Van Silfhout: ‘Zorg ervoor dat je als ruiter consequent bent’

Alex van Silfhout, bondscoach dressuur junioren, young riders en U25 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De bondscoach van de jeugdruiters, Alex van Silfhout, besprak tijdens introductiebijeenkomst van het KNHS Talentenplan zijn visie over consequent paardrijden. Van Silfhout: ”Zorg ervoor dat je als ruiter consequent bent.”

“Wat ik voor mezelf heel belangrijk vind, en wat wij thuis in onze training nooit overslaan, is het laatste stukje gehoorzaamheid op de hulp. Dat is het allereerste wat je moet proberen om op orde te krijgen. Het is heel simpel, je bent aan het rijden en je gaat een oefening doen en in de oefening moet je eigenlijk als ruiter al meer werken dan je eigenlijk zou moeten doen. Ongemerkt gebeurt dat, want je hebt het niet in de gaten.”; aldus van Silfhout

Zelfreflectie

”Het is heel belangrijk om zoveel zelfreflectie te hebben dat je zelf in het geven van de hulpen zo secuur bent dat je uiteindelijk ook altijd op ‘klein’ kunt. Zorg ervoor dat je als ruiter consequent bent. Als je op jezelf gaat letten hoe je functioneert op een paard en je gaat dat heel bewust doen, dan schrik je je rot hoe vaak je als ruiter dingen compenseert om iets voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk dat je zelfreflectie hebt en dat we daaruit ook leren dat we eigenlijk elke keer zelf als ruiter het hoofdprobleem zijn.”; ligt de bondscoach verder toe.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KNHS

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.