Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Mening

Twee oude mannen zaten een poosje geleden op een Australische website wat voor zich uit te babbelen over de dressuur. Hoe verschrikkelijk die was toen de Hollanders nog aan het bewind waren. De vooringenomenheid jegens Edward, Hans Peter, Adelinde en Anky SPATTE er werkelijk van af. Eén van die mannen was Leif Törnblad, een jurylid dat bij wijze van spreken morgen Edward, Hans Peter of Adelinde in de ring kan krijgen.

En jawel hoor! De discussie ging vervolgens niet over de vraag of een actief 5*-jurylid zich dit kan permitteren, maar over de zeer gespannen Hollandse paarden en over hoe onwenselijk het is dat Nederlandse ruiters clinics in het buitenland geven.

Nog nooit zo mooi

Merkwaardig hoe vergeetachtig deze twee moreel verontwaardigde hoeders van de dressuur zijn. Ik zal hun geheugen wat opfrissen. Chris Hector, de andere zure oude mopperkont, vloog in 2009 als journalist naar het andere eind van de wereld, speciaal omdat hij zo dolgraag de Nederlandse paarden live in actie wilde zien. Chris raakte op het EK in Windsor niet uitgepraat over Edward en Totilas. En hij was zo mogelijk nog uitbundiger over Adelinde en Parzival. Dit had hij nog nooit gezien, dressuur was nog nooit zo mooi geweest, aldus Chris.

Goud met wereldrecords

Ver zat hij er toen niet naast, onze Australische kenner. De Nederlanders dolven goud met wereldrecords. Er is naderhand geen geestesziekte geconstateerd bij de juryleden van het EK in Windsor.

Vijf Wereldbekers

Misschien kunnen deze uit de Muppet Show weggewandelde oude brompotten eens naar www.youtube.com gaan. En dan in dat vakje met die loep ‘Bonfire’ intypen. Dan kunnen ze nog eens zien hoe ‘gespannen’ dat paard was toen hij vijf Wereldbekers won. Ook de juryleden die dit op hun geweten hadden zijn niet op non-actief gesteld.

Klacht

Dat lijkt me ten aanzien van Leif Törnblad een passende maatregel. Hulde aan de KNHS dat ze een klacht tegen hem hebben ingediend. De Deen zei op de site van Chris Hector dat hij over dit soort dingen nadacht en zijn mening uitte om met zijn medejuryleden op één lijn te komen. Meneer Törnblad, als jurylid moet u niet denken en er al helemaal geen mening op na houden. Juryleden moeten maar één ding doen: het protocol uitvoeren. Daar staat niet (om uw bewoording te gebruiken) ‘kracht tegenover lichtheid’, daar staat ‘kracht én lichtheid’.

Onsportief

Als u het protocol niet duidelijk vindt, moet u bij de FEI zijn. Als uw collega’s het anders uitvoeren, moet u bij uw collega’s zijn. Maar wat de sport niet nodig heeft zijn juryleden met een mening. Daar wordt de dressuur een grabbelton en de sport bijzonder onsportief van.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

7 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Mening

 • H. Hegeman

  Beste Dirk-Willem, juryleden geven altijd hun mening, want dat is de essentie van het beoordelen. Je kunt ze niet de mond snoeren. Je kunt ze ook niet verbieden buiten de ring hun visie te geven over ruiters want dat zou betekenen dat de helft van het jurycorps zonder bijbaan zit. Want laten we eerlijk zijn, de jurybevoegdheid (inclusief kennis en kunde) is voor velen de basis voor een leuke bijverdienste. Er wordt tegen betaling les gegeven net als clinics, bijscholingen en sommigen verdienen een aardige cent als ‘adviseur’ of auteur. Dan even over hun visie geven aan/rond de ring. Nog niet zo lang geleden gaf de hoofdjury tijdens Geldrop Hippique Imke Schellekens-Bartels en Toots een staande ovatie toen die na een lang periode van blessureleed hun rentree maakten in de wedstrijdsport. En dan hebben we het over een jurylid van dezelfde categorie van het duo dat jij nu zo bekritiseerd. Ik kan me niet herinneren dat de KNHS of anderen zich toen veroordelend opstelden.

 • Nicole

  Wat een heerlijk, direct en duidelijk stuk. Kun je dit in t engels vertalen en effe naar meneer Tornblad sturen als reminder. Ik denk dat ie z n taak vergeten is. En we kunnen ze idd niet de mond snoeren. Maar soms ze gaan echt te ver en hebben sommige wijsneuzen iemand nodig die ze een pas op de plaats zet!!!

 • Irene

  De jury heeft toch wel een mening. Als het op een protocol staat mag het en in het openbaar niet? Misschien eens een eyeopener voor de KNHS die bij commentaar op het jurycorps altijd met de standaard zin dat de juryleden goed opgeleid zijn en geheel neutraal. Dat ze niet kijken naar ras of kleur. Daar geloven ze nog in sprookjes.
  Voor wat betreft het EK in Windsor, daar heb ik ook van genoten en vond ik met name Adelinde heel mooi rijden. Later is dat veranderd. Als ik Adelinde zag rijden zag ik grof gebruik van de handen, stotend, echt jammer. Hoe het momenteel is weet ik niet, maar zoals ik van Adelinde genoten heb in Windsor, zo storend vond ik het in latere proeven.Kan zijn dat Parcival spoken zag en dat ze haar handen vol had, maar dat was dan ook echt goed te zien.

 • Sanne

  Ik snap wat je bedoelt Irene, het enige (vind ik) is dat in dit geval Adelinde er zelf niets aan kan doen net zoals menig andere ruiter, zij krijgt immers hoge punten voor hoe ze rijdt. Helaas kunnen we nu niet kijken hoe Anky op dit moment in de ring zou rijden maar wel zien we nog steeds Isabelle Werth met meerdere paarden nog steeds hoge ogen gooien. Ik heb geen idee hoe ze de paarden traint, met welke harde hand of niet, wel vind ik het er in de ring zeer vriendelijk uit zien en rijdt zij de paarden met eenvoud en rust voor het oog. De heren die nu commentaar geven op een combinatie die jaren geleden “het” icoon van de dressuursport was samen met Werth vind ik wel erg makkelijk wijzen, dan hadden ze toen moeten wijzen en nu de vinger in hun zak moeten houden. Het verschil van rijden tussen eerder Charlotte en Adelinde in Windsor mag een ieder zeggen wat hij wil maar ook dat is een mening of een voorkeur. Wat zegt het FEI reglement hierover … hoe dient een paard voorgesteld te worden…. oordeel daar dan ook naar en niet naar de naam van de ruiter of amazone… de KNHS blijft achter de feiten aanlopen… maar dat is ook niets nieuws.

 • Sanne

  …oordeel daar dan ook naar en niet naar de naam van de ruiter of amazone…
  Dit geldt voor de juryleden in het algemeen en NIET persoonlijk voor Irene !

 • Maarten Aerts

  De combinatie die op dit moment eigenlijk de hoogste ogen gooit is Sönke Rothenberger met Cosmo.
  Ideaal verbond tussen Duitsland en Nederland, die de perfecte begeleiding van thuis uit meekrijgt en toch voor Rio bij Sjef wat andere lucht kwam opsnuiven.
  Het ‘Nederlands’ systeem moet niet leiden naar nerveuze paarden en trek- en sleurwerk… net zomin als het ‘Duitse’ systeem altijd leidt tot lichtheid.
  De jury’s moeten kijken naar hetgeen hen wordt voorgesteld en daar CORRECT op inspelen, en net dat laat heel dikwijls te wensen over…
  Als er punten wordt gegeven op wat correct is dan moeten de ruiters wel volgen…

 • Peter

  Als je het jury werk van de laatste jaren tegen het licht houd, geeft het geen pas dat juist zei commentaar op de ruiters maken. Laat ze eerst hun eigen problemen tekkelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.