Ga naar hoofdinhoud

Eis schadevergoeding 900.000 euro-paard na twee jaar afgewezen

Afgelopen vrijdag heeft de rechtbank van Osnabrück na twee jaar uitspraak gedaan in de zaak, die een Zwitserse amazone tegen Hof Kasselman had aangespannen om de verkoop van een paard te ontbinden en een schadevergoeding te eisen. Doorslaggevend voor het oordeel van de rechter, dat de eis jegens Kasselman afwees, was de deskundigenverklaring van de Tierärtzlichen Hochschule in Hannover, die zeven weken geleden werd voorgelezen in een zeven uur durende marathonzitting over de zaak.

De Zwitserse dressuuramazone kocht in 2013 voor 892.500 euro de ruin Londontown S (v. Londonderry) bij Hof Kasselmann. De  amazone meent dat Kasselmann haar een kat in de zak heeft verkocht. De ruin was kreupel en volgens de koopster was dat al het geval toen zij hem aanschafte. Daarom eiste de Zwitserse ontbinding van de koopovereenkomst. Daar bovenop eiste de amazone een schadevergoeding van ongeveer 50.000 euro voor de geleden kosten aan verzorging, training, vervoer en dierenartskosten.

Een jaar na aankoop

De kreupelheid van het dressuurpaard werd  een jaar na aankoop aangetoond, in augustus 2014. Volgens een deskundigenverklaring kon bij het onderzoek dat in 2016 gedaan werd slechts geringe kreupelheid worden vastgesteld, waarbij niet duidelijk was of dit veroorzaakt werd door een oude blessure of doordat er tussentijds iets was gebeurd waardoor het paard kreupel liep.

Röntgenfoto’s in klasse 3

De röntgenfoto’s bij aankoop in september 2013 werden in de klasse 3 beoordeeld en werd door de artsen als ‘acceptabel’ gezien. “Dat betekent dat de toestand slechter is dan normaal, maar nog steeds acceptabel” zei de woordvoerster van de School uit Hannover. De rechtbank heeft in het oordeel meegenomen dat de amazone bij de aankoop op de hoogte was van deze bemerking en zich hierdoor niet heeft laten weerhouden om de ruin aan te schaffen.

Uitspraak verzorgster

De  uitspraak van een medewerker van Hof Kasselman, die het paard verzorgde ten tijde van de verkoop, waar zij aangeeft dat ‘verder onderzoek nodig zou zijn, maar niet mocht worden uitgevoerd’ werd door de dierenarts bestreden. De verzorgster verklaarde dat zij meende gehoord te hebben dat de dierenarts een extra MRT-onderzoek had aangeraden, maar de dierenarts zelf ontkende dit. De rechtbank vond de uitspraak van deze werkneemster, die inmiddels niet meer bij Hof Kasselman in dienst is, niet sterk genoeg om als bewijs te kunnen dienen.

Beroep

De advocaat van Hof Kasselmann, Dagmar Borchers, vertelde na afloop aan de Osnabrücker Zeitung: “Het proces heeft twee jaar geduurd. Dat toont hoe ingewikkeld alles is. We zijn natuurlijk blij dat we in het gelijk zijn gesteld.”

De Zwitserse amazone kan in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter, maar neemt daar pas volgende week een beslissing over.

Lees ook:

Na marathonzitting nog geen einde aan strijd om kreupel paard
Strijd om kreupel paard van 892.500 euro, Kasselmann vrijdag voor de rechter

Bron: OZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook