Ga naar hoofdinhoud

KNHS gaat na kort geding wat aan onrust doen

Exclusief
Echt storm liep het niet, vanmorgen in de Zutphense rechtbank. Behalve de 5 eisers in het kort geding van de groep rond mr. Gina Zoer was nog een handjevol overige belangstellenden, waaronder twee familieleden van Zoer, naar de rechtbank gekomen. De voorzieningenrechter wees geen vonnis. En het is maar zeer de vraag of dat vonnis er komt.

Met haar pleitnota zette mr. Gina Zoer volop in op de onjuiste democratische vertegenwoordiging van de leden in de Ledenraad. Zoer trok de vergelijking met de landelijke politiek waar de zetelverdeling in de Tweede Kamer tot in detail geregeld is. Namens haar mede-eisers Aad van der Burg, Gerrit Jan van Enck, Marja Vis en Rob Hatzmann herinnerde Zoer de rechter eraan dat paardensporters in Nederland geen andere keuze hebben dan lid te zijn van de KNHS. En dat de leden van de vereniging recht hebben op democratie.

Persoonlijk belang

Mr Hester van der Bij, bestuurssecretaris van de KNHS, trad als advocaat op namens de bond. Van der Bij suggereerde dat mr. Zoer toch vooral een persoonlijk belang had bij dit kort geding, nu dit publiciteit voor haar advocatenpraktijk genereerde. Verder stelde mr Van der Bij dat de vijf eisers niet daadwerkelijk gezien kunnen worden als ledenvertegenwoordiging.

LR-vergadering verschoven

Maar de angel ging echt uit het kort geding toen bleek dat er eigenlijk geen spoedeisend belang was voor de groep rond Gina Zoer. De vergadering van de Ledenraad, die morgen zou plaatshebben en waarin mogelijk onrechtmatige besluiten zouden worden genomen, bleek geen officiële bijeenkomst te zijn. Die Ledenraadsvergadering is onlangs verschoven naar 19 maart.

‘Lastig zijn is niet verboden’

De rechter confronteerde de partijen ermee dat een kort geding een kostbaar middel is om een conflict aan de orde te stellen. Tegen mr Zoer zei de rechter: “Het is goed dat u een lastig KNHS-lid bent en er is geen wet die lastig-zijn verbiedt, maar u kunt van een sportbond niet verwachten dat zij op individuele leden reageert.”

Niet gehoord

De rechter toonde begrip voor het feit dat sommige leden van de KNHS zich niet gehoord voelen. “Wat gaat u daaraan doen”, wilde de rechter van de KNHS-deputatie (bestuurslid Max Bentum, financieel directeur Theo van der Meulen en interim-directeur Theo Fledderus) weten.

Kosten van het geding

Bij monde van bestuurslid Bentum maakte de KNHS duidelijk zich bewust te zijn van de noodzaak om transparanter te worden. Partijen gaan nu met elkaar aan tafel, onder meer over de vraag of er wel vonnis zal worden gevraagd. De KNHS dringt daar op aan. Juridisch maakt de groep Zoer bijzonder weinig kans dit geding te winnen en de veroordeelde partij draagt de kosten.

‘Had dit er wel voor over’

Na afloop zei Gina Zoer dat dit kort geding de enige manier was om de stem van de leden gehoord te krijgen. “Ik had dit er wel voor over.”

Zere plek

Directeur Theo Fledderus zei na afloop dat de rechter wel de vinger op een zere plek had gelegd. “We moeten qua transparantie blijkbaar nog een stap maken. Er is onrust, daar is niemand bij gebaat. Daar gaan we wat aan doen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

7 reacties op “KNHS gaat na kort geding wat aan onrust doen

 • Babette

  “ we moeten qua transparantie blijkbaar nog een stap maken” duhuhhh werkelijk? Onder welke steen heb je dan gelegen?

 • H. Hegeman

  Ik heb nog steeds niet het idee dat de KNHS echt in een oplossing wil voorzien voor de onvrede die bij zoveel leden heerst. Wat er nu gebeurd is, in deze rechtbank, getuigt weer van spelletjes die de KNHS speelt. Het is zeer onprofessioneel van de KNHS om op de man, in dit geval de vrouw Zoer, te spelen. De KNHS draait ook om de kern heen door te stellen dat deze 5 mensen niet gezien kunnen worden als vertegenwoordiger van de leden! Alleen het fijt al dat de bond voor de rechter is gedaagd, zegt genoeg. Ze blijven bij de KNHS verstoppertje spelen en hun onwil tonen! Het is mijn overtuiging dat er nog maar één middel is: toch een nieuwe paardensportbond oprichten! Laat de marktwerking dan maar zijn werk doen! Dan zullen we wel zien wat er nog overblijft van deze Koninklijke Hippische Sportfederatie.

 • Irene

  Het wel een foute veronderstelling dat Gina Zoer namens een handje vol mensen zou spreken. De groep op facebook heeft al 7439 volgers en dan nog de mensen die er wel achter staan, maar niet zo of helemaal niet actief zijn op fb.

 • teun

  De KNHS zou kunnen beginnen met het publiceren van de verslagen van ledenraadsvergaderingen, zodat leden weten wat de rol van hun ‘vertegenwoordiger’ binnen de ledenraad is en wanneer die rol hun niet aanstaat dit kenbaar maken. Nu wordt alles afgedekt met: “de ledenraad heeft besloten”. Leden hebben totaal geen zich op de rol van hun vertegenwoordiger en kunnen die dus ook niet ter verantwoording roepen.
  Dan zou de besluitvorming binnen de KNHS een stuk transparanter worden. De zogenaamde verslagen die nu gepubliceerd worden zijn besluitenlijsten waarin de rol van individuele leden niet duidelijk gemaakt worden.
  Het is triest dat de actie van Gina nodig is om transparantie te verkrijgen! En ik weet zeker dat Gina niet namens vijf leden spreekt maar namens een heel grote groep. Goed dat er mensen zijn die het lef hebben om actie te ondernemen.

 • R. Echten

  Een ieder met enige juridische kennis wist dat dit een kansloos kort geding was. Waarom als advocate dan toch doen? Valt wel wat voor standpunt KNHS te zeggen. De ledengroep op Facebook staat hier zeker niet volledig achter. Ik bleek ook lid gemaakt te zijn door iemand. Roeptoeters…

 • Anne

  Zéér onprofessioneel van mevrouw Van der Bij om te suggereren dat Gina persoonlijk belang heeft bij dit geding. Zielig dat zij meldt dat de eisers niet daadwerkelijk gezien kunnen worden als ledenvertegenwoordigers. Dit gooien van modder komt op mij meer over dat er een kat in het nauw zit. Mevrouw Van der Bij en haar achterban weten echt wel beter. Men zegt zich niet bezig te houden met wat er leeft op social media, maar zij allemaal lezen de KNHS Ledengroep Facebookpagina.
  Als alles koek en ei zou zijn binnen de KNHS, het bestuur en de ledenraad zou dit inderdaad allemaal helemaal niet nodig zijn. Er worden nu eindelijk cijfers getoond – die afwijken van de cijfers waarop ledenraad eind vorig jaar akkoord heeft gegeven. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te zien dat de ooit zo gezonde financiële situatie nu gelijk is aan de huidige buitentemperaturen. De ledenraad heeft akkoord gegeven. Waarop? Waar is ons geld aan uitgegeven? De overall posten zeggen mij niets, ik zou de specificaties wel eens willen zien!
  @R.Echten,
  Verwijder uzelf snel als lid van Facebookpagina! Maar misschien krijgt u toch een ander beeld als u eens goed leest welke misstanden vele leden ervaren.

 • Sanne

  Nieuwe bond erbij zodat de KNHS geen monopoliepositie meer heeft, zoals het nu is. Laat de keuze bij de rijders waar deze gaan zoals eerder bij de landelijke en de NBVR. Zolang dit niet veranderd, zal de KNHS ook nooit veranderen!
  Daar geef ik je gelijk in Irene, dus zou ik zeggen, zet hier een poll op dan zal iedere (bijna) paardensporter deze lezen en dan zal de uitslag bij eerlijk spel geen nieuws zijn.
  Nieuwe bond ja/nee
  Vertrouwen in de KNHS ja/nee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook