Ga naar hoofdinhoud

Trainingsduur van opgeleid toppaard onderzocht

Hoeveel trainingsarbeid verricht een topruiter om een paard op te leiden en klaar te stomen voor de topsport? De Paardenkrant Extra voerde een steekproef uit onder professionele dressuur- en springruiters om erachter te komen hoeveel ‘quality time’ zij besteden aan de opleiding van een toppaard. 

Je zou verwachten dat een professionele dressuurruiter meer tijd in het zadel van een talentvol sportpaard doorbrengt dan een professionele springruiter. En dat een professionele springruiter veel vaker op concours gaat dan een professionele dressuurruiter. Maar is dat ook zo? En hoe zien die verschillen eruit? Om dat te onderzoeken onderwierp de redactie van De Paardenkrant Extra groepen topspring- en topdressuurruiters aan een enquête. Daarnaast gunden drie dressuur- en drie springruiters de redactie een kijkje in hun keuken.

Omdat dit onderzoek alleen is gericht op de effectieve trainingsarbeid onder het zadel zijn alle overige activiteiten van een sportpaard buiten beschouwing gelaten. Bovendien is er uniformiteit aangebracht in het onderzoek door uit te gaan van een zesjarig opleidingstraject, waarbij een sportpaard vanaf zijn vijfde jaar wordt opgeleid tot het hoogste niveau.

Uit het onderzoek blijkt dat de trainingsduur van een springpaard begint bij 164,5 trainingsuren per jaar op vijfjarige leeftijd en oploopt tot 224 uur als hij 1,60 m-klaar is. Het totaal aantal trainingsuren tot hij klaar is voor het grote werk bedraagt 1.221 uur. Een dressuurpaard krijgt in zijn vijfde levensjaar 169,5 uur training, wat oploopt naar 296 uur per jaar als hij Grand Prix-klaar is. Het totaal aantal trainingsuren ligt op 1.464 uur.
De belangrijkste conclusie is dat tienjarige dressuurpaarden in totaal plusminus 243 uur méér arbeid onder het zadel hebben verricht dan tienjarige springpaarden. En het is inderdaad waar dat springruiters bijna elk weekend stad en land afreizen om op concoursen gemiddeld vijf paarden op te leiden. Een aanzienlijk verschil met dressuurruiters die gemiddeld maar twintig keer per jaar op wedstrijd gaan en dan slechts twee paarden meenemen.

Neem een abonnement op De Paardenkrant Extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook