Ga naar hoofdinhoud

‘Nog meer op springkwaliteit selecteren’

Kees van den Oetelaar
Kees van den OetelaarElk jaar mist de hengstenkeuringscommissie op de eerste bezichtiging van de KWPN-hengstenkeuring een paar hengsten die zij niet meeneemt naar Den Bosch, daar kom je niet onderuit. Persoonlijk vind ik dat er nog meer op het springen gelet moet worden om de kwaliteit in de springpaardenfokkerij omhoog te brengen. Natuurlijk moeten hengsten correct zijn en mogen voeten niet erg verschillend zijn, zulke paarden kun je ook moeilijk verkopen. Maar de commissie is in mijn ogen er nu net te scherp op en dat is jammer.

Over het algemeen was de lijn goed te volgen. Een paar hengsten waar ik gek van ben en die er een paar jaar geleden op model al uit zouden zijn gegaan, zijn nu wel meegenomen. Dat is al een stap in de goede richting. Aan modepoppen hebben we namelijk niets in de springpaardenfokkerij. Ook vind ik het positief dat er sterk gekeken wordt naar goede moederlijnen, want dat is belangrijk voor de fokkerij. Voor de handel hoef je geen hengsten door te verwijzen. Het is een keuring en geen markt, we zijn met fokkerij bezig.

Meer variatie
Daarbij worden soms van één hengst heel veel zonen meegenomen, terwijl er geen enkele nakomeling van een andere hengst verder mag. Dat zou ik liever anders zien. Neem dan toch een zoon van die ene hengst mee en dan maar eentje minder van een hengst die toch al veel zonen door heeft. Ook dan denk ik: doe een hengst niet te vroeg weg.

Als eigenaren vertrouwen hebben in hun hengsten die nu niet een ronde verder mogen, moeten ze dat vertrouwen zeker behouden. Je kunt altijd terugkomen als de hengst het bijvoorbeeld goed doet in de sport. Als ik vertrouwen heb in een paard, dan doe ik hem zeker niet zomaar weg. Als hij echt goed genoeg is, krijgt hij op den duur ook wel een kans. Is hij niet goed genoeg, heeft niemand er iets aan.

Op één lijn
De faciliteiten voor de eerste bezichtiging waren dit jaar in Ermelo perfect met het straatje en de kooi. Er waren duidelijk minder hengsten geprepareerd, op een paar na die terecht naar huis werden gestuurd. Natuurlijk houd je na elke keuring ook ontevreden mensen. Maar we moeten proberen samen op één lijn te komen. Een hand waar je voer uit krijgt, daar moet je niet in willen bijten. We moeten dus met zijn allen proberen meer goede paarden te krijgen.

Die goede paarden zijn namelijk knetter duur en de andere zijn niets waard. Daar kunnen we wel wat aan doen met de selectie van onze hengsten. Als we nog meer op springkwaliteiten gaan letten. Daarom zou het goed zijn om meer goed springende hengsten door te verwijzen. Laat ze maar met het verrichtingsonderzoek meedoen. Dan kun je ze er altijd nog uitdoen.

Kees van den Oetelaar te Schijndel is handelaar en hengsteneigenaar
Deze opinie verscheen vrijdag 23 december 2011 in De Paardenkrant