Ga naar hoofdinhoud

België wint Nations Cup Rome, Nederland tweede

Een zeer jeugdig Belgisch landenteam heeft zojuist verrassend de Nations Cup van Rome gewonnen. Ludo en Nicola Philippaerts, Niels Bruynseels en de op dit niveau debuterende Constant Van Paesschen lieten slechts acht strafpunten optekenen. Nederland eindigde als tweede. Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder wisten van de vierde plaats in de eerste manche op te klimmen naar de tweede plaats. België reed in Rome niet voor de punten, Nederland vergaarde zijn eerste 90 punten.

Bondscoach Rob Ehrens baalde een beetje na die tweede plek. “Ik had graag hier willen winnen en we waren er heel dicht bij. Erger nog, de overwinning zat er echt in. Wat echt jammer was dat Gerco net iets te open naar de allerlaatste hindernis reed en daar die fout kreeg. Gerco keek naar de klok en zag dat hij amper binnen de tijd kon rijden, waardoor hij de fout maakte in de haast om aan de finish te komen”, aldus Ehrens, die onder de indruk was geweest hoe de Nederlandse paarden in de beide manches hadden gesprongen. “Jammer waren de twee fouten van VDL Bubalu in de tweede manche. In de eerste manche was de hengst topfit en waardoor de twee fouten ontstonden in de tweede ronde, dat moet ik terugkijken op de video.”

“Het was best een lang lijn van de dubbel naar die laatste sprong en ik kon de tijd zien, waardoor ik wist dat ik krap zat. Misschien overreed ik London net iets, maar als het goed was gegaan had niemand iets kunnen zeggen”, aldus Schröder die van mening was dat London beide manches fantastisch had gesprongen. “Natuurlijk hadden we graag in Rome willen winnen. Aan de andere kant hadden we op voorhand getekend voor deze tweede plek in een veld van wereldklasse.”

Maikel van der Vleuten, die na een ijzersterke eerste manche geconfronteerd werd met een foutje op de allerlaatste hindernis, baalde daarvan behoorlijk. “Ik kwam over de één na laatste hindernis en zag dat de tijd krap was. Daardoor probeerde ik iets te versnellen en werd daardoor mogelijk iets onrustig, waardoor dat foutje ontstond”, aldus Maikel, die tijdens de ereronde tot zandruiter werd gebombardeerd. “VDL Bubalu kwam voorbij gegaloppeerd en daar reageerde Verdi, ook een hengst, iets narrig op. Hij maakte een bokkensprong en kiepte achter hoog op, waardoor hij in de landing struikelde en ik er afviel. Met het paard en met mij is alles gelukkig best in orde”, aldus Maikel.

Jeroen Dubbeldam, die met Zenith SFN op dit niveau debuteerde, was zeer tevreden. “Het foutje in de eerste manche op de steilsprong was jammer, maar verder sprong Zenith SFN zeer overtuigend. Voor ons was het een debuut op dit niveau en dan blijkt een landenwedstrijd toch iets anders te zijn dan een Grote Prijs. Nu moest Zenith voor het eerst tweemaal kort achter elkaar een wedstrijd lopen, maar voor mijn gevoel was dat geen probleem voor hem. Dit geeft vertrouwen, temeer omdat ik het gevoel heb dat hij er totaal niet van heeft geleden.”

Lees hieronder het live-verslag.
15.40 Jeroen Dubbeldam kreeg met Zenith SFN een fout op de steilsprong op een korte acht na het water. Vier strafpunten dus. Frankrijk begon met een foutloze rit van Penelope Leprevost en Flora de Mariposa.

15.24 Ben Maher springt foutloos met Cella.

15.27 Fyloe V. Claeyssenhof krijgt met Daniel Deusser een fout in de driesprong. De uitsprong is echt dik.

15.33 De eerste ruiters van Qatar en Italië hebben acht strafpunten, Oekraïne nu op vier.

15.35 Ludo Philippaerts met Challenge V. Begijnakker krijgt een fout in de laatste lijn. de insprong van de dubbel gaat eraf.

15.37 Kevin Staut met de jonge For Pleasure twaalf strafpunten.

15.39 Ergerlijke fout op de laatste hindernis voor de Vleut en VDL Verdi N.O.P; vier strafpunten na verder een perfecte rit

15.43 IJzersterke foutloze rit van Marco Kutscher met Liberty Son. Hiervoor reed de Engelsman Joe Clee twintig strafpunten met Diablesse de Muze.

15.50 De Italiaan Francesco Franco krijgt een mis afstand op hindernis negen, bijna val en een weigering

15.53 Niels Bruynseels rijdt een mooie foutloze rit met Pommeau du Heup

15.55 Patrice Delaveau doet slechte zaken voor Frankrijk: 8 strafpunten

15.58 Met slechts één tijdfout legt Jur Vrieling en VDL Bubalu het parcours af. Sterk gereden, jammer van die ene strafpunt.

16.00 Michael Whitaker is foutloos met de Jacomar-zoon Viking

16.02 Hans Dieter Dreher krijgt met de fantastisch springende Embassy een zware fout op hindernis 10

16.11 Constant van Paesschen rijdt een fantastische ronde op de hengst Citizenguard Toscan de Sainte, de Belgen staan met twee keer nul en vier aan de top van het klassement

16.13 de winnaars van La Baule, de Fransen, op 17 strafpunten na vier ruiters

16.15 Gerco en London springen een prachtige nul! Nederland op vijf strafpunten

16.17 Scott Brash leidt Groot Brittannië naar drie keer nul en de leiding

16.20 Ook Ludger Beerbaum heeft een mooi foutloos parcours met Chiara. Duitsland staat nu op vier strafpunten

Primaval Dejavu is het beste paard voor Qatar, met slechts één tijdfout gaat hij over de finish. Italië eindigd de eerste manche met 24 strafpunten. Katarina Offel kan het tij niet keren voor de Oekraïne, vijf strafpunten.

Nicola Philippaerts heeft net als zijn vader Ludo vier strafpunten. België staat na de eerste ronde op vier strafpunten.

17.03 De tweede manche begint goed voor Nederland. Jeroen Dubbeldam rijdt een fantastisch nul rondje met Zenith! Penelope Leprevost gaf al het goede voorbeeld met haar tweede nul ronde. De Duitsers en Belgen maken veel fouten. Deusser 16 en Philippaerts zelfs 24. Ben Maher krijgt met Cella vier strafpunten.

17.30 Jur Vrieling gooit met Bubalu twee balken af en krijgt tevens een tijdfout aan zijn broek.

17.45 Maikel van der Vleuten rijdt een foutloze ronde!

17.50 Gerco Schröder rijdt met London een goede ronde, maar krijgt een fout op de laatste hindernis. Hij keek naar de tijd, was bang niet snel genoeg te zijn, gaf gas en daarmee ontstond de fout. Met een tijdfout, maar geen springfouten, had Nederland de Nations Cup in Rome gewonnen.

17.56 Engeland is in de tweede manche de leiding volledig kwijt geraakt. Zelfs bij Scott Brash vielen twee balken.

België heeft in totaal slechts 8 strafpunten en is de verrassende winnaar. Nederland klom, mede dankzij fouten van de concurrentie, op naar de tweede plaats.

Bron: Horses / KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook