Ga naar hoofdinhoud

Teamsport

Opinie
WWW.ARND.NL
Wees nou eens eerlijk: dressuur is toch niet om aan te gluren? Ja, Weihegold en Desperados, HP en Edward, maar de sport in het algemeen... Geweldig om te doen, om als trainer, jurylid of eigenaar bij betrokken te zijn, maar zelfs de betrokkenen van de sport zitten niet de halve dag op de tribune om zich ademloos aan het zinderende spektakel te vergapen.

Dit kwartje viel afgelopen zomer ook bij Dinja van Liere. De jonge dressuuramazone bekeek in Rio de dressuur samen met enkele hippische buitenstaanders en zag ineens haar eigen sport door de ogen van de buitenwereld. Wat saaaaaaai! Hier moesten we dringend wat aan doen, vond Dinja en ze verzon ter plekke iets met een battle tussen twee dressuurcombinaties die elkaar per onderdeel de loef af konden proberen te steken.

Fris geluid

Op het vliegveld van Rio de Janeiro bracht ik Dinja in contact met Frank Kemperman, de voorzitter van het FEI-dressuurcomité. Binnen de marges van de zeer conservatieve dressuurwereld probeert Frank de sport publieksvriendelijker te maken. Een fris geluid uit de mond van een jonge dressuuramazone kon hij goed gebruiken.

Ik zeg u: Frank kan álle hulp goed gebruiken. Het is niet vijf, maar één voor twaalf.

IOC-voorzitter

Als IOC-voorzitter Thomas Bach zich bijvoorbeeld afvraagt wat er nu eigenlijk voor een teamprestatie wordt geleverd in de landenwedstrijd dressuur, dan moeten we zo’n signaal serieus nemen. Bach stelt de simpele vraag: wat heeft het bij elkaar optellen van percentages nou te maken met het leveren van een groepsprestatie?

Nee, ik bevind mij niet in Bachs kringen, maar Frank Kemperman wel. Hij had de opmerkingen van de IOC-baas in zijn oren geknoopt. Kemperman gebruikte afgelopen weekend zijn eigen Jumping Indoor Maastricht om te experimenteren met een pas-de-deux, officieel beoordeeld door drie FEI-juryleden.

Duitse dames, Hollandse heren

Ik zie dat helemaal voor me: de vier Duitse dames die het in een carrousel op muziek opnemen tegen de vier Hollandse heren. Ja, maar het gaat in dressuur toch om het goedgaande paard en dat goede gaan is toch van paard tot paard verschillend? Klopt, maar dan train je je teampaard maar op een manier van gaan die afgestemd is op die van de andere teampaarden.

Oplossingen

Wát als Desperados zich halverwege een gezamenlijk met Weihegold uitgevoerde pirouette plotseling erg tot deze mooie merrie voelt aangetrokken? Wát als twee hengsten elkaar het licht in de ogen niet gunnen? Er zijn genoeg bezwaren te verzinnen, maar het belang om de dressuursport mee te laten groeien met de eisen van de tijd is groot genoeg om in oplossingen te gaan denken.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

9 reacties op “Teamsport

  • Lizbeth

    De discussie gaat vooral om de Olympische status als ik het goed begrijp? Moeten we een individuele sport als paardrijden ook niet als zodanig individueel beschouwen en afstappen van een teamwedstrijd/landenwedstrijd? Zorgt niet juist de landenwedstrijd, met circa 15 landen met 3-4 ruiters, voor ellenlange middelmatige vertoningen? Als we het gaan beschouwen als een individuele sport, wat het ook is lijkt mij, en de kwalificatienorm hoog genoeg leggen waardoor het niveau hoog is en de proeven worden korter, eventueel een zelfgemaakte kur op muziek met uiteraard verplichte oefeningen, wordt het dan voor het publiek ook niet veel aantrekkelijker om naar te kijken? Iedere proef is dan anders, zowel de lijnen als de muziek, de proef is ook korter en mogelijk zijn er ook minder starters aangezien de norm hoger ligt. Ieder land heeft evenveel kansen om ruiters af te vaardigen naar de OS, mits het niveau maar hoog genoeg is. Ruiters tegelijk laten rijden doet afbreuk aan de smaakmakers van de dressuur. En kijken naar een pas de deux of quadrille is een keer leuk als showblok maar slaapverwekkend als dat 10x achter elkaar vertoond wordt.

  • Heleen Cramer

    Dit is nog eens een goeie knuppel in het hoenderhok!
    En dan meteen die achterlijke kleding veranderen. Sporten in een doodgraversjas met een kachelpijp op je kop…. Geen wonder dat de buitenwereld dressuur niet als sport ziet.
    Destijds werd de kur, door de conservatieve, gevestigde orde, ook afgewezen. Iedereen weet wat dat voor de sport gedaan heeft.
    De ideeën hierboven zijn leuk en er is vast nog veel meer te verzinnen.
    De sport moet vlotter, afwisselende, competitiever, spannender en visueel aantrekkelijker. Dat kan best; wel even òmdenken…

  • Maarten Aerts

    Ben je nu serieus?
    In tijden waar bv in Belgische LR kringen luidop wordt nagedacht over het volledig herorganiseren van groepsdressuur zou u dit net willen gaan inrichten op het hoogste niveau?
    Waar is het teamverband in gymnastiek dan? Die atletes doen toch ook al hun sprongen / oefeningen apart?
    Dressuur is nu eenmaal een individuele sport…

  • Laurie

    Helemaal eens met Lizbeth! Geen landenwedstrijd meer en veel minder starts op kampioenschappen. De Wereldbeker is toch ook individueel? Selectieprocedure aanpassen, kijk daarbij naar andere individuele sporten hoe die dat aanpakken. Laten we aub van dressuur geen kermis maken, het gaat om de combinatie ruiter/paard en hoe die samen in harmonie alle dressuuronderdelen zo correct mogelijk uitvoeren.

  • Tineke.

    Ik zeg; trek het “ouderwetse ” 4-tal en 8-tal rijden weer uit de kast! Nee, even alle gekheid op een stokje, ben het er absoluut mee eens dat er snel wat moet veranderen. Maar ben toch bang dat het toch een beetje een vast geroest wereldje is…..Dus, ben benieuwd!

  • Albert Voorn

    Wat mij blijft verbazen is dat men nog steeds blijft denken dat we paardensport populairder kunnen maken. Wat je ook verzint dit is en blijft een sport voor de echte liefhebber en grote getalen publiek komt alleen maar kijken als het betreffende land een kampioen heeft in de betreffende discipline. Een mooi voorbeeld is de formule 1 met Max Verstappen, haal hem weg uit deze sport en de helft van de huidige Nederlandse toeschouwer stopt met kijken. Het mooiste voorbeeld was ANKY met Bonfire altijd volle tribunes toen zij alles won. Bonfire met pensioen en ANKY op Salinero half volle tribunes, totdat ze altijd won en de tribunes werden weer vol!
    Hetzelfde geldt voor de springsport, laat de sport zoals het is want het blijft een sport voor de liefhebber, stop met dromen!

  • Irene

    Als hengsten samen op het losrijterrein rijden is er geen probleem, tenminste, nooit gehoord dat er een probleem was. Hengstenkeuring is geen probleem. Prestaties die beoordeeld worden wordt wel aangevoerd als probleem. In de basissport is vaak veel minder ruimte en ook rijden er minder ervaren ruiters los tussen de hengsten en daar is nooit een probleem van gemaakt. Dan moet het op hoog niveau toch wel zo zijn dat een hengst zijn kunstje moet kunnen vertonen in het bijzijn van andere paarden, hengsten, merries of ruinen. De ruiters zijn toch ervaren genoeg zou je zeggen.

  • Eddy Crul

    Dressuur is geen teamsport in de echte zin van het woord zoals het hier bedoeld wordt. Dresssuur kan niet anders dan individueel uitgevoerd en beoordeeld worden.De redenen waarom men daar teams en nationale teams heeft bij gesleurd zijn legio en zuiver commercieel.Dressuur wordt uitgevoerd door een combinatie van paard en ruiter die aanzien worden als één geheel.De essentie van dressuur zit in dit geheel. Niet min en ook niet meer.En zoals iedere sport is elke sport voor zijn liefhebbers.De ene sport heeft er veel en dressuur heeft er minder.Dit is geen probleem,we verwachten toch niet dat de hele wereld meekijkt.Het wordt tijd dat een dressuurclub in de eerste en belangrijkste plaats kijkt naar de kwaliteit van het paardrijden en uitvoeren van de oefeningen volgens het FEI reglement. En er tevens voor zorgt dat dit corrupt vrij beoordeeld en gepunt wordt.En dan zal dressuur terug het aanzien waard worden. vr gr EC

  • Myrande

    Volgens mij wordt er in iedere proef mooie teamsport laten zien. Namelijk die van team als ruiter en paard. Samen vormen ze een combinatie en presteren ze naar beste kunnen.
    Het is mooi om naar vernieuwing te zoeken, waardoor er meer belangstelling (lees media) komt. Maar is dat wel nodig? Persoonlijk vind ik de werking tussen ruiter en paard het mooiste wat er is. En als dit tijdens een proef tot mooie oefeningen, ontspanning, harmonie leidt, dan zit ik te genieten.
    Ja ook ik vind de 4-tallen, 8-tallen mooi om te zien. Dat is misschien iets voor de landenwedstrijd. Allemaal tegelijk in de ring, samen een proef samenstellen met de vast onderdelen en op muziek. Geeft zeker een andere dimensie, dan 4x individueel allemaal dezelfde proef te zien rijden.
    Maar ik zou zeker niet afstappen van de individuele combinatie, die de mooiste teamsport laat zien die er is, tussen ruiter en paard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.