Ga naar hoofdinhoud

David en Goliath

Foto: Arnd Bronkhorst/www.arnd.nl

In het KNF-kantoor hing vroeger zo’n kneuterig bordje. De precieze tekst weet ik niet meer, maar het was iets als ‘De leden betalen je hypotheek, je paard en je eten. Wees dus lief voor ze.’ Geen idee of er nog zoiets hangt, maar veel KNHS-leden van nu vinden dat het op dit punt misgaat.

Belangrijk clubje

Ze hebben het gevoel dat de sportbond er niet meer voor hen is, te veel geld vraagt en dit geld vervolgens aan de verkeerde dingen besteedt. Terwijl de sport draait op vrijwilligers, die veel werk verzetten om de sport betaalbaar te houden. Ik denk niet dat het aan de werkorganisatie ligt. En dat het bestuur er enkel voor eigen gewin zit, geloof ik ook niet. Maar er zijn wel zaken die je op z’n minst opmerkelijk kunt noemen.
Het probleem zit ‘m in de organisatiestructuur. De Ledenraad, de vertegenwoordiging van de leden, is het hoogste orgaan binnen de KNHS. Alle plannen die het bestuur bedenkt, moeten zij goedkeuren. Doen ze dat niet, dan gaat het feest niet door. Best een belangrijk clubje dus!

Sterker met z’n tweeën

Dat ‘clubje’ bedoel ik letterlijk. Het bestaat namelijk uit zeventien mensen. Niet veel, voor een sportbond met zo’n 160.000 leden, die ook nog eens allerlei verschillende takken van de paardensport beoefenen. Ooit was de Ledenraad groter, waren er sowieso twee raadsleden per (grotere) regio. Wel zo handig, want dan kun je nog eens met elkaar overleggen. En met z’n tweeën sta je sterker dan alleen. Als ledenraadslid ben je toch een beetje David die het opneemt tegen Goliath. Het gemiddelde bestuurslid heeft meer bestuurlijke ervaring én een informatievoorsprong. Blijf dan maar eens overeind als je een andere mening hebt.

Gehoord voelen

Maar als Ledenraad kun je samen toch een vuist maken? Dat zou kunnen. Maar als de voorzitter van de Ledenraad ook het Bestuur voorzit, is dat niet zo makkelijk. Ja echt, zo is dat geregeld. En dat gaat al jaren prima zo, vindt het Bestuur. Maar het draagt niet bepaald bij aan een vereniging waarin de leden zich gehoord voelen.

Toch luisteren

Verenigingen als de KNHS worden steeds meer aangestuurd als bedrijven. Kostengestuurd, efficiënt, het klinkt allemaal prachtig. Maar uiteindelijk is een vereniging toch echt iets anders dan een bedrijf. Natuurlijk is het lastig voor het Bestuur, al die leden met een mening. Dus logisch dat ze de Ledenraad graag te vriend houden, en klein. Maar uiteindelijk red je het niet op die manier. Je zult toch echt de tijd moeten nemen om naar je leden te luisteren. Zij betalen tenslotte de contributie.

Esther Berendsen, redacteur

[email protected]

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “David en Goliath

  • H. Hegeman

    Chapeau voor Esther Berendsen! Hier gaat het precies om. Het bestuur is met de KNHS aan de kletter gegaan en de werkorganisatie is gevold. De afvaardiging van de leden is niet meer dan een papieren tijger geworden. En ja, je hebt helemaal gelijk: een vereniging mag wel bedrijfsmatig geleid worden, maar het is geen bedrijf! En dat is men bij de KNHS vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook