Ga naar hoofdinhoud

Hexagon’s Louisville overleden

Hexagon's Louisville (rechts) afgelopen mei in zijn stal in Schore. Foto: Quillemette Kraaikamp

Op zijn Facebooksite maakte Stal Hexagon zojuist bekend dat vandaag afscheid is genomen van Hexagon's Louisville. De grote bruine hengst, die mede verantwoordelijk is voor de bekendheid van Stal Hexagon, genoot van zijn sport-pensioen sinds een vervelend ongeval een einde maakte aan zijn Grand Prix-carrière.


De grote bruine hengst van Burggraaf uit Wenda (v. Vesins xx) werd als vierjarige aangekocht door Leunus van Lieren bij de fokker, Jack Wouters. Daarna is de hengst door Leunus zelf opgeleid tot internationaal Grand Prix-niveau.

“Ik kocht hem als vierjarige en in eerste instantie had ik het plan om hem te verkopen zodra hij zadelmak was”, aldus Leunus van Lieren. “Hij pakte het werk erg goed op en toen hij acht was reden we Grand Prix. Louisville heeft niet dat grootlopen wat je tegenwoordig veel ziet, maar wel veel takt in de beweging en een hele goede galop. Het bijzondere aan hem is dat hij braaf is en niet gevoelig is op zijn omgeving, maar zodra je met hem aan het werk bent, is hij heel gevoelig aan de hulpen”, vertelde Van Lieren afgelopen mei in een interview met Dressuur magazine.

Op de weg daar naar toe werd Louisville onder zoon Laurens nationaal Levade-kampioen in het Z2 en presteerde hij zeer verdienstelijk bij de Young Riders.

Vanwege zijn fantastische instelling en temperament werd Louisville ook ingezet voor de fokkerij bij Stal Hexagon. In combinatie met Rubiquil heeft hij al meerdere Grand Prix- en Lichte Tour-paarden geproduceerd.
De bekendste namen:
Hexagon’s Welnetta (GP onder Laurens van Lieren)
Hexagon’s Zodinde (GP onder Thamar Zweistra)
Hexagon’s Wonderella (LT onder Thamar Zweistra)
Hexagon’s Annabella (LT onder Dinja van Lieren)
Hexagon’s Bon Ami (LT onder Allison Brock)

In 2004 werd Hexagon’s Louisville onder Leunus van Lieren Nederlands Indoor Kampioen in de Grand Prix. Niet lang daarna werd hij verkocht aan Karin Offield, die hem vervolgens succesvol uitbracht op Grand Prix-niveau in de Verenigde Staten. Toen zijn sportcarrière door een vervelend ongeval ten einde kwam, besloot eigenaresse Karin Offield om Louisville zijn oude dag te gunnen bij Stal Hexagon in Schore.

Daar begon hij aan de dekdienst voor zijn tweede lichting nakomelingen, waarvan het merendeel nog in bezit en in opleiding is bij Stal Hexagon. Samen met Hexagon’s Kyrain, het eerste eigen gefokte Grand Prix-paard van stal Hexagon, dat afgelopen maart overleden is en Hexagon’s Rubiquil, is de hengst mede verantwoordelijk voor de brede erkenning die Stal Hexagon nu geniet.

De hengst was een imponerende verschijning, met z’n 1.80 m, een grote vriendelijke reus, die met zijn charme mensen altijd wist te verleiden tot een aai over z’n neus, of een schep brokken als hij vond dat het voertijd was. De mensen op Stal Hexagon gaan zijn aanwezigheid enorm missen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Facebook

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook