd en de ziekte die hem sloopte had Melchior zijn taken op Zangersheide al overgedragen. Dochter Judy Ann, succesvol springamazone in het Belgische team, heeft nu de dagelijkse leiding.

Bron: Horses

7 reacties op “Léon Melchior (88) overleden

 • jw

  Ja deze man heeft veel betekent ook voor de grensstreek,zowel belgisch als van nederlandse kant.
  Voor de springsport mogen we blij zijn wat er ieder jaar georganiseerd wordt,top evenement.
  Leon bedankt voor alles ,rust zacht,deze man heeft zich onvergetelijk gemaakt.

  Wens de fam veel sterkte toe, in deze voor hun moeilijke dagen die komen gaan.

 • Gerrit van Heijst

  Allereerst wil ik de condoleances overbrengen aan de familie Melchior en ze veel sterkte toewensen bij het verwerken van het verlies bij het heengaan van Leon Melchior.

  Ik kan de lange lijst van zaken door DW Rosie uiteengezet onderschrijven.

  Net als Leon Melchior, was mijn vader A.G. van Heijst een ziener en heeft hij de eerste stappen gezet op het gebied van diepvriessperma voor paarden in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook al was dit beperkt, hier heeft de fokkerij van kunnen profiteren.
  Met de inspanningen van L. Melchior is dit later tot een hoger plan getild.

  Gerrit van Heijst

 • tony v

  Hij heeft ons de gewone man al jaren laten genieten van mooie sport op zijn domein alleen daarvoor bedanken we hem .We zullen hem nooit vergeten .Veel sterkte aan de familie moge de mooie herinneringen aan hem een troost zijn in jullie rouwproces. Respect bovenal

 • Claudia steuckers

  Jaren bij jullie gewerkt.
  Heel veel ervaring opgedaan.
  Heel veel sterkte aan zijn vijf kinderen. Met name Marleen en judy.
  Ook aan mevrouw Melchior.

 • Dolly van Zaane

  In de jaren 70 heb ik er gewerkt en Heureka was in mijn stal en ook Feine Dame.. Alme, Ramiro, Graf Gothard. Legendes in de spring sport. Vreselijk veel geleerd in mijn tijd daar. Op Zangersheide is mijn die liefde voor het fokken geboren wat tot op deze dag is voort gezet in West Australia. My thoughts are with his family.

 • Geert

  Het waren mn de problemen bij het Belgische stamboek die Melchior heeft doen besluiten al z’n hengsten terug te halen en een jaar later Studbook Zangersheide te starten. Gr Geert

 • martien snellen

  sterkte met dit verlies.hij was een vakman in alle opzichten.hij zal zeer zeker gemist worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook