Ga naar hoofdinhoud

Oldenburger hengstenmoeder Rumirell overleden

Rumirell Foto: persbericht/Kiki Beelitz
Op 26 jarige leeftijd is de Oldenburger merrie Rumirell (Grundstein II x Akzent II) aan de gevolgen van koliek overleden. De elite merrie heeft veel betekend voor de Oldenburgse fokkerij. Zo schonk zij het leven aan onder andere 6 zonen van Rohdiamant die alle 6 goedgekeurd werden. De bekendste daarvan is Blue Hors Romanov die onder Hans Peter Minderhoud succesvol in de Grand Prix is.

“Rumirell was uniek: zeer gevoelig en intelligent. Ze wist precies met wie ze van doen had en we hadden een bijzondere band met elkaar” omschrijft eigenaar Harli Seifert haar favoriete merrie. ‘’Haar nakomelingen zijn ook erg op mensen gericht. Daarin lijkt ze op Rudilore II”.

Rumirell is een achterkleindochter van Rudilore II, de Chronos-dochter die onder de naam Chica met Wolfgang Menger veel furore maakte in de internationale eventingsport. “Chica was een bijzondere merrie, liet je nooit in de steek. En nooit ziek”, zo herinnert Seifert zich haar.

Na het einde van haar sportcarrière werd Chica ingezet voor de fokkerij, waar ze uiteindelijk uitgroeide tot een van de belangrijkste merries van het Oldenburger stamboek. Meer dan 20 goedgekeurde zonen bracht de stam voort met springhengsten als Gio Granno (v. Grannus), Conterno Grande (v. Contender), Couleur Rubin (v. Cordalme Z) en Couleur Rouge (v. Cordalme Z), de dressuurhengsten D-Day (v. Donnerschwee), Don Chico (v. Donnerhall) en Trantis en talloze goed presterende kinderen in de sport.

Een van de eerste Rumirell-hengsten, geboren in 1996, is de Rubin Royal (v. Rohdiamant) die zelf succesvol was in de Grand Prix en op dit moment in de top tien van de meest invloedrijkste dressuurverervers, de WBFSH-ranking, staat.
Tweede in de lijst met goedgekeurde zonen van Rohdiamant is Romanov. De donkerbruine begon zijn carrière door als tweejarige reserve kampioen te worden tijdens de Oldenburgse hengstenkeuring. Op achtjarige leeftijd kwam de hengst, in eigendom van de Deense stoeterij Blue Hors, voor het eerst uit in de Grand Prix. In 2008, een jaar nadat Rubin Royal deze prijs won, werd hij in Vechta gekroond tot VTV dressuurhengst en in 2011 won hij onder Hans Peter Minderhoud teamzilver op het EK dressuur in Herning.

Volle broers

Van de goedgekeurde volle broers van Rohdiamant presteert de in 2001 geboren Rumicello op Inter I niveau. De in 2002 geboren Rubino Vincento en in 2003 geboren Rubin Action komen allebei uit in de Grand Prix. De jongste nakomeling uit de rij van Rohdiamant zonen is de nu elfjarige goedgekeurde Rockefeller. Hij staat op dit moment ter dekking bij Stoeterij Blue Hors.

“Rumirell had zeer ernstige koliek en ondanks dat we er alles aangedaan hebben kon de dierenarts haar niet meer redden. Met het oog op de merrie hebben we met veel pijn in ons hart moeten besluiten haar in te laten slapen”, aldus Urs Schweizer van Dressuurpaardencentrum Lodbergen waar de merrie gestald stond. “Gelukkig hebben we nog dochters van Rumirell die we inzetten in de fokkerij, zodat we ervan verzekerd zijn dat de toekomst van de stam wordt voortgezet”.

Bron: Horses/persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.