Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Expression

Exclusief
Expression, hier bij zijn eerste grote publieke optreden onder het zadel: de presentatie van de nieuwe jaargang. Foto Melanie Brevink

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek 'De ontwikkeling van...'. In deze eerste aflevering de nieuwe KNHS kampioen Zware Tour: Expression

“Wat was het eerste dat u deed toen u hoorde dat Joop Total U.S. had verkocht aan Glock?”, vroeg Barneveld afgelopen zaterdag aan het publiek op de Paardenkrant-Horses.nl-fokkerijdag. De voormalig voorzitter van de KWPN hengstenkeuringscommissie deed zelf het volgende: Total US bekijken op de eerste bezichtiging, op de KWPN hengstenkeuring 2015 in Den Bosch, in het verrichtingsonderzoek, in de presentatie op de hengstenkeuring, de hengstencompetitie en ga zo maar door. Bij elk filmpje bekeek Barneveld het aantal views en dat kwam keer op keer niet boven de 100 uit. “Waarvan zeker 7 a 8 keer van mij per filmpje.” Barneveld wilde zien wat het was de jonge Total U.S. liet zien waarmee hij zijn talent verraadde.

De ontwikkeling van… Expression

De redactie van Paardenkrant-Horses.nl raakte geïnspireerd door het verhaal van Barneveld en komt met de nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’. De nieuwe KNHS Kampioen Zware Tour Expression wordt als eerste onder de loep genomen. Expression werd op de KWPN Hengstenkeuring 2012 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek samen met drie andere Vivaldi’s. Daarvan haalden er twee de kampioensring en werd Etoine (mv. Balzflug) kampioen.

KWPN HK 2012:
*Deze video is op verzoek van het KWPN verwijderd*

Goedgekeurd met 77,5 punten

In het najaar van 2012 werd Expression goedgekeurd met 77,5 punten (met onder andere een 9 voor de rijdbaarheid en bewerkbaarheid) en de volgende beschrijving: “Expression is een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende tot goed van ruimte. De draf is goed van ruimte en ruim voldoende krachtig. De galop is goed van ruimte en voldoende krachtig. In beweging toont de hengst een aansprekend front, een goed gebruik van het voorbeen maar moet het achterbeen meer tot dragen komen. De hengst heeft in beweging veel souplesse maar biljardeert. Als dressuurpaard heeft Expression ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.”

Jonge paardencompetities

In de jonge paardencompetities waren de punten voor Expression hoger. Zo werd hij – toen al onder Diederik van Silfhout –  als vierjarige vierde in de Pavo Cup 2013 (met een 10 voor de draf) en won hij twee van de vier hengstencompetitiewedstrijden in de klasse L. Uiteindelijk werd hij tweede in de eindstand. Keer op keer waren er topcijfers voor de draf.

Hengstencompetitie Enschede 2013

Tweemaal werd Expression geselecteerd voor de WK voor Jonge Dressuurpaarden in Verden. In 2014 had hij pech: in de kleine finale viel hij bij het achterwaarts gaan over een hekje en was het WK-avontuur afgelopen. Het daaropvolgende jaar werd hij zesde in de finale met een 8,72, achter Sezuan, Belantis, Eye Catcher, Stanford en Estoril. Van deze zes paarden is Expression al het verst gevorderd en als eerste op Grand Prix-niveau aangekomen.

Pechvogel Expression in 2014

Expression op het WK in 2015:

KNHS Kampioen ZZ-Zwaar, Lichte Tour en Zware Tour

Vervolgens werd Expression in juli 2016 KNHS Kampioen ZZ-Zwaar, in februari 2017 KNHS Indoorkampioen in de Lichte Tour en afgelopen weekend KNHS Indoorkampioen Zware Tour (bij zijn Grand Prix-debuut).

Kür KNHS Indoorkampioenschappen Lichte Tour

Kür KNHS Indoorkampioenschappen Zware Tour

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook