Ga naar hoofdinhoud

Vrees voor verduistering

De juridische strijd over de vraag wie de paspoorten van de Eurocommerce-paarden bij zich mag houden was één van de vreemdste conflicten die ik ken. Als schuldeiser in het faillissement van Eurocommerce wilde de Rabobank op elk gewenst moment kunnen beschikken over 21 kapitale paarden van Stal Eurocommerce. Maar Ger Visser wilde dat zijn paarden op concours zouden gaan en had dus de paspoorten nodig. In deze kwestie deed de voorzieningenrechter van de Zutphense rechtbank vorige week uitspraak.

Zelden waren partijen, die voor de rechter tegenover elkaar staan, het over hun juridische ‘conflict’ zo hartgrondig eens. Natuurlijk moeten de Eurocommerce-paarden in training blijven en geld verdienen op lucratieve concoursen als de Global Champions Tour. De Rabobank kan het zich niet eens permitteren om deze paarden achter slot en grendel te zetten. Partijen in een juridisch conflict moeten te allen tijde de schade beperken. Als Eurocommerce London vorig jaar de Global Champions Tour in Rio de Janeiro heeft gewonnen, dan kan hij daar volgende week de CSI5* ook op zijn naam schrijven. De Nabab-zoon pakte zaterdag in Wenen 45.000 euro en kan straks in Abu Dhabi drie ton verdienen. Er zouden zeker schadeclaims volgen als de Rabobank deelname aan concoursen onmogelijk zou maken.

Daar komt bij dat Rabobank de grootste sponsor in de paardensport is. Het zou op het eerste gezicht vreemd zijn als juist de grootste hippische sponsor onze zilveren Gerco te voet zou stellen. Kennelijk wil Rabobank ‘meedenken’, om – zolang het nog kan – Gerco Schröder met de Eurocommerce-paarden succesvol te laten zijn.

Rabobank en Stal Eurocommerce hebben dus op korte termijn dezelfde belangen. Concreet houdt dit in dat de paspoorten bij de op concours gaande paarden zijn. Toch oordeelde de rechter vorige week dat de paspoorten bij schuldeiser Rabobank horen. Als ik de bedoeling van het vonnis goed begrijp, zei de rechter tegen Ger Visser jr.: ‘Je brengt die paspoorten elke keer terug naar de Rabobank en je haalt ze daar maar weer op als de bank je toestemming heeft gegeven om op concours te gaan’.

In het kader van het Eurocommerce-faillissement wordt onderzocht in hoeverre schuldeisers zijn benadeeld door het feit dat de paarden van Eurocommerce Promotie BV enkele maanden geleden zijn overgeschreven op naam van Gevi, een BV van Ger Visser jr. Dit soort acties – en het raadselachtig achterblijven in Groot-Brittannië van Eurocommerce London na de Olympische Spelen, hebben kwaad bloed gezet. En de Zutphense rechter ertoe gebracht om in zijn vonnis te spreken over ‘gegronde vrees voor verduistering van de paarden’. Voorlopig mag Gerco Schröder op concours, maar zijn baas kan zich niet boven de wet stellen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 25 september 2012 in De Paardenkrant.

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook