Ga naar hoofdinhoud

Jur Vrieling gediskwalificeerd, maar mag landenwedstrijd rijden

Breaking Update II
Weigering van Zirocco BlueFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jur Vrieling is vanmiddag gediskwalificeerd in de kwalificatieronde vanwege overmatig zweepgebruik. Omdat de FEI oordeelde dat het om 'minor overuse of whip' ging, is Vrieling niet uitgesloten van het hele kampioenschap. "Ik had het niet moeten doen en het spijt me", zegt Vrieling. 

Het Nederlandse team legde zich neer bij deze beslissing van de FEI omdat bij de controle na het verlaten van de ring bleek dat Zirocco Blue VDL een klein zweepplekje had overgehouden aan de paar tikken die Vrieling gaf, na de twee weigeringen van de schimmelhengst.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

15 reacties op “Jur Vrieling gediskwalificeerd, maar mag landenwedstrijd rijden

 • carma boot

  Ik snapte al vanaf dag 1 niet dat ze Jur Vrieling in het team opnamen. Zirocco Blue heeft toch een wat eigenzinnig karakter, en ik en vele anderen
  hebben hem al vaker zien stoppen. Zeker als het moeilijk wordt gooit hij toch snel de handdoek in de ring. Gerco en London waren een veel betere keus geweest. OK hij is lang geblesseerd geweest, maar laatste wedstrijd was goed. Dus veel beter dan de onzekere combinatie Jur en Zirocco Blue. Nu is het makkelijk praten, ik hoor het, maar wat ik en vele anderen zien, ziet toch ook de bondscoach.??
  Zirocco Blue wil niet graag echt werken, en op tijd rijden maakt hem helemaal een onzekere factor. gr. Carma Boot

 • Catherina MacCabe

  Klein zweepplekje? Een paar tikken? Een paard met de zweep slaan om het te straffen na een weigering is totaal onaanvaardbaar. Heel blij met deze beslissing.

 • jw

  Ja ik hoorde dat hij 2 keer geweigerd had,nu is het zweep gebruik,mijn hengst ook niet,maar anderen zijn er weer gek van.

 • Sd

  Toen ze goud haalden en kampioen waren was er niemand met komentaar . Nu gaat het even niet zoals iedereen het graag ziet , en heeft iedereen er een mening over. Denk dat de bondscoach een goede reden had om hem mee te nemen.
  Leuk dat er altijd mensen zijn die het beter weten .
  Al dat achteraf geklets

 • Mikael

  Machtige hengst met veel vermogen die al veel goeds heeft laten zien. En dat zweepgebruik….stokje erbij zei de manegehouder toen ik als 6- jarige begon met rijden.
  Heel veel meer dan dat was het niet laten we aub niet doorschieten met zijn allen. De jury concludeerde ” minor overuse”. Hij kan zich gelukkig in de landenwedstrijd nog revancheren.

 • ketaki

  Het is heel makkelijk oordelen vanaf een schermpje,

  denk dat de meesten dat niveau niet eens evenaren.

  Laat de bondscoach zijn zegje maar doen, over waarom hij deze combinaties heeft uitgekozen,
  daar is hij immers de bondscoach voor.

  Niet wij, die het vanaf een schermpje meekijken/oordelen

 • Marian Raven

  En die Italiaan die in diezelfde dubbelsprong een weigering kreeg, mede doordat hij zijn paard over de eerste hindernis met de zweep bovenhands sloeg, hem daarmee totaal uit balans bracht. En bij het voor de tweede keer aanrijden herhaalde hij dit slaan, zijn paard wist ternauwernood over de b-sprong te komen.
  Deze man is niet gediskwalificeerd. Hij werd met gejuich en applaus over de finish begeleid…

 • jacob

  de beste stuurlui staan je weet het wel en de bondscoach is al jaren
  een goede vriend van mij en heeft dacht ik genoeg ervaring in deze sport
  dus ga er. voor team NL

 • Sammy

  Jur Vrieling heeft hand in eigen boezem gestoken en toegegeven dat zijn paard de 4 forse meppen niet verdiende…. Prima.
  Maar ik snap werkelijk niet al die lieden die dit zweepgebruik goedpraten…
  We hebben het hier wel over “onze” TOP-ruiters op een Olympische Spelen die als voorbeeld dienen en zich als een professional horen te gedragen.
  Nogmaals het gaat hier om de Olympische Spelen niet over een basiswedstrijd vol amateurtjes..
  En wanneer je werkelijk vind dat dit zweepgebruik moet kunnen (een paard moedwillig pijn doen)dan heb je de verkeerde hobby gekozen, ga dan lekker dammen!

 • Annette Passmann

  Diskwalificatie Jur Frieling,
  ik heb me diep geschaamt voor een Nederlander, die gefroestreerd is en zich vreselijk laat gaan. Achteraf is het natuurlijk makkelijk om te zeggen “het spijt me”, maar hij heeft ook niet de pijn gevoeld. Hij had meteen voor alles gediskwalificeerd moeten worden. Als ik de bondscoach was geweest had ik hem ook naar huis gestuurd.

  Annette Passmann

 • Helena Visser

  Hoe is het mogelijk dat het slaan van paarden als normaal kan worden gezien? waarom leert men jonge ruitertjes dat je met een zweep een tik mag geven? niemand zou toch bedenken kinderen te leren dat je een hond, kat of andere kinderen met een zweep te lijf mag maar paarden wel? gelukkig dat men nu iets kritischer wordt ten opzichte van dit fenomeen, en hopelijk wordt slaan en ander geweld op alle niveaus uitgebannen. Ook het gebruik van 2 bitten is gruwelijk, en een goede ruiter zou zoiets nooit nodig moeten hebben. Goed ruiterschap begint met begrip voor de prachtige dieren op wiens rug men kan rijden en niet met geweld.

 • Anna

  @Helena Visser: helemaal mee eens!
  Hierop aansluitend: laten we dan die andere paarden-dwangmiddelen niet vergeten te noemen, zoals: sporen, allerlei soorten aansnoerneusriemen, slofteugels maar ook reguliere medicijnen (zoals pijn, stress en andere symptoom-onderdrukkers) etc. En dat allemaal om onschuldige dieren te dwingen zich te onderwerpen aan de mens, ter zijn/haar meerdere eer en glorie (en de portemonnee vooral niet te vergeten!). Vind je het gek dat de ‘buitenwereld’ steeds negatiever tegen sport met paarden aankijkt en dat het imago van paardensport en ruiters steeds slechter wordt? Omdat de ‘buitenwereld’ ziet dat paarden voor de meeste ruiters slechts gebruiksvoorwerpen zijn? Maar ja, zo lang er nog miljoenen omgaan in deze prima bron van inkomsten voor onze overheid, zal die echt niet het dierenwelzijn gaan stellen boven de schatkist …

 • Grietje

  Als het paard bang is geworden naar Jur zijn zeggen door niet passend te rijden, dan had hij de zweep toch niet hoeven gebruiken ??

 • Bieke

  Een ruiter die zelf toegeeft dat hij uit frustratiede de zweep gebruikt is niet goed. Schande voor de paardensport.

 • monique poel

  sorry hoor jur maar dit is echt onacceptabel. je bent een voorbeeld voor andere ruiters! ik heb hier voor de rest geen woorden voor…. ga je maar eens heel diep schamen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook