Ga naar hoofdinhoud

Live: Goud voor Dujardin, Cornelissen bestolen

Goud voor Charlotte Dujardin, zilver voor Helen Langehanenberg, brons voor Kristina Sprehe. En een grote sportieve kater voor Adelinde Cornelissen die vandaag in Caen zeker een medaille had moeten winnen op de Wereldruiterspelen. Met name in piaffe kreeg Adelinde veel te weinig waardering, waardoor zij ten onrechte naast het podium valt.

In het begin van de proef leek alles nog goed te komen voor Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival. De combinatie schakelde voorbeeldig van passage naar uitgestrekte draf en met de highlights van Parzival nog te gaan (piaffe, wisselseries) leek Adelinde rechtstreeks op een individuele medaille af te stevenen.

Maar het pakte helemaal anders uit. Vanaf de verzamelde stap regende het lage cijfers, ook voor de prachtige, klassieke piaffes. In het tweede deel van de Special won Cornelissen wel wat terrein terug, hoewel Parzival na de uitgestrekte galop even niet meer van de hand af wilde komen. Maar verder dan de vierde plaats kwam Adelinde niet. Zij en haar geweldig in vorm stekende Parzival verloren van Damon Hill, die de hele proef de mond open had en enkele foutjes maakte. En van Desperados die vandaag geen pas gelijk was in passage.

De Special-proef van Helen Langehanenberg en Damon Hill werd heel gelijkmatig beoordeeld. De hengst was vandaag niet in absolute topvorm, zocht in passage in het begin nog wat de balans en had moeite met de eerste piaffe. Ook was de mond van Damon Hill regelmatig geopend. Gaandeweg ontstond meer power en controle en dat resulteerde in 84,510%, voorlopig de tweede plaats achter Charlotte Dujardin en Valegro.

Valegro was juist wel in blakende vorm. Maar maakte wel drie foutjes. De inzet van de eerste piaffe, de laatste van de wissels om de twee passen en de inzet van de laatste serie om de pas kenden allemaal zo hun problemen. Toch neemt Charlotte Dujardin ruimschoots de leiding in de Special met 86,764%.

Desperados en Kristina Sprehe konden vanmiddag nog steeds teren op de goede Grand Prix van gisteren. De hengst was deze keer in passage geen pas gelijk, maar dat weerhield de juryleden er niet van om met achten te strooien. Met 79,748% gaat de Duitse nu aan de leiding.

Na afloop van haar proef was Anna Kasprzak niet helemaal tevreden over zichzelf. Ze had haar paard Donnperignon veel beter voor elkaar dan gisteren in de Grand Prix. Maar de Deense reed ook een kostbare (en domme) fout in het programma. Met 77,297% staat Kasprzak nu tweede achter Tinne Vilhelmson.

Zes procent maar liefst bedroeg het verschil tussen Susan Hoevenaars en Isabelle Judet enerzijds en Dietrich Plewa anderzijds. Het Australische en het Franse jurylid gaven ruim 80 procent aan Tinne Vilhelmson en Don Auriello, Plewa zat zes procent en drie plaatsen lager. Hoe het zij, de Zweedse amazone en haar beeldschone paard gaan voorlopig aan de leiding in de Special van de Wereldruiterspelen.

Painted Black was in de Special op de Wereldruiterspelen niet zo glanzend in vorm als eerder deze week in de Grand Prix. De KWPN-hengst van Morgan Barbancon was een beetje mat en soms in zijn houding wat nederig. Na een grote fout in de wissels om de pas kwam 4,1 op het scorebord te staan. De totaalscore was 74,902%, voorlopig de achtste plaats.

Over Steffen Peters en Legolas konden de juryleden het niet eens worden. Liselotte Fore uit de Verenigde Staten vond zijn Special prachtig en plaatste haar landgenoot op 1, Stephen Clarke zag er slechts een dertiende plaats in. Gemiddeld kwam de score uit op 75,770% en daarmee plaatste Peters zich als derde precies tussen Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud.

Niet grote namen als Patrik Kittel of Carl Hester, maar een debutante uit de Verenigde Staten stootte vanmiddag als 21-ste deelnemer die andere debutant, Diederik van Silfhout, van zijn Special-troon. Na een fantastische rit op de KWPN-er Verdades (Florett As uit een tuigpaard-moeder, gefokt door wijlen Piet Crum uit Herveld) kwam zeer verdiend 77,157% voor Laura Graves op het bord te staan.

Laura Graves bouwde haar rit prachtig op. Vol harmonie stuurde ze haar gehoorzame en actieve paard door de drafsectie om in het laatste deel toe te slaan. Geweldige wissels, pirouettes en traversales. Op de laatste lijn kon de Amerikaanse haar paard nog voldoende aan het been houden om in dit allerzwaarste stuk de winst niet meer uit handen te hoeven geven.

Of dressuur ook spannend kan zijn! Gedurende de hele rit van Hans-Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN wisselden de scores nogal, om aan het eind pal achter Diederik van Silfhout uit te komen: 75,560%. Twee Nederlandse combinaties staan dus hoog genoteerd in een Special waarin de verschillen heel erg klein zijn. Van Silfhout en Minderhoud zijn daarmee ook geplaatst voor de Kür-finale van komende vrijdag.

In het eerste deel ging de aanvallend rijdende Minderhoud zelfs even aan de leiding. Maar na de matig beoordeelde stap van Johnson duikelden Hans Peter en zijn KWPN-hengst vele virtuele plaatsen. Om aan het eind, na een geslaagde galoptour, een goede laatste lijn en mooie algemene scores (waaronder 8,1 voor houding, zit en effectiviteit van de hulpen) op de voorlopige tweede plaats strak achter Van Silfhout, maar pal voor Carl Hester uit te komen. Opvallend genoeg noteerde het Nederlandse jurylid Francis Verbeek verreweg de laagste klassering en stond Johnson bij de Duitser Dietrich Plewa fier bovenaan.

De juryoordelen over Patrik Kittel en Watermill Scandic liepen sterk uiteen. Susan Hoevaars uit Australië zag de Zweed winnen, Stephen Clarke plaatste Kittel op de voorlopige elfde plaats. Hoe het zij: de 74,902% voor Kittel en zijn KWPN-hengst vormen geen enkele bedreiging voor leider Van Silfhout en nummer twee Minderhoud.

Ook de gelouterde combinatie Valentina Truppa-Fixdesign Eremo del Castegno vormde geen enkele bedreiging voor de leidende positie van Diederik van Silfhout. Tot aan de wisselseries kon de Italiaanse nog behoorlijk aanhaken bij de kop van het klassement, maar drie moeizame series galopwissels deden de score van ruim 75 procent naar uiteindelijk 73,88% duikelen.

Diederik van Silfhout, de 26-jarige debutant in het Oranje-team, is zeker van een plaats bij de beste vijftien combinaties die vrijdag mogen deelnemen aan de Kür op muziek. De Spaanse ruiter Jose Daniel Dockx kwam met Grandioso uit op 74,09%.

De verschillen waren klein, maar de Special van de Wereldruiterspelen kreeg vlak voor de middagpauze een nieuwe leider. Het is een debutant, net afgezwaaid uit het Rabo Talententeam: Diederik van Silfhout. Met de KWPN-hengst Arlando NH N.O.P. zette hij na een foutloze proef 75,924% op het scorebord.

In het begin van de Special nam Van Silfhout gelijk al een voorsprong. Vooral de passages werden steeds met dikke achten beloond. Toen de eerste piaffe niet goed uit de verf kwam, verspeelde Van Silfhout weer een beetje krediet bij de juryleden. Maar gaandeweg de proef werkte Diederik zich terug, met ogenschijnlijk simpel uitgevoerde oefeningen in galop en opnieuw met een sterke piaffe-passagetour aan het eind. Via de slotcijfers (met name de 8,3 voor houding en zit) kwam Van Silfhout dan alsnog aan de leiding.

Aan Edward Gal lag het eerder vanmorgen niet. Met veel lef reed de Glock-ruiter de Special binnen, in het eerste deel verzamelde hij veel punten door goed te schakelen tussen passage en uitgestrekte draf. Maar toen het moest gebeuren gaf zijn paard Glock’s Voice niet thuis.

En zo mislukte dus de poging van Edward Gal om de matige prestatie van zijn paard in de Grand Prix in vergetelheid te brengen. In de eerste de beste piaffe werkte Voice niet goed mee, ook de overgang was niet mooi gedragen. Later kwam opnieuw 5,4 op het scorebord te staan toen de hengst een fout maakte in de wissels om de pas en bij de tweede serie eners op de A-C-lijn was het gemiddelde cijfer zelfs 4,4. Met een soort courbette hield Voice halt, waarna de totale score uitkwam op 70,392%.

Michael Eilberg kon de Special wél gebruiken als revanche voor een matige prestatie in de Grand Prix. Met grote klappen liep Half Moon Delphi van de grond. Vooral in passage imponeerde de zoon van Dimaggio, die daarnaast prachtige galoponderdelen toonde. In de traversales kwam de schimmel wel wat achter de loodlijn. De juryleden hadden 75,378% over voor het optreden van de jonge Britse ruiter.

Minna Telde had haar eenogige held Santana er veel beter aan staan dan gisteren in de Grand Prix. Veel expressie, scherp uitgevoerde oefeningen, mooie wissels en pirouettes, wel hier en daar een foutje. En natuurlijk een draagprobleem in de overgangen in en uit de piaffe. Score: 71,415%.

Hier heeft de Fransman Marc Boblet jarenlang voor getraind. Om voor eigen publiek, voor best al een aardig gevuld, zonovergoten stadion in Caen een mooie Grand Prix Special te rijden. Begin dit jaar mocht hij in Lyon in de Wereldbekerfinale al voor het mondiale voetlicht treden, nu dan 70,882% op de Wereldruiterspelen. Noble Dream Concept Sol verloor hier en daar een been, maar maakte toch vooral indruk met enorm veel afdruk en expressie in beweging.

Vanaf vandaag zijn het de individuele resultaten die tellen in de dressuurring van de Wereldruiterspelen in Caen. In de Grand Prix Special komen de 30 beste combinaties uit de Grand Prix in actie. Eerste starter Inessa Merkulova uit Rusland liet zien hoe de dressuursport steeds breder wordt.

De Russin reed met haar paard Mister X een keurige GP Special, met veel expressie en verzameling. Een paar kleine foutjes brachten het resultaat omlaag, maar 70,28% was best een beetje magertjes voor dit aansprekende begin van de individuele titelstrijd.

 

Hans Peter Minderhoud rijdt als 19e starter om 14.15 uur binnen met Glock’s Johnson TN. De topfavoriet Charlotte Dujardin komt om 15.55 uur in actie. Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P. sluiten om 16.25 uur de rij. Isabell Werth heeft haar Bella Rose afgemeld vanwege een hoefzweer.

Klik hier voor de uitslagen
De wedstrijd is live te volgen op Nos.nl
.
Klik hier voor foto’s van Arnd Bronkhorst.

Bron: Horses

26 reacties op “Live: Goud voor Dujardin, Cornelissen bestolen

 • Saskia

  Beetje jammer om te zeggen dat Voice niet thuis gaf; het paard is namelijk de spiegelvlak de ruiter. De fouten waren dus niet fe schuld van het paard, maar een gevolg van communicatie van ruiter naar paard.

 • Silvia van der Horst

  Klopt het dat de live scores het niet doen?

 • Andrea de Jonge

  Bestolen is toch wel een heel groot woord 🙁
  Het blijft helaas een jurysport

 • Laurie

  Zeker niet slecht gereden van Adelinde, maar een hogere plaatsing zou niet verdiend zijn. Alle overgangen teveel op de hand gereden, geen stille aanleuning, wederom geen goede linkerpirouet en geen verzamelde stap getoond door te vroege overgang naar piaffe. En ook de mond van Parcival was niet steeds gesloten. Damon Hill en Desperados bewogen veel meer door het lichaam en waren wel stil in de aanleuning en de ongelijkheid van desperados en de open mond van Damon Hill vielen wel mee. Valegro was natuurlijk een klasse apart, zelfs met fouten. Kleine hulpen, open hand gereden en fantastisch door het lichaam bewegend.

 • Han Coolen

  BESTOLEN !!!

  Je mag nog blij zijn dat de Jury in de tweede helft haar nog opwaardeerde..

  Ze heeft geluk dat Werth er ook nog tussenuit gevallen was.

  Kortom..Dressuur Nederland, het wordt tijd om eens naar binnen te kijken i.p.v. te wijzen
  naar anderen..

 • Esther

  Ik ben het met Laurie eens. Adelinde heeft haar medaille verloren door te laat binnen te rijden wat haar -2 opleverde. Om dan te roepen dat ze bestolen is vind ik wat ver gaan.

 • MJ Kochx

  Bestolen zou ik niet willen zeggen, het beeld van Parzival blijft toch altijd wat strak in de aanleuning en Damon Hill (ondanks de bij tijd en wijle open mond), Desperados en Valegro geven een wat smakelijker beeld. Je merkt toch dat het jurykorps dat nu hoger waardeert dan de pure ‘mechaniek’ waar Parzival wel goed in is. Ik kan heel goed leven met deze uitslag

 • Anne de Wekker

  Twee fouten van Adelinde zelf hebben haar het brons gekost, niks ‘bestolen’ door de jury!

  Te laat binnenkomen levert bij iedere jury een -2 op, wat met 7 juryleden natuurlijk heel hard aantikt! Daarnaast nog de véél te vroeg ingezette piaffe vanuit het stapgedeelte (of Parzival die duidelijk niet aan de hulp was, welke van de 2 het ook was, goed was het niet) kost zowel in je piaffe als in je verzamelde stap veel punten.
  Daarnaast was ook Parzival lang niet altijd gelijk achter in de piaffe alsmede in de uitgestrekte draf en ook was de mond niet altijd gesloten.
  Samen met de nog altijd erg knikkende aanleuning lijkt het me dat het jurykorps het hier helemaal bij het rechte eind had, hoezeer de medaille Adelinde ook gegund was.

 • Karel de Lange

  De redactie zou er goed aan doen wat minder door de nationalistische bril te kijken en haar mening aan de hand van de FEI-regels te formuleren en niet op het soms tenenkrommend commentaar van Laurens van Lieren. Kennelijk heeft ook Laurens met de voorgeschreven FEI-regels niks op en meent hij ons de visie van het polderdressuurwereldje voor te moeten schotelen.

 • Huub Valkenburg

  Chauvinisme……misschien kunnen we bij de volgende dressuurproeven een selectie juryleden aandragen die alleen uit Nederlanders bestaat, dan zijn we zeker van een paar (on)verdiende medailles

 • Huub Valkenburg

  Welgemeende hartelijke felicitaties voor het trio op het podium, dik verdiend, zonder ruk en trekwerk, daar kunnen zich velen een voorbeeld aan nemen. Steeds verneem ik nationale trots over de herkomst van Valegro, hierbij wil ik aanvullen dat dit vooral een verdienste is van Carl Hester en Charlotte Dujardin, zij zouden door het KWPN flink in de schijnwerpers gezet mogen worden. Hopelijk is dit een eerste aanzet.

 • P.Jensen

  Het is prima om sport door een licht gekleurde bril te kijken, maar met een uitsprak van de kaliber bestolen moet de redactie zich zeker schamen.

 • H. Paerels

  De open mond van de luid knarsentandende Parzival is van een geheel andere orde als de “open mond” van Damon Hill, zelfs een leek die dat verschil ziet.
  De open mond van Parzival is er één van ongenoegen en verzet agv een heel harde hand en een kinketting die bijna afbreekt (bij wijze van spreken), zo strak als die zit.
  De open mond van Damon Hill daarentegen (die overigens met een heel lichte stangteugel werd gereden itt Parzival) is een gevolg van “afkauwen” en dus juist heel wenselijk.
  Een paard dat nageeft ontspant zich in nek- en kaakgewricht. Als gevolg van die ontspanning “Opent” de onderkaak zich en laat het paard als het ware zijn onderkaak vallen van losheid.
  Dat zíe je en dat hóór je en dat is dus juist wat we willen. Dat heet afkauwen en is gewoon BASIS!
  Om die reden is het zo kwalijk dat sperriemen tegenwoordig zo afgesnoerd zitten: het belemmert een paard om de onderkaak te openen en af te kauwen!
  Die ruiters hebben vaak wat te verbergen!
  Dus “Chapeau” Helen en “Foei” Adelinde.
  Wat betreft Voice dat het slechts een reservepaard is en onervaren, zien we een paard dat gewoon niet goed opgeleid is. Het zou een kwestie moeten zijn van slechts de puntjes op de I zetten, maar Voice valt hier gigantisch door de mand.
  Excuses, excuses, maar geen van de Nederlandse deelnemers had een durchlässig paard onder zijn kont. Is dat niet het doel, het streven in de dressuur, hetgeen zich uit in Harmonie?
  Ze mogen in hun handen klappen met deze veel te hoge scores, die ze puur op naam hebben gekregen (en wellicht om Nederland niet te hard laten vallen).
  Misschien toch nog maar even wachten met het “weggooien” van het Skala, zoals de top in Nederland wil. Men lijkt spektakel-moe en wil weer van echte dressuur genieten.

