Rapporten aan Tweede Kamer over van paarden op mensen overdraagbare infectieziekten

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, heeft gister gerapporteerd aan de Tweede Kamer over zoönosen bij paarden. De rapporten beschrijven onderzoek naar infectieziekten die van paarden op mensen kunnen overgaan.

Eén rapport is afkomstig van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) getiteld ‘Inventarisatie zoönosen bij het paard in Nederland’. Het andere is van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) getiteld ‘Volksgezondheidsrisico’s in de paardenhouderij: prevalentiestudie naar een aantal potentieel relevante zoönosen bij paarden in Nederland’.  Zoönosen zijn infectieuze ziekten die van dier (het paard) op de mens kunnen overgaan. Er is aan de GD en het CVI gevraagd om onderzoek te verrichten naar risico’s van besmettelijke ziekten bij het paard voor de mens. Uit de risicobeoordeling van de GD en het CVI blijkt dat de meeste ziekteverwekkers een laag risico vormen voor overdracht via paarden. Wel wordt geconcludeerd dat regelmatige consumptie van vers (onvoldoende verhit) paardenvlees een risico vormt, net zoals dit bij vlees afkomstig van andere diersoorten het geval is.

Klik hier om de volledige brief en de twee rapporten te lezen.

Bron: Rijksoverheid.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Rapporten aan Tweede Kamer over van paarden op mensen overdraagbare infectieziekten
  1. 1

    Wat een onzin weer,straks is een paard een gezondheids risico voor de mens.Kom maar weer op met nieuwe regels,jullie maken alles kapot.

    Denk dat de mens onder mekaar op dit moment een groter risico vormt voor de naaste,dit smet meer .

  2. 2

    Uit de brief en de rapporten aan de 2e kamer blijkt juist dat er eigenlijk helemaal geen risico’s zijn , alleen mensen met een afwijking in het immuumsysteem wordteenvoudige hygiene maatregelen aangeraden. Dus nu eens helemaal geen regels maar een geruststellende uitkomst en een aanbeveling voor mensen met een verlaagde immuunstatus.