Teleurstellende start EK para-dressuur, Den Dulk enige lichtpuntje - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Teleurstellende start EK para-dressuur, Den Dulk enige lichtpuntje

Op de eerste dag van het WK para dressuur in het Deense Herning kwamen de Nederlandse deelnemers haperend uit de startblokken. Frank Hosmar met Alphaville (v. Sandreo) eindigde in zijn openingswedstrijd slechts als zevende. Ellen van de Berg, die met Showdiva  (v. Havidoff) als individuele ruiter aan dit EK meedoet, eindigde als achtste. Voor het enige lichtpuntje zorgde Nicole den Dulk met Fifty Fifty (v.Florestan). Zij reed een fijne proef en staat zevende.

Frank Hosmar was niet tevreden. “We kregen in de galop te veel last van spanning en dat wreekte zich in de waardering. Ik ben nu als zevende geëindigd en dat is mijn slechtste resultaat ooit op een kampioenschap”, aldus Hosmar, die de oorzaak van de spanning weet aan het rumoer rond de ring. Daardoor ging zijn eerste galopwissel, anders één van de sterkste onderdelen van zijn rit, geheel de mist in en was de tweede ook niet optimaal. “Dat was balen, want de punten voor deze onderdelen tellen dubbel en nu kreeg ik in plaats van negens een vier en een zeven. Dat kost dus heel veel punten.”

Ook Ellen van de Berg liep met een gezicht als een oorwurm. “Ik had voor mijn gevoel geen last van zenuwen en mijn merrie had geen last van spanning in de ring. We begonnen sterk, maar wisten dat niveau niet vast te houden, mede door het ontstaan van spanning in de galoponderdelen”, aldus Van de Berg. In grade IV gaat Sophie Wells aan de leiding met KWPN’er Valerius.

De enige van het Nederlandse kamp die stralend de ring verliet was Nicole den Dulk, die in grade 1B startte. “Ik ben tevreden over mijn paard en mijzelf, maar moet tot de conclusie komen dat het jurylid bij H het goed heeft gezien met een waardering van ruim 70%. Voor mijn gevoel hebben we punten gescoord in het drafgedeelte. Dat is in mijn proef heel kort, maar Fifty Fifty bleef super in zijn ritme lopen.”

Bondscoach Joyce Heuitink was niet tevreden. “De paarden in grade IV van Hosmar en Van de Berg hadden beide in hun proef te veel last spanning en dat kwam met name tot uiting in de galop. Als excuus moet gelden dat het achter de juryhokjes zeer onrustig was en dat de paarden daardoor spanning opbouwden. Bij de rit van Nicole moet je vaststellen dat de drafreprises deze keer heel mooi en vlot van tempo werden gereden. De stap was goed, maar omdat de stap zeker 75% van de proef uitmaakt, is het belangrijk dat die stap top is. Bij Nicole was deze keer de stap goed, maar net niet goed genoeg voor een negen. Daarbij hield de amazone steeds een iets open beeld in het front”, aldus de bondscoach.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses / KNHS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook