Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Een springgefokt veulen mag van geluk spreken

Opinie
Jan Greve liet zich onlangs kritisch uit over de dressuursport, zowel over de ruiters als over de paarden en zeker zij die op hoog niveau rijden. Het verschil in type ruiters en paarden tussen dressuur en springen is groot. Greve heeft het treffend omschreven, vindt Paardenkrant-Horses.nl lezer Ruud van Heusden. 

Dat werd nog weer eens bevestigd toen ik vrijdag op Jumping Amsterdam bij het voorterrein stond te kijken. Op het voorterrein verwacht je dat de paarden ontspannen losgereden worden, hun eventuele stalmoed kwijt kunnen of hun spanning van de vreemde huisvesting. Je zou verwachten dat daar slechts de basisgangen geoefend worden, een appuyementje en dan is het genoeg.

Mond open en oren naar achter

Maar niet in de dressuurwereld. Daar gaan we nog even de moeilijkste oefeningen doen, pirouettes, piafferen, het kan niet op. Je ziet dressuurpaarden met de benen in gepakt alsof ze naar de Noordpool moeten. Neusruimen super strak aangesnoerd, kinketting natuurlijk ook.

De nodige ruiters met sporen die bij een cowboy nog niet zouden misstaan. Paarden lopen bijna allemaal met hun mond open en oren naar achter. Menig ruiter ziet er niet tegenop om op grove wijze een stop te maken of juist onnodig ruw aan te drijven.

Wat hebben ze thuis gedaan?

En dan natuurlijk de oortjes(microfoontjes). Ruiters komen naar een wedstrijd en hebben dan blijkbaar nog aanwijzingen nodig. Wat hebben ze dan thuis gedaan? Alsof Giovanni van Bronkhorst aan Robin van Persie voor een wedstrijd bij het warmlopen nog gaat vertellen dat je een bal het beste geplaatst kunt spelen door met de binnenkant van je schoen te trappen.

Voorterrein verandert bij toverslag

Later die middag is er een springwedstrijd. De sfeer op het voorterrein verandert bij toverslag. Alles krioelt door elkaar, Maakt een sprongetje, praat wat met elkaar en zit rustig op zijn paard naar de monitor te kijken hoe de concurrentie het er afbrengt in de ring.

Conclusie: je mag van geluk spreken als je als veulen springgefokt op de wereld komt.

Ruud van Heusden, Delft

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

5 reacties op “Laat je horen! Een springgefokt veulen mag van geluk spreken

  • A. van Duinen

    Beste meneer Ruud van Heusden, wat fijn dat u dit heeft geschreven en dat het hier staat is al een wonder op zich. De dressuur is tegenwoordig niks meer dan een machine die gecontroleerd moet worden door de ruiter. Plezier in deze mooie sport is niet meer te zien (op hoog niveau) en tja de paarden die stralen niet meer want dat mogen en kunnen ze niet meer. Alsmaar presteren is het toverwoord! Tijd voor verandering en meer kennis en kunde namens het paard, op naar blije paarden die stralen vanaf de eerste stap! Zolang we niet veranderen, veranderen de paarden echt niet mee! We moeten aan de zelfreflectie!

  • A.K.

    Dit zijn geen nagels maar SPIJKERS op de kop slaan, ik heb ook al meermaals de top aan het werk gezien thuis en kreeg altijd hetzelfde gevoel, blij dat ik mijn paarden in mijn sport zo niet hoef te ” bewerken”

  • hans

    In het verlengde van redenatie van de heer Van Heusden, die het raar vindt dat dressuurpaarden op het voorterrein als warming up de oefeningen uitvoeren die ook in de ring getoond moeten worden, verwacht je een zelfde zienswijze inzake springen. Daar hoeven dan op het voorterrein geen hindernissen meer te staan. Door inconsequentie maakt de schrijver hier echter een andere keuze. Ieder zijn menig, ook de heer Van Heusden, maar het is wel apart dat De Paardenkrant plek wil bieden aan zo’n geheel ongefundeerd stuk stemmingmakerij. Wie of wat schiet hier nu ook maar iets mee op?

  • Hans

    Gezien de beschrijving van oefeningen die werden gereden op het voorterrein, moet u de FEI Worldcup Grand Prix gezien hebben. Als de deelnemerslijst gelegd wordt naast de wereldranglijst, blijkt het de wereldtop te betreffen. De 5 koppige jury kon de verrichtingen in de ring dan ook in 14 van de 17 combinaties boven de 70% beoordelen. Op het voorterrein worden de combinaties nauwlettend in de gaten gehouden door een steward, zijnde een internationaal jurylid. Alle neusriemen worden gecontroleerd op strakheid, alle paarden worden gecontroleerd op doorsporen, de wijze van losrijden wordt in de gaten gehouden voor wat betreft de hoofdhalshouding van het paard en zo voort. Kortom, het welzijn van het paard wordt gedurende de gehele verrichting gemonitord. Mocht de heer Van Heusden enige misstand hebben geconstateerd en mocht het zo zijn dat het paard daar in enige wijze als slachtoffer de dupe van was, dan had hij de steward hierop moeten wijzen. Het zogenaamde leed te laten voortduren zonder daar op enigerlei wijze een einde aan te maken, diskwalificeert hem van het achteraf fabriceren van een tekst vol stemmingmakerij die in zijn geheel geen fundament kent.

  • Hans

    En voor wat betreft de conclusie dat je als veulen beter als springgefokt ter wereld kunt komen, zal de schrijven vast Cosmo van Rothenberger bedoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.