Ga naar hoofdinhoud

Verdiende overwinning voor Belgen in FEI Nations Cup finale

Liveblog
Nicola Philippaerts en H&M Harley van den Bisschop. Foto: FEI/Jim Hollander.
Het jonge Belgische team van Peter Weinberg heeft met een totaal twaalf strafpunten de finale van de Nations Cup  gewonnen. Team Ehrens wist vandaag geen nulrit op het bord te zetten en behoorde daardoor tot de vier landen die met een balk meer dan de Belgen eindigden. Oranje was hierbij het langzaamst, en eindigde op de vijfde plek, achter Frankrijk, Ierland en Italië.

De FEI Nations Cup finale 2018 gaat de boeken in als ongekend spannend. Parcoursbouwer Santiago Varela zorgde voor mooie sport en pas toen de laatste ruiter (Lorenzo de Luca) over de streep was, wist de organisatie welke land er in de beker gegraveerd kon worden onder ‘The Netherlands’, winnaar van editie 2017. Een nulronde van Harrie Smolders – als laatste Nederlandse ruiter –  was genoeg voor een barrage tegen België. Maar er viel een balk en dat leverde de vijfde plaats op. Vier ruiters, waaronder Niels Bruynseels en Nicola Philippaerts, bleven twee dagen foutloos en mogen de extra bonus van 100.000 euro met elkaar delen.

Lees hieronder de liveblog van vanmiddag

Ontknoping

Lorenzo de Luca en Ensor de Litrange LXII konden de winst voor Italië veilig stellen, maar ook deze ervaren combinatie gaat de mist in op de laatste lijn. Twee balken komen naar beneden en Italië eindigt als vierde land met 16 strafpunten.

Harrie Smolders weet dit jaar niet de overwinning voor Nederland binnen te halen. Op hindernis 11, de steil voor de laatste lijn, maakt Emerald een fout, daarmee staat Oranje samen met Frankrijk en de Ieren op de voorlopige tweede plek achter België. Lorenzo de Luca kan het afmaken voor Italië
Nicola Philippaerts helpt België aan een podiumplek door met H&M Harley van de Bisschop een overtuigende ronde te rijden zonder fouten. België blijft op 12 strafpunten staan. Een nulrit van Smolders kan Nederland op gelijke hoogte brengen.

Opnieuw een weergaloze rit van Peder Fredricsson. Hij houdt Zweden op een totaal van 20 strafpunten en deelt als derde ruiter mee in de extra bonus voor twee nulrondjes! Voor Ierland moeten Darragh Kenny en Balou du Revention de podiumplek veiligstellen, maar ook zij maken twee fouten in de laatste lijn. Ierland naast Frankrijk op 16 strafpunten. Kansen voor België en Nederland!! Bij een nulrit kunnen ze de leiding overnemen.

Steve Guerdat kan Zwitserland niet meer op het podium helpen, maar maakte nog kans op de bonus. Zijn 12 strafpunten zetten de Zwitsers op een totaal van 32 strafpunten. Olivier Robert vervangt Penelope Leprovost voor de Fransen, maar in de laatste lijn maakt Eros twee fouten. Frankrijk eindigt op 16 strafpunten.

Derde ruiters

Frankrijk, Ierland en Italië gaan na drie ruiters aan de leiding. Nederland en België volgen op een balk afstand. Nu de laatste acht ruiters!

Felix Koller laat Oostenrijk zakken in het klassement omdat zijn 12 strafpunten meetellen. Ook Bruno Chimirri weet geen nieuwe nulrit voor Italië te rijden.

Een flauwe balk op de eerste hindernis telt helaas ook. De rest van het rondje waren Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero goed wakker en kwamen op de moeilijke lijnen nergens in de problemen. Nederland nu met 12 strafpunten op gelijke hoogte met de Belgen.

Jos Verlooy maakt op de eerste hindernis al een ongelukkige fout, die gevolgd wordt door een fout op de triple.  Een kostbaar rondje voor België, dat nu achter Frankrijk en Ierland zakt met nog één ruiter te gaan.

Michael G Duffy neemt vandaag de plek in van Shane Breen. Het 21-jarige Ierse talent noteert acht strafpunten met Lapuccino 2. Ierland en Frankrijk staan nu op een gelijk aantal strafpunten. Zweden krijgt door de rit van Irma Karlsson er acht strafpunten bij en staat nu naast Zwitserland in het tussenklassement.

Mathieu Billot zal het Franse streepresultaat worden met zijn 17 strafpunten. Arthur Gustavo Da Silva kan het Zwitserse resultaat niet verbeteren met Inonstop van ‘t Voorhof. Zijn 16 strafpunten zullen waarschijnlijk niet meetellen bij de score van de Zwitsers.

Tweede ruiters

Julia Houtzager-Kayser rijdt een wereldrondje met Sterrehof’s Cayetano Z, maar op de allerlaatste sprong valt toch nog een balk voor Oostenrijk.  Riccardo Pisani rijdt met Chaclot zijn tweede foutloze ronde en zet Italië naast België aan kop. Maar hij maakt daarmee ook aanspraak op de extra geldbonus. Leopold van Asten krijgt geen goede afstand naar de oxer op zes. Door de verstoring haalt VDL Groep Beauty ook de uitsprong van de dubbel erna niet. Nederland nu twee keer acht strafpunten. Ook een duur rondje voor Pieter Devos. Twaalf strafpunten erbij voor België, maar dat hoeft geen probleem te zijn met de enige een nul op het bord voor Bruynseels.

De Zweedse ploeg, twee weken geleden nog winnaar van WK-zilver, heeft een valse start. Na de 20 strafpunten van de eerste ruiter, nu ook 12 voor Stephanie Holmen. Vrijdag had Anthony Condon met zijn SFS Aristio slechts een tijdfout voor Ierland. Vandaag valt ook bij hem de balk op hindernis 11, een steilsprong, die op een moeilijke afstand staat. De tweede vier  strafpunten voor de Ieren die daarmee op gelijke hoogte staan met Frankrijk.

Ook Cedric Angot weet zijn nulrit van vrijdag niet te kopiëren. De steilsprong op weg naar de laatste lijn wordt door de fantastisch springende Saxo de la Cour aangetikt. Opnieuw vier strafpunten voor de Fransen. Voor Zwitserland laat de 21-jarige Bryan Balsiger een goede prestatie zien in zijn eerste Nations Cup bij de senioren. Vandaag twee balken, daarmee telt zijn resultaat mee.

Eerste ruiters

Luca Marziani weet zijn foutloze rit van vrijdag niet te herhalen voor de Italianen. Ook acht strafpunten voor Italië, die daarmee met Oranje op de voorlopige 4e plaats staan. België gaat aan de leiding met de enige nulrit na de eerste acht ruiters.

Chianti’s Champion had het vandaag wat lastig op de uitsprongen van de drie combinatiesprongen, tikte drie balken aan waarvan er twee vielen. Acht strafpunten voor Frank Schuttert. Roland Englbrecht zet 17 strafpunten voor Oostenrijk  op het bord.

De eerste nul staat op het bord voor de Belgen! Niels Bruynseels rijdt de perfecte rit met de 12-jarige Gancia de Muze en komt niet in de buurt van het hout. Omdat het zijn tweede foutloze parcours is ligt er een bonus voor hem klaar.

Jonna Ekberg helpt de Zweedse ploeg nog niet. Met 20 strafpunten dreigt ze net als vrijdag het streepresultaat te worden. Ook de Ieren starten met een fout. Billy Twomey’s Kimba Flamenco tikt met de achterbenen hindernis 11 naar beneden.

For Joy van ’t Zorgvliet HDC zet onder Fransman Kevin Staut een voetje in het water. De Fransen starten met vier strafpunten en dat is beter dan de start van Barbara Schnieper die 12 strafpunten noteert in de eerste Zwitserse rit.

Startpositie 6

Vorig jaar wonnen de springruiters op geweldige wijze de finale van de FEI Nations Cup. Kunnen de topruiters van Team Ehrens vanmiddag opnieuw toeslaan en het seizoen in stijl afsluiten? Om 15.00 uur starten 32 ruiters uit acht landen weer met schone lei. Voor Nederland komen Frank Schuttert met Chianti’s Champion , Leopold van Asten met VDL Groep Beauty , Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero en aanvoerder van de wereldranglijst Harrie Smolders / Emerald van t Ruytershof  in actie. Het Nederlandse springteam gaat vanmiddag als zesde van start in de FEI Nations Cup-finale.

Listige lijntjes

Parcoursbouwer Santiago Varela heeft een parcours neergezet met een aantal lastig ogende lijnen. Zo moet er vanuit een strakke rechterwending worden aangereden op hindernis 4, de driesprong die bestaat uit twee steilsprongen met een oxer als uitsprong. Vanuit een roll-back naar links moet de eerste dubbelsprong worden benaderd, bestaande uit de lastige combinatie van een triplebar gevolgd door een steilsprong.  De laatste lijn richting de uitgang bestaat uit een dubbelsprong (oxer/steil)  gevolgd door een oxer.

Klik hier voor de parcourstekening

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook