Ga naar hoofdinhoud

Coupeerverbod massaal genegeerd door trekpaardfokkers

trekpaarden
Fokkers en eigenaren van Belgische trekpaarden blijven het coupeerverbod voor staarten massaal negeren, zo bleek afgelopen weekend opnieuw op de centrale hengstenkeuring voor Belgische trekpaarden in Sint-Truiden, België. Van de 93 aanwezige hengsten liepen er slechts vijf rond met een intacte staart.

Sinds 2001 geldt ook in België een verbod op het couperen van paarden. Bijna 15 jaar later blijkt de wet een maat voor niets. Belgische fokkers blijven hun trekpaarden massaal ‘blokstaarten’, zo werd afgelopen zaterdag opnieuw duidelijk op de centrale hengstenkeuring in Sint-Truiden.

Strengere regelgeving

De Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is bekend met de problematiek en werkt al twee jaar aan een strengere regelgeving. “Het mag duidelijk zijn dat er in ons land heel wat paarden gecoupeerd worden zonder dat daar medische redenen toe zijn”, zegt zijn woordvoerder Jeroen Tiebout. “We zijn op dit moment hard aan het werk om de regelgeving aan te passen, zodat couperen omwille van cosmetische redenen niet meer kan. Maar hoe die controle precies zal gebeuren, moet nog worden beslist.”

Traditie

De dierenartsen mogen een veulen enkel nog couperen omwille van medische redenen zoals schurft of een infectie. “Onderzoek heeft aangetoond dat in slechts drie procent van de gevallen een amputatie van de staart nodig was omwille van geneeskundige redenen”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger en lid van de commissie Dierenwelzijn Jelle Engelbosch (N-VA). “Dat betekent dus dat verschillende dierenartsen hun deontologische code aan hun laars lappen. De staart wordt er op vraag van de fokker gewoon afgehaald omdat de traditie dat wil, niet omdat er een infectie is.”

Bron: Horses/HBVL

3 reacties op “Coupeerverbod massaal genegeerd door trekpaardfokkers

  • Tj

    Diskwalificeren!!! Zorgen dat ze bij verkoop minder waard zijn. Als het om geld gaat gaat de mens wel om!

  • andré

    Gecoupeerde paarden niet meer inschrijven in het stamboek, niet meer toelaten op keuringen en andere evenementen. Dan is het zo afgelopen.De goedwillenden niet te na gesproken, maar de betreffende fokkers zijn nóg lomper dan….

  • Martina

    Inderdaad, gecouperde paarden niet meer inschrijven etc, en een hele hoge boete voor diegene de nog couperen. Want TJ heeft gelijk: als het om geld gaat….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.