Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek toont aan: vermindering stress bevordert dracht

Vermindering van stress levert niet alleen een gelukkiger paard op, het bevordert ook de dracht van fokmerries. Dat heeft een vorig jaar in Brazilië uitgevoerd onderzoek aangetoond.

De onderzoekers bestudeerden gedurende tien dekseizoenen het management en de voortplanting van 1.206 volbloedmerries in de leeftijd van 4 tot 24 jaar. De merries werden onderverdeeld in twee groepen: een ‘stress groep’ en een ‘relax groep’.  De eerste groep merries verbleef 11 uur per dag op de wei en brachten de nachten door op stal. De andere groep bleef tot drie weken dracht op stal om vervolgens 24 uur per dag in de wei te blijven. De merries van de ‘stress groep’ werden geregeld gecontroleerd op de status van hun cyclus en meerdere malen in een andere groep geplaatst, afhankelijk van hun status. De merries van de ‘relax groep’ werd niet gecontroleerd en deze bleven het gehele seizoen in dezelfde en kleinere groep.

De wetenschappers hebben vastgesteld dat in de ‘relax groep’ het percentage drachtige merries hoger was dan in de ‘stress groep’. Daarnaast waren de cijfers van verworpen veulens lager in de ‘relax groep’. De onderzoekers zijn van mening dat verhoogde stress bij merries een verhoogd cortisolgehalte geeft en een negatieve invloed heeft op de hormonen, ovulatie en dracht.

Bron: Paulickreport

 

 

2 reacties op “Onderzoek toont aan: vermindering stress bevordert dracht

  • Barbara Klaver, Delfgauw

    Wat een totaal overbodig onderzoek met een uitkomst die iedereen met een beetje gezond verstand had kunnen voorspellen.

  • jos wouters fokker ruiter

    Ja helemaal met reactie eens ,overbodig ,dit weten we toch al 30 jaar.
    Bij mensen werkt het niet anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook