Ga naar hoofdinhoud

Viermaal WK limiet gereden in Exloo

Nienke Schaafsma met Nátt frá Hefill tijdens IJRN Internationaal Foto: Lutra Photos, Taeke Otter
Vier ruiters, van wie twee Youth riders, hebben deze tweede WK selectie wedstrijd succes behaald. In het vernieuwde Hippisch Centrum Exloo waar IJRN Internationaal 2017 verreden werd, hebben Nienke Schaafsma, Leonie van Eijken en Charlotte White de vereiste drempel 2 x gereden. De 43-jarige Erik Spee zal nogmaals deze prestatie moeten neerzetten in de komende maanden om zich te verzekeren van deelname aan de Wereld Kampioenschappen. De limieten moeten namelijk twee keer behaald worden voordat de sporter toegevoegd wordt aan de WK afvaardiging.

De Friese Youth Rider Charlotte White

De 21-jarige Friese Charlotte White is dolblij. De eerste doorgang in de P2 (speedpass over 100 meter met een vliegende start) ging niet goed. In plaats van telgang stormde Elja vom Waldhof in galop de baan over. “Ik wist toen dat ik met nog meer focus mijn 2de race moest neerzetten en de rust moest houden”. En dat deed ik: “Ik heb haar niet eens voluit laten gaan, er zit dus nog veel meer in en daar ga ik naar de WK toe met Siggi Mar en Eric Spee aan werken. Charlotte is nieuw in de telgang. Pas sinds vorig jaar rijdt zij de merrie Elja en ook deze proef. Elja is gefokt door Hans- Dieter Pütz van Gestüt Waldhof uit Nettersheim (Duitsland) en sinds een jaar in bezit van Charlotte. Haar score van 6.25 is voldoende voor WK deelname.

Snelheidsmonster Nienke Schaafsma

Met een spectaculaire razendsnelle telgang liet Nienke Schaafsma in de PP1 met Nátt frá Hefill geen spaan heel van de concurrentie. Zij legde de 100 meter rond de 8 seconden af en voldeed ruim aan de WK norm van 6.427 punten met haar score van 7.71, een uitzonderlijke prestatie. Een droom wordt werkelijkheid voor Nienke. Nátt is door Nienke zelf gefokt en opgeleid. “Nu vooral mijn paard blij houden en de komende tijd zal de focus liggen op het nog sterker maken van mijn paard”, zo vertelt ze. “ Een topprestatie neerzetten op het WK, dat is mijn droom”. Met de tijden die ze nu rijdt in de PP1 zou ze wel eens de grote verrassing op de WK IJslandse Paarden in Oirschot kunnen zijn dit jaar.

Youth Rider Leonie van Eijken

Ook voor de 20-jarige Youth Rider Leonie van Eijken uit Datteln (Duitsland) die de Nederlandse nationaliteit heeft en uitkomt voor Nederland, was de blijdschap groot. Met een puntentotaal van 5.87 (de WK norm is 5.8) in de vijfgangenproef F1 (sportklasse A) heeft ook zij een WK ticket in de pocket. Met Snerpa vertegenwoordigde ook zij twee jaar geleden Nederland tijdens de WK in Herning. Leonie is nog niet tevreden over haar prestaties: ”Helaas loopt het nog niet zo goed als 2 jaar geleden. Dat is ook niet verwonderlijk want Snerpa heeft dit jaar zes maanden stil gestaan in verband met mijn studie in Milaan”. “Ik heb nog twee maanden om aan de foutjes te werken en de tölt weer te verbeteren, dat moet lukken. Vooral veel in het bos en in de heuvels rijden, en niet veel op de wedstrijdbanen. Ik wil absoluut dat Snerpa er zin in heeft als wij op de WK zijn!”

Oud wereldkampioen Siggi Mar

Voor de 52-jarige Sigurður Marinusson (Siggi Mar) uit Camperduin met Frabín frá Fornusöndum verliep de 2de selectiewedstrijd minder succesvol. Hij kwam gisteren in de PP1 net 0.097 te kort om ook zijn WK deelname veilig te stellen. Overigens zette hij wel een uitstekende tijd neer in de PP1 waarmee hij het brons behaalde.

Nederlandse equipe voor de Wereldkampioenschappen

Het betekent in ieder geval dat er werk aan de winkel is voor de andere potentiële WK deelnemers. Zij slaagden er dit weekend niet in om de vereiste WK drempels te rijden en zullen zich prepareren voor de 3de selectiewedstrijd in Wortel van 30 juni t/m 2 juli.
De Nederlandse equipe neemt deel met maximaal twaalf ruiters (7 volwassenen en 5 jeugdruiters) in Oirschot (WK IJslandse Paarden is van 9 t/m 13 augustus). Dit zou kunnen betekenen dat er toch nog een aantal geplaatsten af zullen vallen.

Bron: Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.