Ga naar hoofdinhoud

Anky van Grunsven: ‘Experiment met oerlandschap compleet failliet’

In haar column in De Telegraaf spreekt Anky van Grunsven zich duidelijk uit over het drama dat plaats vindt in de Oostvaardersplassen. "De Partij voor de Dieren legt de topsport keer op keer onder een vergrootglas. Ik zou ze graag eens luid en duidelijk willen horen over de catastrofe in de Oostvaardersplassen."

Anky van Grunsven schrijft in haar column: “Alsof de al maanden verhongerende dieren nabij Lelystad eigenlijk een probleem zijn tussen de ratio van wetenschappers, verzameld bij Staatsbosbeheer, en de emotie van dierenliefhebbers. Alsof twee partijen een totaal andere taal spreken bij de aanpak: laten doodgaan of bijvoeden. Die keuze is het echte probleem toch niet? Onderliggend is er een veel grotere issue.”

‘Vogels kunnen eruit vliegen’

Staatsbosbeheer besloot in de tachtiger jaren een oerlandschap van de Oostvaardersplassen te maken. In het moerasgebied, waar het voor vogels goed toeven is, werden heckrunderen en konikspaarden neergezet en enkele jaar later ook edelherten. “Maar terwijl de vogels eruit kunnen vliegen, zitten de grote grazers achter hekken”, aldus Van Grunsven.

260 dieren per vierkante kilometer

In de Oostvaardersplassen lopen zo’n 260 dieren op een vierkante kilometer. In parken als het Amerikaanse Yellowstone en het Poolse Woud van Bialowieza komen gemiddeld vier grazers per vierkante kilometer voor en daar zijn ook nog natuurlijke vijanden.

‘Schrijnende gevolgen’

“De gevolgen zijn schrijnend”, zegt Van Grunsven. “Dit is de kern, de dieren kunnen zich niet verplaatsen door de hekken, de aanwas van nakomelingen gaat hard en er is standaard veel te weinig voedsel.”

‘Compleet failliet’

Anky van Grunsven besluit haar column met: “We moeten realistisch zijn: het experiment met het oerlandschap is compleet failliet. Want zeggen dat dit de natuur is, dat kan echt niet. Als je als mens besluit een experiment te starten, moet je blijvend verantwoordelijkheid nemen.”

Lees hier de hele column via Blendle.

Bron De Telegraaf

7 reacties op “Anky van Grunsven: ‘Experiment met oerlandschap compleet failliet’

 • Irene

  Mooi gezegd en zeer zeker goed dat ze ook aankaart dat je nu de Partij voor de Dieren niet hoort. De Dierenbescherming trouwens ook niet.

 • Sander mersel

  Exsteem goede colom !! Top Anky !! Mensen kunnen zo dom zijn ! Natuur met een hek er om heen pff

 • gea harbers

  Te gek voor woorden dat dit kan in Nederland, een koe in het rusthuis terwijl dit voor onze kwetsbare ouderen bijna niet meer mogelijk is en de dieren in de Oostvaarderplassen laten ze verrekken.

 • jos wouters

  Bij de kleine fokker staan ze meteen aan het hek met een boete,staatsbosbeheer diernwelzijn.
  We zien weer een ondoordacht plan,fout plan dat verkeerd uitpakt.Hoe kun je iets terug uit zetten wat wij al 100 jaar of langer veranderd hebben ,als we nu meer ruimte hadden gekregen in Nederland ,dan was dit kleinschalig misschien weer aan de orde geweest.
  Ooit iemand tijdens deze beslissing gedacht aan vermeerdering door aanparen,en een tekort aan voedsel.
  Nee schandalig dat dit wel mag.
  Gelukkig zijn er nog mensen die kunnen nadenken en helpen,petje af ervoor.Ja Partij van de dieren,wie en wat is het het ,veel geblaf maar niks daar.

 • Ien

  Zie het standpunt van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde uit 2015. (file:///E:/DOWNLOADS/150226+KNMVD+STANDPUNT+WELZIJN+GROTE+GRAZERS+OOSTVAARDERSPLASSEN+2015+DEF.PDF)

  Zij spreekt zich uit tegen het huidige ‘beleid’ van Staatsbosbeheer.

  “De KNMvD is van mening dat we een zorgplicht hebben ten opzichte van de grote grazers in de
  Oostvaardersplassen. Deze dieren zijn namelijk door de mens in dit gebied geplaatst en kunnen onder barre omstandigheden niet migreren naar elders, wat ze in de vrije natuur wel zouden doen. De runderen en de paarden hebben inmiddels een proces van verwildering doorlopen maar zijn niet volledig wild. Dat houdt in dat de zorgplicht zowel gericht moet zijn op het individuele dier door het voorkomen van onnodig lijden, als op de populatie middels het zorgdragen voor een geschikte natuurlijke omgeving.
  Moreel gezien moeten de grote grazers volgens de KNMvD beschouwd worden als dieren met intrinsieke
  waarde, wezens met gevoel die pijn en leed kunnen ervaren, en die wat betreft hun leefomgeving afhankelijk zijn van de mens. Dit staat op gespannen voet met het ecologisch beheer van Staatsbosbeheer waarbij er zo min mogelijk wordt ingegrepen in natuurlijke processen. Wat de KNMvD betreft mag het doel van het ontwikkelen van een natuurgebied niet ten koste gaan van het welzijn en de gezondheid van individuele dieren.
  Duidelijk is dat het aanpassingsvermogen van de grote grazers in de Oostvaardersplassen vooral aan het eind van de winterperiode wordt overschreden. Er zijn wat de KNMvD betreft geen zwaarwegende mensgerichte belangen die rechtvaardigen dat er dan niet wordt ingegrepen om het lijden van deze grote grazers te voorkomen.”

  Ik vraag mij dan ook af wie de ‘deskundigen’ zijn die Staatsbosbeheer in hun huidige beleid volledig ondersteunen?

 • Desiree

  Ik geloof dat het overgrote gedeelte van de mensen in Nederland het hier wel mee eens is. Wat ik dan niet snap is dat die paar lui van het SBB dit tóch lukt om dit er door te drukken en dat niemand uit de politiek ze terug fluit. Is dat nou democratie? Iets handhaven waar bijna niemand achter staat?

 • Marion v.d.Drift

  Goed artikel van Anky en de reacties reeds geplaatst sta ik achter.
  Het is in een democratie toch onvoorstelbaar dat er geen enige vorm van kritiek getolereerd wordt.
  Hun van Sbb hebben een standpunt waar niets van gezegd mag worden.
  Je kunt een plan toch herzien toegeven dat er te kortzichtig gehandeld is????
  Nee nu gaan zeer goedbedoelende mensen actie voeren en die worden dan weggezet als een stelletje dierenactivisten zonder verstand.Hun zijn de enigen met gevoel daar heeft de politiek geen tijd en interesse in!
  Het doet mij zeer en ik ben niet de enige dat dit kan gebeuren in onze mooie welvaartstaat.
  PvdD is helemaal het padje kwijt die zitten op pluche en krijgen hun geld en maken zich druk om “klein”leed maar deze massale dierenkwelling durven ze niet te noemen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook