Ga naar hoofdinhoud

Nafok van WB-rivalen Cristalline en Emerald

Chris Chugg en Cristalline Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De nog maar achtjarige merrie Cristalline (v. Cristallo I) sprong als één van de besten bij de Wereldbekerfinale in Gothenburg. Chris Chugg, de man die eerder Vivant groot en beroemd maakte, ligt met Cristalline op dezelfde koers. Een jetlag vanwege de lange reis vanuit Australië stond de merrie niet in de weg en resulteerde in een overall tiende plaats. Als tweede eindigde Emerald, de vader van een jaarling en een embryo uit Cristalline.

“Cristalline is een beetje een freak van de natuur, ik ben echt heel erg blij met haar”, aldus een tevreden Chris na hun fantastische prestaties.

Deze ‘once-in-a-lifetime’ merrie is in eigendom van Gabrielle Kuna, die haar op de ‘Prime Selection Sales’ als een 5-jarige kocht in 2013. “Cristalline was ongecompliceerd, had een geweldig karakter, is erg makkelijk en  kon natuurlijk springen. We vonden alles aan haar leuk, dus ze was een voor de hand liggende keuze voor ons”, aldus Kuna. Cristalline won in Australië het kampioenschap voor 6- en 7-jarige paarden, maar door het seizoensverschil met Europa deed ze dat dus als vijfeneenhalf-, respectievelijk zeseneenhalfjarige.

Gabrielle reed de merrie al deze tijd, tot Gabrielle vorig jaar haar vinger brak. Cristalline werd naar Europa gebracht om wat ervaring op te doen voor het WK in Canada van 2018, maar in plaats daarvan stal ze de show op de Wereldbekerfinale. Inmiddels is Gabriella weer terug in het zadel en start ze de komenden tijd wedstrijden in Europa. De CSI3* in Lanaken staat als eerste op de planning.

Enorme belangstelling

De goede prestaties van Cristalline zijn niet onopgemerkt gebleven. De belangstelling is enorm en Kuna wil met haar 26 jaar actief blijven in de sport. Dit kan gerealiseerd worden als de verkoop een een ‘life changing’ bedrag en een goed huis voor Cristalline oplevert. Het goede huis voor de merrie is de hoogste prioriteit.

Als Gabrielle en Chris Europa verlaten zonder Cristalline, staan in Australië twee jaarlingen uit haar te wachten. “We doen embryo transfer met onze merries. Een jaarling is een nakomeling van Harrie Smolder’s Emerald. Van deze combinatie is nog een embryo onderweg. We hopen een ​​aantal embryo’s mee te kunnen nemen, hier in Europa hebben we meer keuze uit hengsten.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Worldofshowjumping

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook