Ga naar hoofdinhoud

Kittel onder vuur in Zweedse krant wegens blauwe tong bij Touchdown en Forever Young

Patrik Kittel met TouchdownFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De populaire Zweedse krant Aftonbladet, de krant die onlangs het verhaal over de vermeende mishandeling door springruiter Douglas Lindelöw optekende, heeft opnieuw een kritisch artikel over de paardensport gepubliceerd. In de krant wordt een reeks van foto's getoond van dressuurruiter Patrik Kittel, waarop te zien is dat de tong van zijn paarden blauw kleurt. Kittel kwam al eerder in opspraak vanwege de blauwe tong van Scandic.

De Zweedse fotograaf Crispin Parelius Johannessen maakte foto’s van de Wereldbekerwedstrijden in Amsterdam en Neumünster en signaleerde daar bij meerdere paarden een blauwe tong. Die foto’s werden door de krant voorgelegd aan vier dierenartsen, die allen tot dezelfde conclusie komen: de paarden op de foto’s worden gepijnigd.

Patrik Kittel, Isabell Werth en Charlotte Fry

Onder andere Isabell Werth en Charlotte Fry worden genoemd in het artikel (en foto’s van hun paarden Quantaz en Everdale getoond), maar de pijlen zijn vooral gericht op de Zweedse dressuurruiter Patrik Kittel. Kittel werd in Amsterdam derde in de de Wereldbekerkür met Touchdown en met Forever Young HRH tweede in de Wereldbekerkür in Neumünster.

Op de foto’s (zes foto’s van Touchdown, één van Forever Young HRH) is te zien dat de tong van beide paarden gedurende de proef blauw kleurt. Een van de dierenartsen die aan het woord komt, de Finse Kati Tuomola stelt over de proef van Touchdown in Amsterdam: “De tong is op alle foto’s blauw. Op sommige foto’s kun je zien dat de tong door het bit naar boven wordt geduwd. Ik zie ook een sterke spanning in de onderkaak.”

Juryprobleem

Een van de dierenartsen, Katarina Brunstedt, stelt dat de juryleden ook deels verantwoordelijk zijn voor het probleem en dat paarden met een blauwe tong niet zo hoog zouden mogen eindigen. De dierenarts is van mening dat de jurering bij dressuurwedstrijden dusdanig veranderd moet worden, zodat het oorspronkelijke ideevan dressuur beloond wordt: dat paard en ruiter in harmonie met elkaar communiceren en dat de ruiter zo klein mogelijke hulpen geeft.

De Zweedse dressuurtrainer Anders Eriksson valt Brundstedt bij in het artikel: “Ik ben niet tegen de sport, maar het is echt misgegaan. Het is een ingewikkelde soep geworden van andere belangen en geld [..] Het begon 25 jaar geleden al dat juryleden foute zaken beloonden. En er is sprake van inflatie.”

Geen reactie

Atonbladet benaderde twee juryleden die op de foto’s te zien zijn: Maria Colliander en Maarten van der Heijden. Colliander gaf aan op een later moment te willen reageren, Van der Heijden reageerde niet. De FEI reageerde evenmin. Isabell Werth en Charlotte Fry, die de foto’s van de krant kregen toegestuurd, reageerden ook niet.

Patrik Kittel reageert wél

Kittel heeft wel gereageerd. In een bericht aan de redactie van Aftonbladet laat hij weten:

“Ik begrijp dat de foto’s vragen kunnen oproepen. Maar ik weet tegelijkertijd dat ze geen representatief beeld geven van de proeven, die op tv zijn uitgezonden en die iedereen in zijn geheel kan bekijken op Clipmyhorse. Hier zijn enkele stills uit een zes minuten durende dressuurproef te zien, beoordeeld door vijf juryleden, voor duizenden toeschouwers, waarin ik met beide paarden op de topposities eindigde. Zoals bij alle wedstrijden op dit niveau controleerden de officials zowel de neusriem, het bit en de mond van het paard direct na de rit. Er waren geen opmerkingen over mijn paarden na de ritten. Ik heb ook verschillende foto’s van beide wedstrijden beschikbaar gesteld aan Sportbladet, die ze mogen gebruiken.

Lees het gehele artikel hier

Bron: Aftonbladet

8 reacties op “Kittel onder vuur in Zweedse krant wegens blauwe tong bij Touchdown en Forever Young

  • Fem

    Schaf gewoon stang en trens af. Scheelt al de helft. Ik ken maar weinig paarden die echt fijn op die hele ijzerhandel lopen.

  • Jan Jonas

    Schuld ligt bij de jury en het verkeerd gebruik van stang en trens. Dat duidelijk te zien op de foto’s. Als ik jury was had ik de ruiter/amazone de ring uit gestuurd.

  • Sjak Arts

    Bij FEI (en KNHS)wedstrijden wordt aan de zijkant de neusriem even aangeraakt door de betreffende steward. Op geen enkele wedstrijd wordt de ruimte met de neusriem boven op het neusbeen gecontroleerd. Nergens!
    Op die 1,5 cm ruimte wordt al decennia lang aangedrongen door de wetenschap. Zie bv de rapporten van ISES, de commissie van het Franse Parlement inzake het paardenwelzijn op de komende Spelen en de bevindingen van de ethiek en welzijns commissie van de FEI.
    De FEI heeft de implementatie hiervan om duistere redenen nog maar eens op de lange baan geschoven. De KNHS heeft VIJF jaar na invoering van de neusriem regel de stewards nog steeds geen ‘tapert gauge’ ter beschikking gesteld!!
    Dat aansnoeren moet in de praktijk niet meer getolereerd worden!
    En tevens moeten de juryleden worden verplicht de combinatie van open monden, spanning en verzet streng te bestraffen.
    Dan worden ruiters (en trainers) gedwongen anders te gaan rijden willen ze het einde van de proef halen zonder uitgebeld te worden.
    De FEI zou er goed aan doen het oude artikel 401 weer in ere te herstellen.
    En de vereisten uit dit artikel moeten de leidraad worden bij alle hippische opleidingen, bij alle jury cursussen en voor alle ruiter, trainer en coaching opleidingen.
    In Den Bosch liepen in PSG zeven combinaties mee die het aangluren niet waard waren. Bij het ZZ ben ik van ellende weggelopen.
    Met andere woorden; voor activisten was het ongelofelijk eenvoudig om daar aan beeldmateriaal te komen…..

  • NielsMats

    Ook hier weer komt het algemene probleem naar boven. Waarom reageerd het FEI, de aangesproken juryleden en ruiters niet?
    Denken ze nu echt door niet te reageren en het dood te zwijgen dat de storm wel gaat liggen en dat dit de zaak goed zal doen.
    Telkens weer wordtdezelfde fout door ruiters, officials en het FEI gemaakt door niet op een normale goed gefundeerde manier te reageren. Door niet te reageren maak je het voor de buitenwereld alleen maar groter en neemt het draagvlak voor sport met paarden steeds meer af en gaan we dus langzaam maar zeker op weg naar een totaal paardensportverbod.

  • Sjak Arts

    Helemaal mee eens Niels !!!!

  • V.kuik

    Ik als jury zie dit wel vaker, ik straf t af en haal zelfs de ruiter bij me. Wat Fem hier zegt is natuurlijk grote onzin want denk je nu dat dat met trens niet gebeurd. Onkunde bij mensen vandaag de dag, stang en trens gebruik je op hoger niveau om de hulpen kleiner te kunnen geven, niet omdat je paard sterk is en dat je ‘m wel eens in de ‘bek kunt raggen’. Dus kun je er niet mee rijden doe het dan ook niet.
    Wat de jury’s betreft heb ik Isabel in den Bosch met haar andere paard gezien die een waardeloze serie om de pas liet zien en toch bijna een 7 gemiddeld kreeg. Maargoed bij veel dingen vind ik dat men te ver gaat in alles onder een vergrootglas, en dat merk kan filmen wat ie wil een t slechte momentje er uit kan halen om zo iemand onderuit te halen, er gebeuren zo veel andere dingen ook met andere dieren maargoed als dit idd waar is moeten ook de jury’s en de steward aangesproken worden, het is al lastig genoeg tegenwoordig en eerlijk gezegd is dit begonnen met bepaalde mannelijke ruiters, helaas word die manier van rijden, met voorbenen in de neusgaten, beloond en worden de eerlijke ruiters nu ook de dupe, en ligt onze sport onder vuur. Vind ik ook de opleiding bij de KNHS een aanfluiting, helaas.

  • Marlies

    Inderdaad V.kuik het is met een paar mannen begonnen en die zijn er mee weggekomen omdat ze een grote mond hebben en zelfs jury’s en stewards bedreigden. En op die manier zijn veel mensen met dit gedrag weggekomen! Als er al wat van gezegd werd dan kreeg je bedreigingen naar je hoofd en die waren in een behoorlijk aantal gevallen niet mis! Daarom zei men vaak ook maar helemaal niets, zelfs niet op een voorzichtige manier.

  • Maarten

    wie zijn dat dan die mannen nederlanders?,buitenlanders?,jullie maken mij nieuwschierig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Kirsten Brouwers’ Grand Prix-paard Foundation verder als leermeester

Twee op een rij voor Rodrigo Giesteira Almeida en KWPN-merrie Karonia.L

Smolders’ Kaspar R en Osterhoffs’ Kentucky TN naar Cian O’Connor

Madeleine Witte naar dubbele zege: ‘Na het afgroeten kan ik zo weer opnieuw beginnen’

Startlijst tweede WK-selectie online

Rêveur de Hurtebise overleden

Data KWPN Kampioenschappen 2025 bekend

Sam dos Santos blijft de overwinningen aan elkaar rijgen

Olympisch kampioen TSF Dalera BB drachtig