Ga naar hoofdinhoud

Mysterie rond eigendom Uthopia

Carl Hester met Uthopia
Iedereen dacht dat het Gouden teampaard Uthopia in eigendom is van voormalig eventingamazone Sasha Steward, en dat een klein gedeelte van het paard in eigendom is van ruiter Carl Hester en een syndicaat. Maar Horse & Hound meldt in haar meest recente uitgave dat de in Noord Ierland woonachtige Steward niet de eigenaresse kan zijn. Steward is namelijk in 2010 failliet verklaard. Wie dan wel de eigenaar van de zwartbruine dressuurtopper is, is een mysterie. Zolang onduidelijk is wie de eigenaar is, kan het paard niet worden verkocht, schrijft Horse & Hound.

Jacqui Fulton, hippisch advocaat van Carl Hester, liet aan Horse & Hound weten dat mevrouw Steward niet de eigenaresse is. “Het paard ging naar de Spelen en dat kwam in de media in Ierland, waardoor de mensen die Stewards’ faillissement hebben uitgesproken mogelijkheden zagen om namens de schuldeisers geld te eisen.” Wat Steward zelf aangeeft, aldus advocaat Fulton, “is dat zij het paard een aantal jaren geleden heeft verkocht aan het investeerder, maar dat zij nog altijd als eigenaresse wordt genoemd, omdat de werkelijke eigenaar dat prettig vindt en zijzelf de ‘glamour’ van het hebben van zo’n paard, kan waarderen. Steward kan niet de eigenaresse zijn omdat al haar bezittingen zijn verkocht na het faillissement om schuldeisers af te betalen.”
Derek Harrisson, de vader van Sasha Steward, verklaarde op 9 augustus j.l. in de lokale krant Portadon Times dat zijn dochter niet de eigenaresse van ‘Uti’ is, en dat ze het zelfs nooit geweest is. “Zij is ’thrilled’ om in het hele scenario genoemd te worden.”
Maar: in augstus 2011 verklaarde Sasha Steward nog aan redacteur Alice Collins van Horse & Hound, dat zij ‘voor 100 procent’ eigenaar is van Uthopia.
Hoe het nu zit? Ook de gegevens van de FEI geven geen uitkomst: sinds 14 september 2011 staan Carl Hesther en Sasha Steward genoemd als eigenaren van Uthopia. Van 1 april 2010 tot 13 september 2011 staat Carl genoemd als enige eigenaar. Terwijl van 5 januari 2009 tot 31 maart 2010 Derek Harrisson en Sasha Steward als eigenaren genoteerd staan bij de FEI.
Mevrouw Steward kon zelf niet bereikt worden voor commentaar, maar haar advocaat, Brian Speers, geeft aan dat “eigendomssituaties van paarden soms complex liggen.” Hij vult aan dat er onderzoek gaande is naar de situatie omtrent het eigendom.
Over de hengst Uthopia is altijd gezegd dat hij na de Spelen verkocht zou worden. Voordat dit kan gebeuren, moet eerst duidelijk zijn wie nu werkelijk de eigenaar is. De advocaten buigen zich over de kwestie.

Bron: Horses/Horse&Hound

3 reacties op “Mysterie rond eigendom Uthopia

 • Jack, Den Haag

  Waarom kan de hengst niet verkocht worden voordat de eigenaar bekend is? Wedden dat de echte eigenaar zelf best weet dat hij de eigenaar is. Als je dus als potentiele koper gewoon bij Carl Hester je bod neerlegt dan krijg je vanzelf uiteindelijk antwoord van de echte eigenaar. Iemand die hem morgen wil kopen kan hem gewoon kopen lijkt me. Alleen de redactie van horses.nl weet niet wie de eigenaar is dus kan hij opeen niet verkocht worden?

 • Theo Brekelmans

  Jack,den Haag.

  Volgens mij mag je geen paard van een ander verkopen zonder toestemming van de eigenaar.

 • Jack, Den Haag

  Theo, dat begrijp ik. Maar dat zeg ik toch ook niet?
  Ik denk dat Carl Hester heus wel weet wie de echte eigenaar is. En als je dus een bod neerlegt bij Carl Hester dan komt de uiteindelijke eigenaar echt wel uit zijn schuilplaats om te onderhandelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook