Ga naar hoofdinhoud

Moeten landenwedstrijden dressuur meer een ‘team effort’ worden?

[email protected]
Het Nederlandse dressuurteam (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)

IOC-voorzitter Thomas Bach vindt dat de landenwedstrijd dressuur in teamvorm verreden zou moeten worden. Dus bijvoorbeeld als carrousel op muziek. FEI-dressuurcomité-voorzitter Frank Kemperman experimenteerde op Jumping Indoor Maastricht met een dressuurquadrille en met een pas-de-deux-wedstrijd. Ook KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers deed in De Kettingbrief een oproep om van paardensport meer een teamsport te maken. Wat vinden jullie van het idee om van de landenwedstrijd dressuur een ‘team effort’ te maken?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Anky van Grunsven, Monique Peutz en Dinja van Liere

Van: Anky 

Anky van Grunsven, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Anky van Grunsven, dressuuramazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor mij is dit een absoluut verkeerde gedachte om de sport vooruit te helpen. Ik ben voor vooruitgang en ik wil geen stap terug maken. Vroeger waren er veel acht- of viertallen bij landelijke wedstrijden. Achtallen bestaan al enkele jaren niet meer en de viertallen lopen ook behoorlijk terug. Voor een dergelijke teamwedstrijd maak je veel meer onkosten omdat je meer paarden nodig hebt. Denk aan extra stallen en meer losrijterreinen. En waarom gebeurt dit alleen bij dressuur en niet bij de andere paardensporten? Er zijn genoeg andere sporten, waaronder turnen, waar iedere sporter zijn eigen ding doet en dan worden de individuele punten ook bij elkaar opgeteld voor de landenwedstrijd. Je kunt niet verwachten dat er mensen naar een Olympische Spelen gaan kijken waar zestig ruiters een Grand Prix rijden. Als het om topsport gaat, kun je beter de beste dertig laten rijden. Om de sport vooruit te helpen moet er iets veranderen. Ik vraag me al twintig jaar af waarom ze niks aan de jurering doen. Bijvoorbeeld het schrappen van de hoogste en laagste score. Daarnaast zou je de hele fokkerij en juryopleiding moeten aanpassen voor een teamformat als een pas-de-deux of een dressuurquadrille om paarden te fokken die op elkaar lijken en hetzelfde bewegen. Dat betekent dat je gaat inleveren op kwaliteit. Dat kan niet de bedoeling zijn.


Van: Monique 

Monique Peutz, jurylid FOTO PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK
Monique Peutz, jurylid FOTO PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK

Het signaal is duidelijk, maar het blijft moeilijk. Ik realiseer me dat we hier iets mee moeten doen, anders raken we straks onze geliefde sport kwijt en met name op Olympisch niveau. De pure liefhebbers blijven wel naar dressuur kijken, maar voor het grote publiek moet onze sport aantrekkelijker worden gemaakt. Alleen heb ik daar niet één-twee-drie de beste oplossing voor. Je kunt het publiek misschien beter bij de sport betrekken door ze mee te laten jureren met een app en beter uitleg geven over het jureren. Een carrousel op muziek lijkt mij niet een ideale oplossing. Je kijkt dan naar andere kwaliteiten, daarbij is het lastig om vier gelijke paarden bij elkaar te zoeken. Dit wordt op een andere manier beoordeeld. De beste combinaties komen dan niet bovendrijven omdat de ruiters zich aan elkaar moeten aanpassen. Ze moeten synchroon rijden, dus je kunt je paard niet optimaal voorstellen. Rijtechnisch wordt de kwaliteit dan minder.
De landenwedstrijden duren nu vaak wel erg lang. Dat is niet aantrekkelijk, maar dit is niet de juiste oplossing want het beste paard en ruiter moeten wel boven komen drijven. Paarden zijn individuen. Ieder paard heeft andere kwaliteiten en de samenwerking met de ruiter is ook doorslaggevend.


Van: Dinja 

Dinja van Liere, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Dinja van Liere, dressuuramazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dit is een leuk idee, maar het lijkt me in de praktijk nog niet zo simpel. De dressuurproef die tijdens de landenwedstrijd wordt gereden, mag best worden aangepast, bijvoorbeeld door met zijn tweeën in de baan te rijden. Maar dan moeten ze het wel tegen elkaar opnemen, dus met een ander land in de baan. Voor een combinatie is het ingewikkeld om zowel je paard voor een individuele proef als voor de carrousel geschikt te hebben. Je hebt met verschillende paarden en ruiters te maken die op verschillende locaties verblijven. Ze zouden dan toch intensiever met elkaar moeten gaan trainen. En je hebt paarden nodig die makkelijk bij elkaar gaan. Ik weet niet of dekhengsten zoals Johnson of Arlando makkelijk naast een merrie zouden kunnen lopen. Heb je geen ander type paard nodig voor carrousel? Niet iedere ruiter heeft minstens twee geschikte Grand Prix-paarden tot zijn beschikking. Dan komt het al gauw neer op één team dat individueel start en één team voor de landenwedstrijd. Het zou zonde zijn als het niveau in teamverband dan lager zou uitpakken. Om die reden kan ik er ook prima mee leven zoals het nu is. Het teamresultaat is nu ook afhankelijk van de percentages van de ruiters. Afgelopen Olympische Spelen zag je dat het team er flink onder leed toen een combinatie problemen had. Dus ik denk dat er wel degelijk een teamspirit is.

Deze [email protected] verscheen donderdag 17 november in De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

4 reacties op “Moeten landenwedstrijden dressuur meer een ‘team effort’ worden?

 • hettie

  team? waar zit de reserveruiter in de auto?

 • eddy crul

  Onze mening zal hier niets ter zake doen. Het FEI zal doen wat nodig is om de financiële kant zo rendabel mogelijk te maken. Op één manier is dit logisch. De nationale ploegen zijn er bij gesleurd voor de subsides van de staat. Belastinggeld dus. Zo betalen mensen die 1200 E in de maand verdienen mee aan de sport van de rijke eigenaars aan de top. OK. Dit is in vele sporten zo,maar toch even een punt om over na te denken. vr gr EC

 • Peter de Boer

  Ik ben het eens met Thomas Bach. En totaal oneens met de 3 dames. Het gaat om een team efford waar als voorbeeld een carrousel op muziek genoemd word. Waarom moeten we dan gelijk negatief in de prehistorie denken??? Wie zegt dat het synchroon moet? Dat het gelijke paarden moeten zijn? Als ik Totilas, Valegro, Belarossa en doe er Fuego samen in de ring zou kunnen zien lopen koop ik een kaartje! Niet voor dit eeuwenoude zelfde doodsaaie rondje wat 90X herhaald word! Terug denkend aan Fuego in Kentucky, hij werd te hoog gepunt omdat er een atmosfeer in het stadion ontstond wat nog nooit gebeurt was. De energie, het enthousiasme was overweldigend. Misschien moeten we daar eens wat mee?! Dat ook mensen die niet zo veel met paarden hebben toch geraakt worden en meegenomen worden in een kur. Om het aantal terug naar 30 ruiters te brengen vind ik ook heel slecht. Dan word het een olympische spelen voor een land of 8 en sluit je landen waar de dressuur in de kinderschoenen staat meteen voor de komende 50 jaar uit zoals oa de Aziese landen. Daar word op het moment voor miljarden geïnvesteerd in onze sport. Hun de toegang ontnemen doet de sport daar meteen doodbloeden, zijn we daar mee geholpen? Als ik zie dat mensen commentaar geven dat een Passo Fino zwaar mishandeld word omdat die zo snel beweegt terwijl die gang net zo natuurlijk is als een IJslander tolt. Dat is een probleem! En dat los je enkel op door de sport bekender te maken, de top breder te maken en kennis te verspreiden. Door het aantal starts terug naar 30 te brengen bereik je denk ik precies het tegenovergestelde en dan blijft het alsnog 30x datzelfde saaie rondje!

 • Brekelmans

  Evaluatie is ook hier wellicht van belang. Je wordt bijna moe van het lezen over wat zich zo allemaal afspeelt binnen de dressuurwereld. Het moet populairder worden, diervriendelijker, aantrekkelijker, minder corrupt etc etc. Anky degradeert de dressuursport tot een deelname van 6 landen op de Olympiade.
  De discussies houden niet over en adequate oplossingen heeft niemand. Misschien moet de vraag gesteld worden of Dressuur wel uitvoerbaar is als wedstrijdsport. Dressuur is niet meer of minder als het africhten van een paard. En inderdaad zijn er heel weinig mensen die daar in geinteresseerd zijn.
  Het rijden van wedstrijden lijkt meer op een bevestigingvan eigen kunnen.
  Waarom zijn shows als Appassionata, Cavalia,Clemence Faivre, Alizée Froment en vele anderen druk bezocht en vaak uitverkocht.
  Wellicht is daar dressuur voor geschikt en niet voor de wedstrijdsport waar stress en belasting van alle betrokkenen de boventoon voert. Om over rolkuur en andere verwerpelijke methoden maar niet te spreken. We leven in andere tijden en dan is evaluatie op zijn plaats. Hetzelfde geldt voor de military.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook