Ga naar hoofdinhoud

Meten met twee maten

Ik verbaas mij enorm over het beleid dat de FEI toepast in het kader van het welzijn van het paard. Waar wij bestraft worden als er maar een enkel streepje te zien is van een spoor bij een paard, zo brengen zij de paarden in gevaar door een landenwedstrijd door te laten gaan die gewoon afgelast had moeten worden. De bodem in Sankt Gallen was afgelopen week zo slecht dat het onverantwoord was om de paarden hieraan bloot te stellen. Als de FEI het welzijn zo hoog in het vaandel heeft staan, dan moet ze daar altijd aan vasthouden en niet voor geld of publiciteit of wat voor reden ook een andere standaard hanteren.


Ik vind het enorm jammer dat we onze kostbare paarden moeten riskeren voor een enkele prestatie. Wat maakt één wedstrijd nou uit? Desnoods halen we die aan het eind van het seizoen weer in. Dit was voor Rob Ehrens ook een groot dilemma. Je wordt namelijk uit de Furusiyya FEI Nations Cup gezet als je zoals Duitsland niet rijdt. En dat heeft weer grote gevolgen voor volgend jaar. Als alle landen op één lijn zitten en je gewoon allemaal niet rijdt, kan de FEI je niks maken. De FEI heeft aanpassingen gedaan aan het parcours en er is geen tweede manche gereden. En dan toch nog volhouden dat er niets aan de hand is. Als het allemaal zo goed was volgens de FEI hadden er ook geen aanpassingen gedaan hoeven worden. De FEI kan het een land niet kwalijk nemen dat het zich terugtrekt. Sterker nog, ze moet de vlag uithangen voor de paarden die nu gespaard zijn. Duitsland had graag gereden als de bodem acceptabel was geweest.

Nu reden ruiters met hun tweede paard. Maar welzijn geldt voor ieder paard. Wij worden constant gecontroleerd op doping en als we de ring uitkomen, dan moeten de peeskappen af om te zien of we stoute dingen doen. Heel goed, want er moet controle zijn. Maar nu het over iets cruciaals gaat, is de FEI ineens niet thuis. Naar mijn mening zitten daar mensen aan het roer die niet capabel zijn voor dit werk.

De FEI vindt paardenwelzijn van belang als het ze uitkomt. Dit is eens te meer een reden voor de professionele ruiters om zich af te scheiden van de FEI. Het nadeel is dat je dan geen Olympische Spelen kunt rijden, maar het geld wordt toch in de andere jaren verdiend. We zouden een nieuwe federatie op moeten richten zodat we die club niet meer nodig hebben. Ik strijd al jaren om van de FEI af te komen. Er is geen excuus te bedenken om de paarden te rijden onder slechte omstandigheden.

Als ik in het team had gezeten had ik mijn paard niet ingezet. Ook al zet je Rob dan met zijn rug tegen de muur. Maar dit is niet meer van deze tijd. In Sankt Gallen moesten al meerdere malen belangrijke wedstrijden afgezegd worden. Op gras rijden is prachtig mooi, maar wordt het niet eens tijd voor een zandbodem zodat je gewoon altijd eerlijke sport kunt bedrijven?

Als ik als ruiter een beslissing neem om niet te rijden omdat ik de veiligheid van mijn paard niet kan garanderen dan wil ik geen sanctie opgelegd krijgen. Alsof we elk weekend ver van huis gaan omdat we niet willen rijden.

Albert Voorn, springruiter
Deze column verscheen woensdag 5 juni 2013 in De Paardenkrant.

23 reacties op “Meten met twee maten

  • ruud

    Daar ben ik het helemaal mee eens Albert, eerst het paard dan de rest.

  • Paardenfokkerij-Olympus

    Albert , je standpunt is me uit het hart gegrepen!!
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • Tamara

    Zo mee eens met het boven staande.
    Ik heb groot respect voor duistland dat ze voor hun paarden hebben gekozen en zich niet door het fei hebben laten dwingen om te rijden.

  • Suzanne van blokland

    Niet alleen voor de grote belangrijke wedstrijden zou er meer naar de bodems gekeken moeten worden ook de gewoone en kwa temp vorige winter moesten ze starten met -21 op een bevroren onderbodem natuurlijk zeggen ze dan is je eige verantwoording maar ik vond het ook de verantwoording van de organisaties enz als we het over het welzijn van onze paarden hebben

  • Marian Raven

    Helemaal mee eens. En ook van mijn kant groot respect voor Duitsland. Jammer dat niet meer landen dezelfde beslissing hebben genomen.

  • Gerd

    Dit was ook mijn reactie op het nieuws bericht van Rob Ehrens.

    Het is overal zo welzijn van het paard als het hen goed uitkomt.

  • Trudy Boomaars

    Ik kan het niet meer eens zijn dan met meneer Voorn. Hij staat er volgens mij om bekend dat het welzijn van zijn paarden voor alles gaat. De FEI begint steeds meer een dictatorschap te worden. Ik geef me alvast op voor zijn nieuwe federatie.

  • Theo Brekelmans

    Ik ben het helemaal eens met Albert. Voor een nieuwe bond pleit ik al jaren.
    Zowel in Nederland als Internationaal.
    Jan Tops zou daar de geschikte man voor zijn.

  • eric van den wildenberg

    helemaal mee eens zo ik het lees met albert.

    ze kunnen ook door slaan .

    en ook de FEI moet met bijden benen op de grond blijven..

  • Laura Dijkhoff

    Helemaal met de schrijver/ruiter eens. Op een gevaarlijke ondergrond, moet gewoon helemaal niet gereden worden, ook niet door 2de keus paarden. We gaan zelf toch ook niet hardlopen in de modder of op de ijsbaan, moet je dus je paarden ook niet aandoen.

  • jos wouters

    Albert je hebt gelijk zowel internationaal als landelijk een nieuwe bond,het laatste worden de eerste stappen al voor gezet.
    Als er in de organisatie mensen zitten die met een goed gevulde beurs naar huis gaan,moeten ze er ook zijn voor hun leden,maar dat blijkt niet te werken in de praktijk,wat beloven en dan niks uitvoeren.
    Albert ben blij dat we dezelfde gedachte hebben ,alleen het niveau is anders,maar de achterliggende gedachte komt op hetzelfde neer.
    Ik sta achter jouw mening in dit geval en denk het gros ook.

  • peter Habets

    volkomen gelijk! Spijtig dat de bondscoach de geit en de kool wilde sparen.. Is hij politicus of paardeman? in dat laatste geval had hij moed kunnen tonen door samen met de Duitsers niet te starten. Bovendien: knhs is net zo ondeugdelijk als de fei! en wij als eigenaren/deelnemers zijn met huid en haar aan deze beide bendes overgeleverd. Zeer ergerlijk!

  • Johanna fan Wolter

    Amen!

  • Edsko Takens

    Voorn heeft volgens mij gewoon gelijk. En als het aan mij ligt maakt NL (en andere landen)de fout om toch te starten goed door ook niet te starten in een wedstrijd waar de Duitsers, die wel hun rug recht hielden, worden geweerd vanwege het feit dat zij wel om het welzijn van hun paarden gaven. Zonder Duitsers, Nederlanders en mogelijk anderen die verandering hierin willen heb je die club dan zo aan het denken gezet.

  • Jolanda Derksen

    Helemaal met Albert Voorn eens. Het is goed dat het bespreekbaar wordt gemaakt.

  • Wim J. Grens

    Ben het helemaal eens met het standpunt van Albert wanneer het gaat om dierenwelzijn en het gebeurde in Sankt-Gallen. Hij had het niet beter kunnen verwoorden !
    Ik denk echter niet dat we veel opschieten met een nieuwe bond, niet in Nederland en ook niet internationaal gezien. Laten we eventuele misstanden binnen de huidige kaders proberen op te lossen. Versplintering ondersteunt onze groeiende acceptatie ín de ‘de grote boze wereld om ons heen’ beslist niet.

  • Barbara Lancel

    Albert, je bent een vent naar mijn hart. Waren er maar meer mensen als jij die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. (met het risico dat ie afgemaaid wordt) Jij bent wel degene die zichzelf in de ogen durft te kijken. De Nederlanders hadden ook NEE moeten zeggen, maar ja….geld he.

  • mj kochx

    Helemaal eens met de column, maar wat mij wel verbaasd heeft is dat Duitsland blijkbaar niet in staat is geweest de andere landenteams mee te krijgen in de beslissing om niet te rijden. Nu worden zij uit de competitie gehaald voor een paardvriendelijke beslissing die ze genomen hebben. Zijn de andere landen soms blij een geduchte concurrent op deze manier uitgeschakeld te zien? Dat mag ik toch hopen van niet.

  • Albert Voorn

    Naar alle waarschijnlijkheid zal Duitsland niet uit de competitie worden gezet.
    Ik neem aan dat ze een goede advocaat in de hand nemen en een kort geding tegen de FEI aangaan.
    In mijn ogen verliest de FEI dit altijd daar de landenwedstrijd niet verreden is zoals het behoort, geen driesprong, geen water en lager dan de vereiste hoogte, geen twee manches, geen 400m per minuut, noem maar op en durft de afgevaardigde van de FEI te zeggen dat het geen force majeure was. Elke rechter die zijn school goed heeft doorlopen en logisch kan nadenken kan de FEI nooit gelijk geven, maar je weet maar nooit, recht is niet altijd recht!

  • Marian Raven

    De bijval voor de mening van Albert Voorn is hartverwarmend, maar de kritiek op Rob Ehrens is misschien wat streng, wat mij betreft. Bedenk dat Duitsland het enige land is geweest dat zich teruggetrokken heeft. Duitsland is in Europa op beleidsgebied, maar ook qua grootte een toonaangevends land. Nederland is in vele opzichten groot, maar wel heel vaak dankzij (samenwerking met of handel met) andere landen. Nederland kan zich niet altijd permitteren om een grote mond te hebben.
    Aan de andere kant moet je inderdaad voor je principes staan.
    Best moeilijk om dan een beslissing te nemen.
    Er zal toch ook overleg met de ruiters geweest zijn. Ik zou niet keihard de bal naar Rob Ehrens willen spelen. Al vind ik dat alle ruiters uit alle landen voor hun paard moeten kiezen, boven enig belang dan ook.

  • Corina Dubbeldam

    Marian,
    Hier sluit ik mij graag bij aan.

  • Anne Schramm

    Bdeackt, Albert voor deze stelling!
    Beetje wat jammer een ook een klein beetje schande dat niet meer landen hebben dezelfde beslissing genomen als Duitsland. Tuurlijk zit er veel geld erachter, maar moet het welzijn van alle paarden niet altijd bovenaan staan? En als er 3 tot 5 landen hadden gezegd “wij gaan niet rijden”, ben je dan echt van mening, dat er dezelfde reactie van de FEI had gevolgd die er nu voor Duitsland zal komen?
    Diepe respect voor Duitsland, helaas minachting van mijn kant voor alle naties en ook voor alle ruiters die niet aan hun paarden hebben gedacht. Geeft niets of tweede of derde paarden!

  • Albert Voorn

    In dit geval kun je Rob weinig verwijten want je kunt hem niet verantwoordelijk maken voor de eventuele gevolgen van niet rijden.
    Het zou zijn ontslag kunnen betekenen en dat willen wij zeker niet.
    Daarom is het aan de ruiters in overleg met de eigenaren om zo’n beslissing te nemen deze zeggen dan zoals de Duitse ruiters hebben gedaan sorry maar wij kunnen onze paarden in deze situatie niet rijden.
    Zulke beslissingen kunnen alleen door de direct betrokkenen genomen worden daar de verantwoording voor de paarden op hun schouders rust en niet direct bij de chef! (gelukkig maar)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.