 • H. Paerels

  Graag sluit ik me aan bij Karel de Lange vwb de vreselijke en incorrecte commentaren van Laurens v. Lieren.
  En tevens sluit ik me aan bij Huub Valkenburg vwb het fantastische Engelse trio, bestaande uit Carl Hester, Charlotte Dujardin en Michael Eilberg, iemand van wie we denk ik nog heel veel gaan horen. Net als Ingrid Klimke rijdend in maar liefst 2 disciplines in de GP, eventing én dressuur!!

 • Andrea de Jonge

  Nu ik de proef gezien heb en de uitleg gehoord: het is idd kwalijk om op zo’n tornooi -2 te krijgen wegens te laat binnen te komen. Adelinde kennende denk ik ook niet dat dit terect was…
  Ik laat het aan de matematici over of dit haar een medaille gekost heeft.
  Blijft over de proef zelf …
  ik kan me niet van de induk ontdoen dat deze toch wel met harde hand gereden werd , vooral de overgangen terug waren geensinds vloeiend te noemen en het algemene beeld vond ik niet ontspannen.
  Dit gezegd zijnde : wat is Parcival een wereldpaard zeg :)Topconditie ook !!!
  Ik hoop dat beiden dit niet aan hun hart laten komen en ons een mooie , lichtvoetige en ongedwongen kür laten zien.

 • Antonio

  Blijkbaar heeft Gisella Bartels’ een gevoelige snaar geraakt, bedankt daarvoor. Mijn dank gaat ook uit naar allen die tot nu hierop gereageerd hebben, iedereen was genuanceerd, hopelijk heeft e.e.a. zijn uitwerking op de bondscoach, op de NOS en op de hippische journalistiek. We moeten ze wakker schudden, het trekken, rukken en drillen dient gestopt te worden. Dat het zonder kan heeft het podium van vandaag getoond. Balkenhol, Klimke, Schmidt, Nivelle, Hester en van Bergen zijn de ware Reitmeister, Allen verlagen zilch niet tot……,,

 • Alfred

  Stolen? Please. She threw it away. She did not medal because the people who placed above her rode a better test, plus did not make the beginner mistake of entering the court late. Only half the Dutch bothered to shown up with their A game today.

 • Nena

  Super goed gereden!
  Wat maakt dat foutje uit ?
  Paard is paard niet voor spelbaar , dat is een mens ook.
  Je traint ervoor maar ook dan kan het nog misgaan veel kun je van te voren zeggen ! Maar oordeel niet te snel .
  Dit heb je super goe gedaan je mag trots zijn!

 • Linda Dijks

  Deze hele wedstrijd is besmet met vriendjespolitiek. Allereerst werd het Adelinde verboden richting ring te rijden, vervolgens lieten ze de startbel te snel gaan, zodat het leek of Adelinde te laat was, en er dus 2 punten per jurylid (!) van de score werden afgetrokken. Ik vond dat er bij wel meer ruiters zuinig werd gejureerd, waarschijnlijk allemaal om Dujardin te laten winnen.
  De top 3, als het wel eerlijk was gegaan:
  1 Helen Langehanenberg
  2 Adelinde Cornelissen
  3 Charlotte Dujardin

 • Callin

  Mooi om te lezen dat bijna iedereen steeds meer ziet dat de weg die de dressuur op is gegaan, doodlopend is, met rijden dat het paard schaadt (zacht uitgedrukt). Redactie: Leer hiervan en hou op met zulke tendentieuze stukjes te schrijven met een oranje bril op. Dat is niet in het belang van deze site en al helemaal niet in het belang van het paard. Maar hee, dat is niet zo belangrijk natuurlijk, want sport is sport en het paard een attribuut. Of zou er toch iets aan het veranderen zijn? Laten we het hopen.

 • Rob Nijland

  Wat een verschrikkelijk onsportief geschreven stuk tekst…. Niveau basisschool.

 • Huub Valkenburg

  Calllin verwoordt het juist echter: ook deze site of afhankelijk van het paardenbedrijfsleven, te kritisch zijn zou te veel geld kosten, inkomsten die uit commercieel oogpunt nodig zijn. Deze site wordt naar mijn bescheiden mening niet in stand gehouden door idealisten die paardrijkunst voor ogen hebben, half hippisch Nederland gaat steigeren als het paard centraal gesteld wordt, het symbool €, goed en status is waar het om gaat, hoe dat verkregen werd/word doet niet te zake, het doel heiligt de middelen, of denkt iemand daar anders over……….?

 • H. Paerels

  Dit ben ik met je eens, Huub. Toch ben ik ook van mening dat de gehele paardensport afhankelijk is van de goodwill van het publiek. Du moment dat publiek (van toeschouwer tot beoefenaar, fokker enz.) in de gaten krijgt dat men om de tuin geleid wordt door de topruiters vwb de trucage die we voorgeschoteld krijgen, zal het niet meer zijn fiat hieraan willen geven. En uiteindelijk zijn alle belanghebbenden daar toch van afhankelijk, in de breedste zin. Dat dat nog een lange weg zal zijn, geloof ik zeker.
  Bekend is dat men altijd de winnaar achterna loopt, ongeacht hoe het resultaat verkregen is.
  Door mensen wetend te maken kunnen ze andere keuzes maken en ik heb heel sterk het gevoel dat die omslag gaande is.
  Wellicht is het een kwestie van tijd en veel goede voorbeelden uit het buitenland (momenteel) waardoor mensen het verschil leren zien.
  Ook in Engeland en Duitsland wordt goed geld verdiend aan de paardensport, dat hoeft niet “over de rug” van het paard te gaan. Het welzijn van het paard kan veilig gesteld worden mits er andere keuzes gemaakt gaan worden.
  Het zal inderdaad een hele klus zijn voor we de huidige groep mensen, die het nu voor het zeggen hebben, uit het zadel hebben getild en belanghebbende partijen anders kunnen laten denken, terwijl ze toch hun geld kunnen verdienen.

 • Karel de Lange

  Met een vierde plaats mag Adelinde nog meer dan tevreden zijn. Dit soort GP- presentaties zijn geen medaille en ook geen vierde plaats waardig. Het wordt tijd dat de redactie en Laurens van Lieren de uitvoeringen van de schadelijke rollkür op zijn merites gaan beoordelen. Met dressuur, zoals die de FEI wordt voorgeschreven, heeft dit in elk geval niets van doen.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152720945092049&set=pcb.10152720946942049&type=1&theater

 • Bart

  If you can’t stand the heat, stay out of it. Dressuur is en blijft jurysport, dat weten we. Dat er op het WEG hele vreemde scores verschenen is jammer. Ook in het geval van Charlotte Dujardin zaten er duidelijk foute scores bij. Onderdelen met ook voor niet-amateur-maar-gewoon-liefhebber duidelijk zichtbare foutenwerden met 7,6 en soms hoger beoordeeld. De ‘mindere goden’ werden bij ieder foutje genadeloos afgestraft, maar ‘de top’?
  En sorry voor de fans, maar ook na het klinken van het belsignaal zag het er niet naar uit of Adelinde haast maakte met binnenkomen. Met nog maar 15 seconden nog piafferen bij de E en dan nog 3/4 ronde rond de ring te gaan maken is vragen om moeilijkheden. Kom eerst op tijd (minimaliseer de risico’s) en ga dan klagen.
  Kijk de beelden van Charlotte eens terug en kijk wanneer de ring voor haar opengemaakt werd! Seconde of 10 voordat haar tijd om was?

 • amber van zon

  redactie lees aub de artikelen van de hoefslag en zie wat juiste verslaggeving is., dit is wel erg gekleurd en zielig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook