Ga naar hoofdinhoud

Wereldbeker Zürich: Schwizer zet tribunes in lichtelaaie

Pius Schwizer met PSG Future Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geen Nederlanders in de barrage van de wereldbekerwedstrijd in Zürich. Harrie Smolders, enige Nederlandse starter daar in Zwitserland, liet zich met Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) op 9 strafpunten betrappen. Niels Bruynseels kwam met Cas de Liberté (v. Cracky Z) wel foutloos door de omloop van parcoursbouwer Gérard Lachat. Die zag met Martin Fuchs met Clooney (v. Cornet Obolensky) en Pius Schwizer met PSG Future (v. Cash and Carry) wel twee landgenoten terugkomen in de barrage met negen. Het was Schwizer die als laatste starter in de barrage voor het orgelpunt van het concours zorgde.

Martin Fuchs opende de barrage, de Zwitser leek snel maar liet ook 4 strafpunten optekenen met z’n tienjarige Clooney. Fuchs zou finaal zesde worden en liet eerder deze week weten dat de kwalificatie met Clooney voor de spelen in Rio  het voornaamste objectief is. Niklas Krieg, in Leipzig nog de verrassende winnaar met Carella (v. Clearway) verbeterde die tijd, maar liet ook al vier strafpunten optekenen. Dat het nog sneller kon bewees even later Michael Whitaker met de Nederlands gefokte Viking (v. Jacomar), maar ook de Brit liet zich op een foutje betrappen. Een lot dat ook Niels Bruynseels, eerder al tweede in Mechelen,  beschoren was.

Edwina Alexander-Tops nam geen risico en zette met Caretina de Joter (v. Caretino) de eerste foutloze rit neer, maar de Australische was wel meer dan vijf seconden langzamer dan Whitaker. Kansen dus voor de resterende drie starters: Christian Ahlmann, Denis Lynch en Pius Schwizer die als laatste de ring in mocht. Ahlmann koos in Genéve niet voor één van z’n twee toppers, maar zadelde Epleaser van ’t Heike (v. For Pleasure). De BWP’er stuurt wat moeilijker rond dan de andere toppers van de Duitser en dat bleek ook in de barrage die afgesloten werd met vier strafpunten in een vrij ‘trage’ tijd. Denis Lynch dook met All Star (v. Argentinus) wel onder de tijd van de Australische. Schwizer wist wat hem te doen stond, de Zwitser ging er in een zinderende hal vol voor. De Zwitser zette de hal op z’n kop toen hij met de twaalfjarige PSG Future foutloos en in de snelste tijd door de finish ging. De eerste wereldbekerzege van het seizoen voor Schwizer die daarmee meteen ook een optie op de finale neemt.

Bron: Paardenkrant-Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook